neděle 31. března 2013

Francouzi jako vždy v čele automobilových inovací



Tomáš Krystlík

V rámci blogspotu Žvásty o blahodárném vlivu obnovitelné energie a jiné ekologické nesmysly jsem pohaněl myšlenku elektroaut a hybridních pohonů, kombinace spalovacích motorů a elektromotorů.

Kromě jiného brání jejich rozšíření - vyberte si příčinu ad libitum - složitost elektronické regulace pro vysokonapěťové akumulátory (články), značně klesající kapacita akumulátorů již po měsících, délka doby nabíjení (několik hodin, kdo má čekat), malý rádius vozidla a vysoká cena. Jediné, co se z toho během asi let může změnit, ne však před rokem 2015, je cena lithium-iontových akumulátorů - počítá se s tím, že akumulovaná 1kWh bude stát coby hardware méně než 500 €. To je i tak statný obnos. Složitá řídící elektronika akumulátorů zabraňuje využití takových vozů v málo vyvinutých zemích - kdo by ji opravoval?

Francouzský koncern PSA (Peugeot/Citroën) s německým koncernem Bosch za zády se pustil jinou, jednodušší cestou hybridního pohonu - do kombinace spalovacího a hydropneumatického motoru nazvaného Hybrid-Air-System. Auta mají přijít na trh v roce 2016, jejich cena sice má být vyšší, ale nepřesahující cenu stejného typu s jednoduchou automatickou převodovkou a stejně výkonným dieselovým agregátem. Mají být tedy proti stávajícím hybridním autům i čistě elektrickým autům o mnoho levnější.

Pumpa poháněná a připínaná k převodovce stlačuje při dojíždění, jízdě z kopce a brzdění vozu vzduch nasávaný z okolí do tlakové nádoby. Při rozjezdu a pomalé jízdě se stlačeným vzduchem vytlačuje olej, který pohání hydraulický motor. Celý systém obou motorů je dostatečně malý, takže se vejde i do malých motorových prostorů. Tlakový zásobník pro vzduch bude asi umístěn v podélném tunelu vozu, nádoba na hydraulický olej napříč vozu před zadní nápravou. Úspora benzínu v městském provozu má činit 45 %, v kombinovaném cyklu dálnice/mimo město/město pak 30 %.

Rozhodnutí spolupracovat s Boschem je šťastné, protože ten pod značkou Rexroth již desetitetí dodává hydraulické pohony pro městské autobusy, popelářské vozy, vysokozdvižné vozíky a přístavní jeřáby. Hybridní pohon má sice obdobně malou kapacitu jako akumulátory v elektroautech, váží stejně jako asistenční elektropohon v hybridní Toyotě (cca 100 kg navíc), ale na rozdíl od elektrosystému se „dobije“ za zlomek času a energii pro rozjezd je schopen uvolnit rychleji než elektromotor. A hlavně - systém hydraulického motoru je velmi spolehlivý, ovládací elektronika jednoduchá, vyzkoušená, takže nový hybrid bude vhodný i do rozvojových zemí, kde jej budou schopni opravit i mechanici bez drahého přístrojového vybavení.

Kdo by chtěl popírat technický náskok Francouzů, nechť si uvědomí, kdo zavedl samonosnou karosérii, přední náhon, hydropneumatické pérování, případně filtr pevných částic. Pamatuji si, jak se Němci ještě před pár lety naparovali, že se bez onoho filtru jejich inženýři obejdou, že tak učiní konstrukčními změnami dieselových motorů. Výsledkem bylo nejen namontování filtrů pevných částic do nových německých aut bez jakékoli publicity, nýbrž i všeobecný německý ústup od dieselových motorů s přímým vstřikováním, úplné zastavení jejich výroby a přechod na systém common rail. Mercedes a BMW, na rozdíl od Rolls Royce, se nikde, ani v prospektech, nechlubí, že jejich limuzíny a kombi nejvyšších tříd mají hydropneumatické pérování. Ford a BMW montují do svých modelů dieselové motory od koncernu PSA, a jako protitah  BMW poskytuje Citroënu a Peugeotu své motory benzínové.

Japonci přejímají novinky jen tehdy, osvědčí-li se a zbaví-li se svých dětských nemocí - tedy technologicky pokulhávají pět až šest let za světovou špičkou a dodnes nemají dostatečně zvládnutou technologii dieselových motorů - od průběhů kroutícího momentu až po pověstná selhávání vstřikování při sebemenší odchylce kvality paliva, protože místo výrobků Bosch používají vlastní. Dříve poskytovali své know-how Korejcům, takže korejské vozy byly asi 12 let za světovým vývojem, což se nyní mění, protože Korejci začali investovat do toho nejdražšího, co ve vývoji auta existuje - do vývoje motorů. Pomineme-li exotické a malé výrobce, vyrábějí technicky nejzastaralejší auta Američané. General Motors nemohl prodat Opel AG, i když původně chtěl, protože se zjistilo, že většinu patentů z koncernu má na sebe zapsán právě Opel. Jeho prodejem by koncern General Motors mohl ze dne na den zavřít své továrny.

Žádné komentáře:

Okomentovat