sobota 19. června 2021

Nacisté nebo Němci?

Tomáš Krystlík


V poslední době se v českých médiích řeší otázka, zda je správné nazývat represivní okupační moc v protektorátu nacisty nebo Němci, například https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/800-nacistu-v-Resslovce-Zase-falsujete-dejiny-Profesor-Fiala-to-na-siti-schytal-667903/diskuse. 


Na druhou stranu, kdo vraždil a terorizoval obyvatelstvo za mnohem delší bolševické éry v Československu takové otázky nevyvolává, protože perzekvovaní i perzekvující se rekrutovali ze stejného národa, což žádné vyvření českých národních pudů – strachu z cizinců, nenávisti vůči Němcům - nevyvolává. Jde ale o naprosto stejný problém – Čechy jednou vraždili a věznili nacisté, podruhé komunisté. Nikdo se nepozastavuje nad tím, že Čechy terorizovali Češi, jenže oheň je na střeše, připomenou-li se nacistické represivní akce z války: „To nebyli nacisté, nýbrž Němci! Basta!“


Logika v tom žádná není, nehledejte ji. Naprostá většina perzekvujících činila tak na základě rozkazu, příkazu, ne že to byli členové NSDAP nebo KSČ. Členů v těchto stranách bylo jak v Německu, tak v Československu přibližně stejné procento: 8 až 10 % obyvatelstva státu bez ohledu na věk. Rozkazy a příkazy k tomu dostávali od nacistických nebo bolševických nadřízených, od představitelů jednoho nebo druhého totalitárního režimu.


Argumentace Petra Hampla ve výše uvedeném článku k výročí smrti atentátníků na Heydricha se dá jednoduše posunout v čase a přepsat do formy: „Není žádných dokladů o tom, že by všichni, kteří perzekvovali Čechy na rozkaz nebo příkaz, byli přesvědčení komunisté (v originálu: nacisté). Nemůžeme říci, jestli každý z nich opravdu obdivoval Klementa Gottwalda (v originálu: Hitlera). Ale je prokazatelné, že je všechny spojovalo něco jiného – česká národnost (v originálu: německá).“  A z toho hned vysvítá nesmyslnost nacionalistické argumentace pana Hampla, že perzekvující spojovala německá národnost.


A Jana Bobošíková si nesmyslně přisazuje: „Podle České televize vraždili a odvlékali do koncentračních táborů nacisté. Zřejmě ve druhé světové válce neexistovalo Německo, ale jen jakýsi ‚Nacististán‘´“. 


Domysleme tedy argument paní Bobošíkové do důsledků. Holocaust byl umožněn nadvládou německého nacismu nad velkou částí Evropy odstraněním původních státních zřízení na východě Evropy, ale vraždění židů se zúčastnilo do čtyř tisíc Němců (!), tj. necelé tři tisíce členů všech policejních zásahových skupin a oddílů SS a SD, které měly zabíjení a to nejen židů na starosti, plus několik stovek Němců-dozorců SS v pěti vyhlazovacích táborech. Odtažmo od faktu, že po několik málo měsíců po přepadení SSSR vypomáhala ve vraždění v nově obsazených územích i německá pořádková policie, než byla převelena pod armádu k podpoře útoku na Moskvu. V řadách místních uniformovaných pomocných policií zřízených německou okupační správou ale střílely obyvatelstvo a židy statisíce občanů Sovětského svazu (!) a to bez ohledu na své bývalé členství v komunistické straně, v Komsomolu! V německých koncentračních táborech připadalo v průměru 15 až 20 dozorců-Ukrajinců na jednoho dozorce-Němce z řad Allgemeine SS! V řadách Wehrmachtu se navíc bilo 1,2 až 1,24 milionů občanů Sovětského svazu za Německo, opět bez ohledu na své předchozí členství v KSSS a v Komsomolu, každý 17. německý voják (bez dozorců v koncentračních táborech a členů pomocné policie) byl občan SSSR! 


Kdo tedy zabíjel podle paní Bobošíkové židy a jak by nyní nazvala stát složený z jejich vrahů? Nacibolševistán, snad?


Lidé jako Petr Hampl a Jana Bobošíková by se neměli k takovým věcem vůbec vyjadřovat.   


https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-Naciste-nebo-Nemci-668014


30 komentářů:

  1. Diskuze mezi Vámi a panem Hampl v Debatním klubu by byla velice zajímavá, ovšem pan Hampl na to asi nemá dost odvahy.

    OdpovědětVymazat
  2. Nebyli "Naciste" v Nemecku Nemci ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komunisti nebo Cesi??20. června 2021 v 9:15

      A nebyli komunisti v Cesku taky Cesi?
      Hadejte kdo v tom Cesku ty komunisty volil?

