úterý 1. června 2021

SSSR se před 80 lety chystal přepadnout Evropu

Tomáš Krystlík


Dne 8. 3. 1941 schválila Rada lidových komisařů SSSR usnesení o tajné mobilizaci více než 900 tisíc osob pod záminkou hromadných školení. Během května a na počátku června bylo utajeně do ozbrojených sil povoláno 805 tisíc mužů. Měla-li Rudá armáda v roce 1937 1,433 milionu mužů ve zbrani, pak v lednu 1941 to již bylo 4,2 milionu a v červnu 1941 pět milionů.

Nová varianta Úvah o základech strategické přípravy byla zhotovena 11. 3. 1941 a počítala již s hlavním výpadem jihozápadním směrem. Z tohoto plánu vyšel i rozkaz generálporučíka Nikolaje F. Vatutina: „Ofenzívu zahájit 12. června“, což mohl učinit pouze na základě instrukcí Žukova, Timošenka a Stalina. Avšak nízká průjezdnost sovětských železnic nedovolila provést útok v plánovaném termínu. 

Dne 15. 3. nařídil Timošenko zásobit vojska k 1. 5. 1941 úmrtními kovovými štítky na krk s osobními evidenčními údaji vojáků. V dubnu začalo v západních vojenských okruzích soustředění 247 sovětských divizi (více než 80 % veškerého stavu), které po mobilizaci měly mít přes 6 milionů mužů, okolo 70 000 děl a minometů, více než 15 000 tanků a přibližně 12 000 letadel. Na vpád do Evropy měla být připravena vůbec největší armáda na světě. Obranná zařízení na sovětské hranici byla stržena, válečné letectvo bylo na počátku června 1941 přemístěno na letiště poblíž hranic.

Při veškerém utajení vojensko-technických příprav na ofenzívní akce nemohla být příprava veřejného mínění zcela neveřejná. Z rozhlasu hřměly pochodové písně, například: „Když zítra v pochod půjdem, když přijde války den, buď ještě dnes na pochod připraven!“

5. 5. 1941 Stalin v řeči před absolventy moskevského vojenské akademie prohlašuje: „Nyní, když jsme naši armádu dostatečně vybavili technikou moderního vedení boje, musíme přejít z obrany do útoku. Války s Polskem a Finskem nebyly obranné války, nastoupili jsme již cestu ofenzivní politiky. Rudá armáda je moderní armáda. A moderní armáda je útočná armáda.“ 

Historik Werner Maser dokládá sovětské útočné záměry ověřenou kopií ruského originálu plánu soustředění vojsk, adresovaným lidovým komisařem obrany předsedovi rady lidových komisařů SSSR soudruhu Stalinovi, datovaný „květen 1941“ a existujícím od počátku pouze v jednom jediném (!) rukou psaném exempláři, ve kterém se mimo jiné uvádí: 

„Musejí být včas provedena následující opatření, bez nichž by nebylo možné vést nečekaný útok proti nepříteli – jak ze vzduchu, tak i na pevnině: 

   1. Tajnou mobilizaci vojenských oddílů je nutno provést, jako by šlo o cvičení vojáků v záloze.

   2. Pod pláštíkem narukování do výcvikových táborů je nutno tajně stahovat vojenské oddíly v blízkosti západní hranice; přednostně musejí být stahovány všechny armády jako záloha vrchního velení.

   3. Z odlehlých vojenských okruhů mají být tajně soustřeďovány letecké ozbrojené síly na polní letiště; ihned se má rovněž začít s vybavováním pomocných služeb pro letecké ozbrojené síly.“

Plán byl podepsán lidovým komisařem obrany Semjonem K. Timošenkem a náčelníkem generálního štábu Rudé armády Georgijem K. Žukovem.

Žukov podle tohoto Stalinem schváleného plánu vydal 13. 5. 1941 rozkaz vojenským okruhům a armádám k přesunu k západní hranici. Od poloviny května bylo cizincům a sovětským občanům nemajícím bydliště v západním pohraničí zakázáno tam cestovat. 

