neděle 27. února 2022

Chyby Západu

Tomáš Krystlík

Kde jinde než ve vztahu k dnešní válce na Ukrajině? Nejpozději zabráním Krymu a iredentou části Doněcké a Luhanské oblasti v roce 2014 bylo jasné, že Putin je odhodlán nastolit obdobu sovětského impéria silou a to v rozsahu, který mu bude Západem dovolen. Sám se několikráte vyjádřil, že rozpad SSSR byl největší geopolitickou katastrofou 20. století. 

A Západ, zejména EU a USA, začal v posledních letech vršit chyby. Evropa sedla na vějičku levného ruského zemního plynu, vycházejíc z mylné premisy, že kdo obchoduje, neválčí. Jen plynu, ne ropy, která se dá získat a dopravit do Evropy odjinud za přijatelnou cenu. Pro ruský plyn měly sloužit nově budované plynovody pod Baltským mořem Nord Stream 1 a 2. Donald Trump vyvinul tlak na Německo, aby alespoň druhý baltský plynovod nebyl dokončen a uveden do provozu. Většina se tehdy domnívala, že Trump se snaží tím pomoci v odbytu americkému zkapalněnému plynu převáženého po moři tankery, a který je dražší než zemní plyn. Ale Trump tehdy viděl strategické důsledky pro Ukrajinu a Polsko, přestanou-li být důležitými tranzitními zeměmi pro ruský zemní plyn do západní Evropy. Navíc Putin může kdykoliv nechat zatáhnout kohoutky a nechat obě země bez plynu. Obě země přijdou v každém případě o finančně nezanedbatelné tranzitní poplatky přes své území. Německo si toho bylo vědomo a zavázalo se Ukrajině nahradit finanční výpadek z tranzitu ruského plynu výrobou zeleného vodíku na Ukrajině, kde by technologická zařízení i stavbu financovala německá strana. A pro transport zeleného vodíku do zásobníků v západní Evropě by se použil stávající plynovod. Tím se ovšem neodstranilo nebezpečí, že Ukrajina bude přepadena vojsky Ruské federace, když Evropa nebude na ruském plynu přes Ukrajinu už závislá, protože pro západní Evropu ztratila svůj strategický význam. Polsko, na rozdíl od Ukrajiny, je dodnes proti témuž zatím chráněno statutem členského státu NATO.

Pak udělali vláda USA a Biden několik velkých chyb. Překotným ústupem z Afghánistánu ukázaly USA slabost – Trump smlouvou z Dauhá již předtím domluvil sedm etap stahování se USA z Afghánistánu s přísnou kontrolou, zda obě strany splnily cíle každé z etap, než se přikročí k další, ale Biden nechal evakuovat americké síly najednou a překotně. Pak Bidenova vláda udělala něco, co žádná us-vláda předtím. Dopustili, že se na začátku zimních olympijských her v Pekingu dohodlo Rusko s Čínou. Do té doby každá americká vláda byla po období vícero let vlídnější k jednomu z oněch obou států, aby druhý byl jí hlavním nepřítelem a tím účinně zabraňovala jejich spolčení. Teď to zanedbala, což může být pro světovou bezpečnost fatální. Podle rozhodnosti USA v nynějším ukrajinském konfliktu Čína usoudí, co se asi stane, když napadne vojensky Tchaj-wan. Kromě toho Čína může nechat Rusko provádět finanční transakce po zablokování SWIFTu přes svůj nezávislý bankovní systém. 

Zcela fatální americkou chybou bylo těsně před vpádem na Ukrajinu přestěhování svého diplomatického zastoupení z Kyjeva do Lvova ležícího pár desítek kilometrů od polské hranice s dovětkem, že diplomatický personál pro jistotu přenocovává na polském území. Šlo snad jasněji Putinovi sdělit, že USA mu vyklízejí celou Ukrajinu a že může i Lvov bombardovat, pokud tak učiní v noci? To je strašlivé stažení ocasu mezi nohy!