      Vymazat
    2. Citujeme: Milióny Němců věděly, že se s židy děje něco hrozného. Jen u SS bylo 900000 osob. Bezpočtu Němců slyšelo a vidělo dlouhé vlaky rachotící nocí a věděli, co to znamená, jak dosvědčuje jeden dochovaný výrok: „Zatracený židáci – ani v noci nenechaj člověka vyspat.“ Otrokářský systém zasahoval hluboko do německé průmyslové výroby. Už v letech 1916 až 18 využívali Němci, jak jsme se zmínili, otrocké práce a dřiny do úplného tělesného vyčerpání; byla to reakce národa na válku, podstatná část „válečného socialismu“ který Lenin tolik obdivoval. Rasové šílenství bylo v německé kultuře hluboce zakořeněno a libovaly si v něm celé generace intelektuálů. Bylo dávno před Hitlerem a u srovnání s jeho intenzitou se Hitler jevil jako trpaslík. S odstupem čtyřiceti let je těžké zhodnotit sílu a všudypřítomnost bílého rasismu a zejména antisemitismu (který nebyl rozšířen jen v Německu). Lze však říci, že v jistém smyslu to byl právě německý národ, který chtěl cíl; a Hitler, který svou vůlí prosadil prostředky.

      Vymazat
  3. Hodne se pise o nacistech a jejich zrizeni koncentracnich taboru, a pritom podobne tabory (Gulagy) vznikaly v Rusku davno pred tim nez Hitler a nacisti prisli k moci. Nakonec i ty persekuce zidu se naciste ucili od Stalina, kteremu Cesi dokonce postavili nejvetsi pomnik na svete.
    Cim to, ze ti Cesi vzdy lezli nekomu do prdele, to je ta stezejni otazka, ktera je stale Tabu, jako popirani Holocaustu.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Stalin_and_antisemitism

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto Hitler je znamy svym vyrokem ze Cesi byli nejsvobodnejsim narodem v Evrope za doby HUSITSKE !

      Vymazat
    2. Perzekuci Židů se nacisté rozhodně nacisté od Stalina neučili. Třebaže Stalin byl antisemita, tak tento rys dlouho skrýval, protože by mu v boji o moc a nástupnictví po Leninovi velmi ublížil. Afinita značeného množství Židů k VŘSR je známa, v ÚV VKS(b) i v čele Čeky bylo v poměru k počtu obyvatelstva neúměrně velké množství Židů. První Stalinův úder proti Židům, spíše však proti židovským a jiným konkurentům v boji o moc, se odehrál až v letech čistek 1936-1938, ty však neměly antisemitský důvod a počet jejich židovských obětí je dán tím, kolik Židů bylo v SSSR ve vrcholných funkcích. To už v Německu dávno platily norimberské zákony. Stalinův antisemitismus se naplno projevil až na konci jeho života po WWII, zejména pak poté, co Izrael nestal sovětským satelitem na středním Východě. Proto se také v satelitech typu Československa změnil původní boj proti "titovštině" a "buržoaznímu nacionalismu" na boj proti "sionismu", a do jámy se zřítili téměř všichni stalinisté židovského původu (Slánský, Geminder, Anna Pauker a další).

      Vymazat
  4. A proč sami ti, kteří bojovali proti okupaci, říkali, že bojují proti Němcům? Piloti v Anglii, krysy z Tobruku či Svobodova brigáda, všichni bojovali proti Němcům!! Ne nacistům.. v partyzánských zemljankách se našly nápisy "Smrt Němcům" a ne smrt nacistům. Němci se vyčlenili z lidské rasy sami. Vraždit těhotné ženy (Ležáky) a nezletilé (tamtéž)je vskutku hodno vyšší rasy. A dnes se jim to nelíbí, prý to byl někdo jiný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi moc malo ctete, nebo je vas obzor ponekud zatemnen.
      Rusove nerikali nemeckym nacistum jinak nez "fasisti" a Cesi vetsinou nazyvali Nemce "nackama", coz je zkracenina od "naciste".
      To jste taky nevedel, ze rusky komunisti vrazdili svoje vlastni lidi, zrovna jako cesti komunisti, nebo jste nikdy neslysel jak skoncila Milada Horakova?
      Zverstva nacismu jiste nikdo nechce omlouvat, ale nesmi se zapominat i na jine ideologie jako je komunizmus, ktery mel na svedomi vice obeti nez nacismus.