15. 5. 1941 informuje Georgij K. Žukov Stalina o nejnovější situaci na sovětsko–německých hranicích: „Existuje možnost, že nás Německo v útoku předejde a realizuje nějaký překvapivý plán.“ Všimněte si vazby „...nás Německo v útoku předejde...“ 

27. 5. bylo pohraničním okruhům přikázáno zřídit a zaujmout frontové bojové pozice, mezi 12. a 15. 6. převést divize z týlu k západní hranici. 19. 6. se k nim měly začít přesouvat štáby fronty a ve stejný den se měla letadla rozptýlit po ploše letišť, zamaskovat se měla letiště, vojenské jednotky, skladiště a další vojenské objekty.

Z mostů, nádražních objektů a jiných důležitých staveb v pásmu u hranic byly odstraněny trhaviny, které tam byly z obranných důvodů předtím uloženy, likvidovány byly i tisíce kilometrů záseků – ochranných překážek proti útočníkům z ostnatého drátu – protože by vadily Rudé armádě v útoku proti Evropě. Ze stejného důvodu se od 20. 6. 1941 začala vyklízet i minová obranná pole u západní hranice. Relativně rozšířená domněnka, že útok SSSR proti Německu a Evropě se měl uskutečnit až v roce 1942, ignoruje zcela fakt, že by pak ruské ozbrojené síly u západních hranic musely přezimovat v poli (!).

V polovině června 1941 bylo podle historika Andreje Zubova při západní hranici SSSR pod širým nebem připraveno 14 400 vagonů munice a 4300 vagonů zbraní a materiálu. Generální štáb Rudé armády měl přesunout tamtéž ještě 100 tisíc tun pohonných hmot. 

Výzvědná služba Wehrmachtu podle historika Tomana Broda sovětské přípravy k válečnému přepadu Německa včas podchytila, což vyplývá z raportů představitelů vrchního velitelství branné moci Wilhelma Keitela a Alfreda Jodla, které zaslali 11. a 20. 6. 1941 vládě a ministerstvu zahraničí v Berlíně. Keitel uváděl, že původní stav sovětských ozbrojených sil v západním pohraničí, jenž k 1. 9. 1939 činil všehovšudy 65 divizí, stoupl k 1. 5. 1941 na 118 střeleckých divizí z celkového počtu 170 divizí, jimiž Sověti disponovali, na 20 jezdeckých divizí z celkových 33,5 a na 40 motorizovaných a pancéřových brigád z úhrnného počtu 46 (úhrnný stav ještě před schválením květnového sovětského plánu na výpad proti Německu a Evropě). Jodl hlásil dislokaci téměř dvou tisíc sovětských letadel na letištích severně od pripjatských bažin. Byl s Keitelem zajedno, že uskupení Rudé armády má vysloveně ofenzívní charakter, přičemž soudil, že směr hlavního úderu by mohl být veden proti Východnímu Prusku a oblastem severně od Varšavy. Keitelův rozbor končil slovy: „Všechny tyto skutečnosti spolu s vůlí pěstovanou v ruské branné moci zničit Německo, nevyhnutelně nutí k závěru, že Sovětský svaz se připravuje, aby ve chvíli, která se mu bude zdát vhodnou, nastoupil k útoku proti Velkoněmecké říši.“ Jodl ve své zprávě psal: „Bezpečnost Říše žádá, aby toto ohrožování neprodleně bylo odstraněno“. 

V den začátku německo–sovětské války, 22. 6. 1941, měl Sovětský svaz mnohonásobnou převahu ve zbraních. Podle německého historika Wernera Masera a článku v německém týdeníku Focus 10/2001 mělo Německo 3648 tanků, SSSR 24 tisíc, 2510 bojových letounů, kdežto SSSR 23 245, 7148 děl a granátometů, SSSR dokonce 146 600. Co do počtu vojáků nebyla sovětská převaha tak hrozivá: 3,6 milionu vojáků Wehrmachtu versus 5 mil. rudoarmějců. K tomu měl Sovětský svaz 200krát více vojenských parašutistů než všechny ostatní země světa dohromady, vycvičených jich byl cca jeden milion. 