Ze čtvrtečního (24. 2. 2022) Putinova projevu lze zjistit, že hodlá Ukrajinu demilitarizovat a denacifikovat a že NATO by mělo existovat nejvýše v rozsahu ještě před rozšiřováním v roce 1997. Termínem denacifikace, když SSSR důsledně používal pro německý nacionální socialismus nesprávného, zcela mylného termínu fašismus, aby zabránil dotazům, proč mezi sebou válčí(-ly) dva socialistické státy, Německo a SSSR, chtěl Putin zřejmě naznačit, že se stane s ukrajinskou vládou, armádními a veřejnými činiteli totéž co v poválečném Německu, tj. budou popraveni. Pod demilitarizací Ukrajiny si lze představit ledasco, určitou naději skýtá možnost, že se Ukrajina stane neutrálním státem obdobně jako Rakousko. K tomu je zapotřebí dvou nebo spíše více silných států coby garantů neutrality Ukrajiny. Závažný je i Putinův výrok o NATO v rozsahu v roce 1997, což eo ipso znamená, že hodlá silou vystoupit i proti bývalým vazalským státům SSSR ve Varšavském paktu s výjimkou bývalé NDR. Když mu projde letošní napadení Ukrajiny, tak do pěti deseti let budeme prchat přes západní hranice i my.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-Chyby-Zapadu-694241

9 komentářů:

  1. https://www.facebook.com/GKKasparov/posts/502826441211956

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes se ukazuje, že největší chybou české moderní politiky bylo vyhnání českých Němců po válce. Kdyby k tomu nedošlo, mohli bychom se před ruskou říší zla cítit daleko bezpečnější. Berlín by totiž Putinovi nevydal několik miliónů německy hovořících českých občanů. Bohužel jsme se stali obětmi carské ruské "panslovanské" dezinformační propagandy, která nás přesvědčila o tom, že ti s kterými jsme po staletích budovali stát jsou nepřátelskými cizáky, zatímco nositelé myšlenek barbarské Zlaté hordy, se kterými jsme neměli nic společného a kteří dnešním Ukrajincům ukradli tu původní ruskou identitu, jsou našimi bratry. Nebude dlouho trvat a tato barbarská říše zla nám srovná Prahu se zemí. A tentokrát se nezakecá u loutkového vazalského státu, ale rovnou nás anektuje do své říše a budeme rádi pokud budeme mít statut jako Čečensko. Takový Jiří Vyvadil už se celý třese na to, jak se stane českým Kadyrovem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nebyla chyba, dnes by Putin hlasal ze je treba udelat "denacifikaci" v Cesku. Angela a Schröder, Putinovi kamaradi by rekli, jen si ty Cechacky vem, stejne se ve Varech mluvi vic Rusky nez Cesky !!!

      Vymazat
  3. Jednou musím s Krystlíkem souhlasit a to se mi ještě nestalo,takže palec nahoru 👍

    OdpovědětVymazat
  4. Krystlik ma tentokrate z velke casti pravdu16. března 2022 v 2:26

    Je ale zajímavé, že pan Krystlík vynechal své milované Německo jako hlavního viníka budování Putinova Ruska. Herr Shoeder je odpovedny za zavislost na plynu z Ruska, před kterým varoval TRUMP a Angela se mu smála! Shroeder a jeho milovaná Angela Merkelová jsou hlavní odpovědní levičáci. Samotný Mercedes Benz má v Rusku investici v hodnotě 2 miliard eur. Německo je předním investorem více než Čína a USA dohromady! Není divu, že Putin říká Shoeder a Angela, „Moji nejlepší Němci“. Není divu, že západní média říkají, že kdyz se v Evropě děje něco špatného, ​​je to buď Německo, nebo Rusko!
    Jo Zapad si Putina udelal, tak ho ted ma, a tak do pěti deseti let budeme prchat přes západní hranice i my.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufejme, že to tak nedopadne,to že Německo stále živí Rusko je smutný fakt 🤔

      Vymazat
  5. Nemci se zase vyznamenali, on ten jejich Narodni Socializmus jeste nevymrel, ale aspon poslali stare srezavele masinkvery na ucet!

    OdpovědětVymazat
  6. Dali jste přednost hospodářství a obchodu před tím, abyste nám pomohli. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj se ostře pustil do Německa a vzpomněl rozbombardovaná ukrajinská města a utrpení místních. Stále se snažíme mít vizi, že zachráníme naše hodnoty, dodal odhodlaně ve čtvrtečním proslovu. Kancléře Scholze vyzval v narážce na berlínskou zeď, aby rozbil zeď nesvobody, která rozděluje Evropu.

    https://cnn.iprima.cz/vic-vam-zalezelo-na-hospodarstvi-obvinil-zelenskyj-nemecko-mluvil-o-nove-berlinske-zdi-87652

    OdpovědětVymazat
  7. To je síla....
    Pane, prosim, co to hulíte?
    To je asi vážně kvalitní materiál...

    OdpovědětVymazat