      Vymazat
    2. Ale zde nevraždili Češi Čechy (jak uvádíte příklad Horakové), nýbrž Němci Čechy. A navíc porušovali i svoje vlastní tehdejší zákony (jen tak mimochodem) protože popravu těhotných a nezletilých zakazovaly i říšské zákony. A princip kolektivní viny, který se jim po válce tak nelíbil, zavedli přeci také Němci (Vyhlazení komplet vesnic bez ohledu na provinění jednotlivců). A podívejte se na vzkazy psané paradesanty v obklíčení -- Smrt Němcům na nich bylo, ne nacistům. Světový židovský kongres požadoval v roce 1945 kompletní kastraci německé mužské populace. Proč asi? To neprošlo. No, zdá se, že to dnes zvládnou Turci a ostatní auslendři...

      Vymazat
  5. Rusáci za války nedělali žádný rozdíl mezi Němci a Fašisty. Stalin dokonce navrhnul každého druhého Němce zastřelit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dopis na rozloučenou svým dětem před popravou Josefa Mašína, nějak tam nevidím nic o nacistech.. citace "Bojoval jsem za naši drahou vlast a národ proti odvěkým našim nepřátelům – Němcům, kteří naši vlast a národ chtěli porobit a zničit. Nechtěl jsem připustit, abyste jednou i Vy byly porobenými otroky, nýbrž abyste zůstaly svobodnými a volnými občany. Pamatujte si, že hájit svobodu své vlasti a národa jest povinností každého uvědomělého Čecha....Tím končím, moje nejdražší děti! Líbám Vás v duchu všechny, i s Vaší mamičkou. Buďte šťastni. Váš milující otec. Vlasti zdar! " tolik výňatek textu. Nikde zmínka o nacistech.

      Vymazat
  6. Dobrý den,

    mohl by mi někdo vysvětlit fakt, proč při vpádu SSSR do Polska a rozdělení Polského státu s Německem, nebyla ze strany V.B. a Francie vyhlášená stejná válka, nebo minimálně politický nátlak i na SSSR. Co se dočítám a zjišťuji, je mi to velice divné. I to, že USA vlastně jako čekající a dobře placený kapitalista vyčkával co se mezi Německem a SSSR stane, než je přepadli Japonci. Ale fakt, že nebyl stejný krok, jako vyhlášení války Velkou Británií, při nedodržení paktu o neútočení mezi Polskem a SSSR učiněn i proti SSSR?
    Možná, že jsem něco přehlédl.
    Budu velmi rád za vysvětlení.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ad 23:52: Spojenecká smlouva GB-PL ze srpna 39 měla taktéž tajnou doložku, která říkala, že spojenecký zásah ve prospěch PL se týká pouze D. To Britové do dneška tají. Francie v době přepadení PL měla s ním uzavřen jen vojenský protokol, což nebyla mezinárodní smlouva, tedy bezvýznamné nic. O další podrobnosti si dopište: tkrystlik@yahoo.de

      Vymazat
    2. Pane Krystlik, Angličani se s tím netají. Ministr zahraničí Lord Halifax odpověděl v parlamentě, že povinnost britské vlády vůči Polsku vyplývající z anglo-polské dohody byla podle první klauzule tajného protokolu omezena na Německo.

      Proto nevyhlasili valku SSSR. Nebylo proc a nebylo to nutne !

      Vymazat
  7. Vysvetleni to neni, ale jen maly pokus proc a zac. Tajny dodatek Anglo-Polske dohody a Polsko-Sovetske je stale tajny. Co v tom je, cert vi ?23. června 2021 v 0:58

    1.Francie nebyla podle žádného paktu ze zákona povinna zaútočit na Sovětský svaz ani vyslat na pomoc vojska do Polska. Franko-polská smlouva z roku 1921 specifikovala rozsah pomoci, která se rovnala udržení volných komunikačních linek mezi Francií a Polskem (viz:Francie a její východní spojenci, 1919-1925). Pakt z roku 1939, který byl ratifikován již 4. září, byl přísně proti Německu a neměl žádná ustanovení proti Sovětskému svazu (viz:Británie, Polsko a východní fronta, 1939).
    2.Britanie-Polsko-Pakt nevyžadoval vyhlášení války SSSR, vyžadoval pouze to, aby Britanie poskytla Polsku veškerou možnou pomoc, podle svych moznosti.
    3.A pak jsou další vysvětlení, jako: SSSR pouze posunul hranici více na západ a tím chtěl zabránil zbabělému útěku Polské armády. Mimo jiné to bylo Ruské území které bylo dočasně ve správě Polska.
    4. Nejpravdepodobnejsi je že Francie ani Británie neměli chuť jít do války jak s Německem tak kým koliv jiným. A) neměli vyzbrojenou armádu. B) věděli že Hitler napadne SSSR proto to období byla tak zvaná “Phoney War” kdy se nikomu do nějaké akce nechtělo. Kdyby Hitler zabral pouze “Polsky Koridor” což patřilo Říši před WWI a sjednotil tim Říši, tak by tzv. “Spojenci” sklapli hubu a válka by skončila.