Na sovětských tratích se ten den nalézalo na 47 tisíc železničních vagonů s vojenským materiálem s cíly ležícími u západní hranice. 

Žádná ze sovětských tankových divizí neměla ženisty pro vyhazování mostů do povětří při eventuálním ústupu, ale všechny měly pontonové prapory pro překonávání vodních toků při postupu vpřed. 

Ve výzbroji Rudé armády, byť ještě v malém počtu, byly i tanky s dodatkem v názvu avtostradnyj, dálniční, které po najetí na dálnici se zbavily pásů a jely pak mnohem vyšším tempem po kolech, s maximální rychlostí podle typu od 73 až do 90 km/h. Jejich vývoj začal již v první polovině 30. let. Protože dálnice v SSSR neexistovaly, byly tedy nutně určeny pro dálnice německé, teoreticky i italské – v jiných evropských zemích dálnice nebyly. Kompletní nástup Rudé armády do výchozích pozic u hranic k útoku proti Německu a Evropě byl stanoven na 10. 7. 1941. 


https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-SSSR-se-pred-80-lety-chystal-prepadnout-Evropu-665848



23 komentářů:

  1. Německo doslova SSSR předběhlo o pár týdnů. Viz také Viktor Suvorov Všechno bylo jinak, Den M a další.

    OdpovědětVymazat
  2. Velice zajimavy clanek, i kdyz castecne kontroverzni tema. Mezi renomovanymi historiky neni v teto pravdepodobnosti jednotny nazor, sam se vsak priklanim k te verzi Suvorova.

    However, studies by some historians, such as the Russian military historian Mikhail Meltyukhov (Stalin's Missed Chance), gave partial support to the claim that Soviet forces were concentrating to attack Germany. Other historians who support that thesis are Vladimir Nevezhin, Boris Sokolov, Valeri Danilov and Joachim Hoffmann.[31] Offensive interpretations of Stalin's prewar planning are also supported by the Sovietologist Robert C. Tucker and by Pavel N. Bobylev.[32] Hoffmann argues that the actual Soviet troop concentrations, fuel depots and airfields were near the German-Soviet border in what was Poland. All of them are said to be unsuitable for defensive operations.[33]

    Nakonec komunisti se nikdy netajili svym zamerem ovladnout nejen Evropu, ale i cely svet. Drive to byl prvotni zamer SSSR a dnes to je usili Ciny.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu. Suvorovy knihy dávají logický smysl. Sovětská armáda rozhodně nikdy obranu nenacvičovala. Už jenom počty sovětských výsadkových vojsk, "dálničních tanků", zboření pohraničních zátarasů, odminování pohraničních oblastí, aj. Takhle se rozhodně nechová ten, kdo se chce bránit.

      Vymazat
  3. Ach ouvej, chtělo by říci, už je to tady zas. Koneckonců by ta diskuse měla i smysl, kdyby z toho netrčel jako ponožka z hrnce ten zoufalý, i když nevyřčený podtext: omluvit Hitlera, že vlastně neměl na výběr, když spustil Plán Barbarossa.
    Pravda je taková, že Stalin skutečně měl plány na ovládnutí Evropy, s tím cílem koneckonců nechal Molotova podepsat s Ribbentropem hanebný pakt. Dva gangsteři se prostě pustili do souboje, kdo koho přechytračí. A pravda je také to, že Stalin si chtěl zvolit nejvhodnější dobu pro svůj úder, protože počítal s tím, že Hitler ve Francii vykrvácí, a když ji Adolf dobyl za pár týdnů, tak se z toho Josif mohl zbláznit, že mu plány nevycházejí. Proto také poslal Molotova do Berlína, který se tam s nadšením domlouval na detailech parcelace britského impéria. Faktem prostě je, že jeden odporný zločinec přechytračil druhého odporného zločince, ale to z Hitlera nesejme ani díleček viny. Ostatně sám Adolf rád při Tafelrunde fantazíroval, jak se naloží s dobytým Lebensraumem, a nějaký hypotetický útok SSSR s tím neměl nic společného.
    K Suvorovovi - jak zjistila už CIA, a zcela nad jakékoli pochyby dokázal Mitrochin, je potřeba k informacím ze strany přeběhlíků z řad KGB a satelitních tajných služeb přistupovat s velkou opatrností. Leckteří z nich hodně zveličovali a zvyšovali tím svoji důležitost. Rezun patřil právě k takovým. Pokud chcete skutečně seriozní zpracování tématu, zda a kdy se Stalin rozhodl napadnout Německo, tak raději čtěte Marka Solonina, je mnohem důvěryhodnější a nefabuluje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Re. Radeji ctete Marka Solonina, je mnohem duveryhodnejsi a nefabuluje (?!?!)

      Vy mate od toho Solenina nejake provise, ze ho zde propagujete, nebo se pasujete na experta, ktery dokaze rozpoznat, ktery z tech mnoha desitek historiku pisicich o ofensivnich planech SSSR je duveryhodny a nefabuluje?

      BTW, misto toho vaseho "Ach ouvej" jste mel radeji dat odkaz na pojednani ve WIKI, kde se clovek dozvi vice, nez tech par prupovidek co zde uvadite.

      Pro zajemce, kteri chteji znat podrobnosti o Sovetskych ofensivnich planech, je dobry zdroj informaci na WIKI, vcetne doporucene literatury, jak positivni, tak negativni.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_offensive_plans_controversy

      Vymazat
    2. Neopruzuj, otravný trolle.

      Vymazat
    3. Mate zvlastni smysl pro chapavost.
      Takze pokud ma nekdo namitky na vase zvaneni, tak je troll?
      Vite vubec co ten vyraz "Troll" znamena?

      Vymazat
    4. Ah, Kapisto, zase zaris moudrosti !

      Vymazat
  4. Clanek je tak pravdivy ze i mesic je udelany ze Svycarskeho Ementalu !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co ten vas mozek? Ten by se nedal prirovnat ke svycarskemu ementalu?

      Vymazat
    2. Kapisto, jak se mas? Porad obsluhujes panicky v Putney ?

      Vymazat
  5. Tato « Konspirační » teorie je na internetu již několik desetiletí, tak jako duverive přistání mimozemšťanů v Roswellu. CIA označila Suvorova za nedůvěry hodného, stejně jako Gen.Sejnu a zařadila je do kategorie « Za peníze Vám něco povím ».
    O schopnostech Rudé Armády si Němci dělali legraci s tím « Jak Vám to jede ve Finsku ». Je známé že Rudá armáda měla jednu pušku na 10 vojáků a naprostý nedostatek válečného materiálu všeho druhu.
    Stalin odmítl smlouvu s Francii a Anglii s tím že kapitalistům se nedá věřit, vzpomínaje na WWI a Brest-Litovsk smlouvu kterou Němci dodrželi, zatim co Anglo-Franko-Americke sily se snazili udusit revoluci!

    Stalinova důvěra v Hitlera byla neotřesná, byl to Heydrich který s pomocí Beneše poslal Stalinovy falsifikáty o domnělém spiknutí vedení Rudé armády které skončilo vraždou deseti tisíců včetně nejvyšších generálů Rudé armády.