    OdpovědětVymazat
  8. "Polsky Koridor" neni zadne male uzemi! Dle tehdejsi mapy je to uzemi zhruba velikosti uzemi poloviny Moravy.

    OdpovědětVymazat
  9. Pro ty koho zajima historie Slovanu, zde je ponekud jiny a vice pravdepodobny vyklad nez nam Pan Krystlik popsal v minulych kapitolach. Navice je to Nemecky dokumentarni film.

    Bohuzel pouze v Nemcine, ale i to staci k pochopeni.

    https://www.youtube.com/watch?v=WeC8doU-zps
    Před 1300 lety byl východ dnešního Německa mezi Labem a Odrou téměř opuštěný. Pak však do úrodné země vstoupí cizinci z východu, Slované. Usadili se v 7. století našeho letopočtu. Kdo byli tito lidé, kteří zanechali své stopy všude ve východní a jižní Evropě?

    Později se počítají k posledním pohanům ve střední Evropě a mají dodnes záhadnou historii, v níž je otevřeno mnoho otázek a je zde spousta místa pro legendy a mýty. Braní se proti mocným protivníkům a utvářejí středověk mezi Labem a Odrou svou venkovskou kulturou a vírou v bohy přírody. Nejsou to králové a císaři, ale rolníci a řemeslníci; nikdy nenašli svůj vlastní stát a přesto rozhodujícím způsobem formovali dnešní národy.

    Slovanští předkové přispívali v průběhu staletí k rozvoji občanských společností v dnešní Evropě. Slovanské kmeny jsou dokumentovány od 7. století a existují důkazy o ozbrojených konfliktech a pohanském uctívání. Jak se Slované vyvíjeli po staletí bez pevných národních hranic, jak si dokázali udržet své zvyky, náboženství a kultury a nakonec si jich většinu uchovali dodnes?

    Dokument doprovází skupinu Slovanů mezi Labem a Odrou po staletí, sleduje je v různých potyčkách, sleduje jejich zvyky a obřady a ukazuje jejich schopnosti přežití a boj za vlastní identitu na pozadí velkých historických otřesů.

    VIDEO K DISPOZICI DO 22. 10. 2424

    OdpovědětVymazat
  10. Neni divu, ze historie Slovanu je nutna podat se zdroju jinych narodu, ponevadz kulturne byli v porovnani s Evropou zaostali. Vzdyt ti Slovane nemaji o sve ranne historii ani zadne pisemne doklady, jak by mohli, vzdyt ani nemeli vlastni pismo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemci taky nemeli vlastni pismo, co se nenaucili od Rimanu nemeli. Slovane zrejme meli vlastni kulturu jak je v dokumentarnim filmu, zalozili Berlin a Drazdany a do dnes zadne svetove valky nezacali, zrejme rozumejsi nez sousede!

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Re. Slovane zadne svetove valky nazacali??

      No, vsak taky ti Slovani ve svete nic neznamenaji, aby zacinali nejake valky. Slovanum zatim kazdej napraskal.

      Vymazat
    4. Ten Hnedobijec tady musel asi napsat peknou pitomost, kdyz si to radeji sam smazal nez si delat blbym zvanenim ostudu.

      Vymazat
  11. Kapisto, jak to vis co bylo ve smazanem komentari? Kdyz ti Slovane nic neznamenaji tak proc ti to vadi SLOVANE !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy tady delate tomu Hnedobijcovi advokata?
      Co kdyz je to ten vas Kapista a pouze si zmenil nick aby vas zmatl.

      Vymazat
    2. Kapisto, ty si muzes menit "Nick" jak casto chces, tve komentare kazdy pozna. Je to hochu marny, mas to v krvi!

      Vymazat
    3. Kdo to je ten "kazdy"?
      Vzdyt vy jste tady jedinej sasek.

      Vymazat
    4. Jak rikam, koukni se do zrdcadla KAPISTO!

      Vymazat
  12. A nezapomen dat lekci Cestiny za preklep "zrcadlo"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Preklep muze udelat blbec i chytry, ale ve slove "Cestina" muze psat velke C pouze blbec.

      Vymazat