    Přesto že 18. prosince 1940 podepsal Hitler tajný rozkaz, směrnice 21, na přípravu Barbarossy v pouze devěti kopií této tajné záležitosti pouze pro velení, podle biografie André Brissauda Adm. Wilhelma Canarise, Hitlerova šéfa zpravodajství, britská inteligence informovala Churchilla a ten Stalina, včetně Hitlerovy věty: ``Nejdalekosáhlejší přípravy musí být zahájeno nyní a dokončeno do 15. května 1941, pokud ne dříve.
    ``
    Stalin to odmítl jako Britskou provokací a poté co Hitler odložil den útoku, Sovětský tisk psal o tom jak Stalin prohlédnul Britskou lež! Přesto ruský podpor nacistů pokračoval. 9. května Rusové vyhodili diplomatické zástupce exilových vlád z Belgie, Norska a Jugoslávie. O tři dny později Rusko uznalo proněmeckou vládu Rašída Aliho, která zahájila povstání proti Britům v Iráku. 3. června Stalin řecké vyslanectví uzavřel.

    Neexistují žádné záznamy o tom, že by německá vláda o tyto kroky Rusy dokonce usilovala. Byly součástí Stalinovy obecné politiky uklidňování, stejně jako TASS prohlášení 13. června, devět dní před invazí, sovětská tisková agentura popřela, že by Německo učinilo nějaké územní požadavky na Rusku, a důrazně prohlásila, že Německo nekoncentruje vojska na sovětské hranici. Zpravodaj Rudé armády sdělil ozbrojeným silám, že zprávy o bezprostřední válce je třeba považovat za „padělání“ šířené Britskými Imperialisty !

    Ruská slepota neuvěřitelně pokračovala i po útoku. Brzy ráno 22. června zavolal maršál Žukov Stalinovi, aby ho informoval, že Němci bombardovali Kovno, Rovno, Sebastopol a Oděsu. Reakcí Stalina bylo, že útoky byly provokacemi německých generálů zaměřených na Rusko a ze Mír přetrvá!

    Rusům pomalu došla pravda. Ve 4 ráno 22. června se hrabě voň Schulenburg, německý velvyslanec, vydal za ruským ministrem zahraničí Vyacheslavem Molotovem do Kremlu.
    Jak již bylo zvykem Němců, Německý diplomat obvinil Rusko, že podkopává postavení Německa v Evropě, že „soustředí všechny své síly v pohotovosti na německé hranice“ a že „se chystá zaútočit na Německo“.
    Dodnes nikdo neví, proč Stalin varování ignoroval. Ti sovětští historici, kteří se zabývají tímto choulostivým tématem, naznačují, že to byla hra o čas, kdy bude Stalin budovat ruské ozbrojené síly. Podobné vysvětlení bylo nabídnuto jako ochotu Britů a Francouzů uklidnit Hitlera v Mnichově.

    Je-li ruské vysvětlení pravdivé, dosáhl Stalin a jeho vláda v době koupeného uklidněním velmi málo. Zbraně a vybavení ruské armády, letectva a námořnictva byly na začátku války žalostné a byly tomu tak i po další dva roky. Paradoxně to byli Briti kteří dali obrovskou Vojenskou materiální pomoc SSSR a nežádali za to zaplatit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže Sovětský svaz prý nebyl připraven. Pár dat z dostupných zdrojů.
      V okamžiku přepadení armádami Osy 22. června 1941 měla sovětská armáda asi 20 tisíc tanků, zdaleka nejvíc na světě. Měla asi 17 tisíc letadel, 34 tisíc děl a asi 5,7 milionu vojáků, z toho 2,8 milionu v západních oblastech země. Mobilizační plány počítaly až se 7,85 miliony vojáků.
      Německá armáda měla v době útoku cca 3,5 tis. tanků, převážně lehkých. Já myslím, že tady byl nepřipraven úplně někdo jiný.

      Vymazat
    2. Srovnáváta hrušky s jablky. Naprostá většina bojové techniky Rudé armády byla beznadějně zastaralá. Motorizace a s ní spojená logistika zásobování armád municí a vším potřebným byla na zoufalé úrovni. Důstojnický sbor byl vyvražděn. V armádě vládli maršálové Vorošilov, Buďonnyj a Kulik, všichni tři, a zejména ten poslední, byli etalonem naprosté ignorance (Kulik ještě skoro 2 roky poté, co německé tanky rozprášily polskou jízdu, propagoval masivní útoky jezdectva). Většina jednotek s moderní výzbrojí byla po Chalchin-golu dislokována na Dálném východě pro případ opětovného střetnutí s Japonci. Tyto jednotky, přemístěné v listopadu 1941 zpátky k Moskvě, nakonec zřejmě nejvíc přispěly k tomu, že se Hitlerovi nepodařilo dobýt Moskvu.

      Vymazat
    3. Žádná jablka a hrušky. Čísla nelžou. Nebo jinak. Mělo Německo v roce 1941 srovnatelný tank s těžkým sovětským tankem KV1 nebo středním tankem T34? Odpověď je, že Německo v té době nemělo srovnatelný tank, ono totiž těžké tanky nemělo žádné..

      Vymazat
    4. Re. Naprosta vetsina bojove techniky RA byla beznadejne zastarala ??

      Ne tak docela. Nez zacnete o necem psat, tak si nejdrive overte snadno dostupna fakta. On totiz ten tank T-34 byl pro Nemce velky sok, jak je nadrazen tem nemeckym. Nemci dokonce meli umysl copirovat T-34, kdyz zjistili jeho prednosti'

      Velmi rozsahle informace o T 34 najdete na WIKI.

      https://en.wikipedia.org/wiki/T-34

      Vymazat
    5. Re. Zadna jablka a hrusky.

      Mate pravdu. Jak jsem psal predeslemu diskuterovi, Nemci byli tankem T-34 tak sokovani, ze uvazovali ho kopirovat, kdyz zjistili jeho prednosti. Ovsem na druhou stranu, Nemci meli s T-34 srovnatelny Panzer IV.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Panzer_IV

      Vymazat
    6. Tanky T-34 byly na začátku války k dispozici
      1) v omezeném množství
      2) ještě na ně nebyly vycvičeny osádky
      3) nebylo pro ně palivo (nafta), takže se z nich při mizerné logistice stalo pouhé dělo,
      4) kterému při mizerné logistice za chvíli došla munice.

      Nicméně je pravdou, že v několika málo oblastech ruská vojenská technika překonávala německou. Jedná se zejména o raketomety Kaťuša, za nimiž německý Nebelwerfer významně zaostával, a částečně o bitevní letouny Il-2 Šturmovik, což byl typ letadla, který Německo nemělo (Hs 129 dorazil až později a příliš se neuplatnil). Ve všech ostatních leteckých kategoriích měli Němci jasnou převahu.

      Vymazat
  6. Děkuji za názor. Takhle by nějak měla vypadat diskuze. A jak zcela správně píšete, dnes si může každý fakta zjistit.

    OdpovědětVymazat
  7. T-34 production zacala koncem 1941 a the production of the Katyusha was taken one day before the German troops crossed the Soviet border – on June 21 1941

    Tak zadna z techto zbrani nebyla na hranicich k dispozici . Pocet "Muziku" v hadrach Rude armady neznamenal vubec nic kdyz nemeli zbrane a munici.
    Moskevske museum WWII pysne vystavuje uniformy Rude Admady vyrobene v Kanade s knofliky s napisem na vnitrni stane, "Made in Chicago, Illinois". Stalin ukazoval milionovy tank na prehlidce v Moskve, cemu se i Nemci smali!
    Ale ve skutecnosti mu museli Britove poslat:
    >Aircraft: 7,411, including 3,129 sent direct from the U.S.A. on British account.
    >Tanks: 5,218, of which 1,388 were supplied by Canada. All tanks were shipped with ammunition.

    §
    Vehicles(includes lorries and ambulances): 4,020.

    §
    Machinery Lorries:323.

    §
    Bren Carriers and Carriers Starting and Charging:

    §
    1,212 to which should be added 1,348 from Canada.
    https://api.parliament.uk/historic-hansard/commons/1946/apr/16/russia-british-empire-war-assistance

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Re. "Pocet Muziku v hadrach Rude armady neznamena nic, kdyz nemate zbrane a munici" ??

      Asi jste nevidel film "Enemy at the Gate", kde byli ti "muzici" hnani jako stado proti Nemcum a tem co nemeli zbrane bylo receno, at si je vezmou od tech co padli pred nima.

      Vymazat
    2. Videl jsem ten film, ale to je jen FILM. Mluvil jsem davno s clovekem ktery tam byl, na nemecke strane. Byl jsem zvedavy a tak nakonec se rozpovidal, rikal ze ma od te doby spatne sny a potrebuje si odlehcit.
      Byly to jatka, ti Rusaci nemeli moznost, rikal ze my jsme vedeli ze v puskach ani nemeli munici ale kdyz se zastavili tak je komisar zastrelil ze zadu. Mrtvoly nepohrbivali, to jsme museli delat my, protoze jinak se nedalo dychat. Bylo nam jich lito, protoze nemeli sanci ani poradny kver a pusky z WWI byly na nic i kdyby meli munici!
      Rikal ze jim porad jen lhali a ze to skonci brzo. Nejvice ho mrzelo kdyz byl na Ukrajine u Kyjeva. Meli jsme zakazano se stykat s mistnima holkama, ale co nadelas, zenskou jsi nevidel 6 mesicu a mistni jsou hezky svetlovlasy, tak jsem sel taky na 2 rande s jednou co se mi moc libila.Myslim ze by to byla laska meho zivota. Trosku jsme se pomazlili ve vysoke trave aby nas nikdo nevidel,takovy maly picnic, ja mel proviant a ona hlad, ale druhy den rano jsem ji nasel obesenou na ulici z kandelabru s cedulkou "Nemecka svine". Nemohl jsem se s tim vyporadat, byla to moje vina a do dnes si to vycitam.
      Tak jsem mu to nejak snazil romluvit ze to nemohl vedet ale on rikal, partizani byli vsude, mel jsem mit rozum.

      Pak byl postrelen a v Nemocnici v Rakousku po operaci byl par dni v nejakem rekonvalencnim domove odtud pak zdrhnul do Spanelska kde byl v zajateckem tabore. Tam si pro tyhle uprchliky dojizdelo gestapo na soud a popravu. V Alpach kde nakladak musel zastavit kvuli lavine na silnici skocili na strazce, zastrelili je a jeli zpet do Spanelska kde se ukryval do konce valky. Pochazel nekde od Svitav, umel jeste par slov cesky ale rikal jak ve Spanelsku se mu to hodilo, predstiral ze je Cech. Pak jsem ho uz nikdy nevidel ale doufam ze se mu ulehcilo.

      Vymazat
  8. Tank BT s indexom „A“ neprezentoval názov autostrádový, ale ide o označenie
    Charkovského lokomotívového závodu. V tomto je argument Suvorova vyvrátený. Taktiež vojenská
    príručka preferuje presun na pásoch a nie kolesách. Isaevom je uvedená aj samotná citácia
    z príručky, ktorú som už v kapitole 4.1.6 uvádzal. Taktiež správa tankovej brigády M. Jakovleva
    popisuje 4-dňový presun o dĺžke 630 km ciest. Je teda evidentné, že tanky BT boli spôsobilé presunu
    aj po území ZSSR. Tank preto bol schopný operovať aj na domácej pôde, ale jeho špecifikácie, ako
    som už povedal, nasvedčujú jeho efektívnejšie využitie pri ofenzívach.
    https://is.muni.cz/th/xcnud/463771_Suchodolinsky_Percepcia_diela_VS_v_ruskej_akademickej_verejnosti.txt

    OdpovědětVymazat