středa 19. května 2021

KOMPENZACE NÁRODNÍHO KOMPLEXU MÉNĚCENNOSTI

NÁRODNÍ MÝTY PODVRHY A LŽI (5)

Tomáš Krystlík

  Jungmannovo tehdejší rozhodnutí pro „českou kulturu“ jako zcela kompletní útvar se vším, co k tomu patří, tedy s českou fyzikou, filozofií, estetikou, biologií, chemií a dalšími vědami předbíhalo okamžitou potřebu. Vytvářela se odborná terminologie, odborné texty, exkluzivní básnická díla i klasicistní tragédie, aniž existovali lidé, kteří by je potřebovali. Zcela záměrně se vytvářela iluze, že tu je kulturně vyspělá česká společnost, se silnou vrstvou vědecké veřejnosti, s vrstvou estétů s vytříbeným vkusem, která tyto žánry pěstuje. Obrozenecká kultura tak předstírala před sebou a okolním světem samozřejmost své existence. Podvody, podvrhy, mystifikace a lži tedy byly důležitými pracovními nástroji ve vytváření české kultury a v dokazování její vyspělosti.

  Český národ se prodíral k životu pomocí berliček mnoha mýtů, iluzí, lží a mystifikací, česká psychika z nich vychází a v různých okamžicích – a nemusejí to být pouze okamžiky krizové – se k nim Češi rádi uchylují i dnes. To dokazuje, že český národ má dodnes značný komplex méněcennosti. Typickými příznaky jeho (pře)kompenzace jsou výroky typu: „Čeština je nejpřesnější jazyk na světě!“, „Naše pivo (jogurty, kyselé okurky, uzeniny, chléb, česká kuchyně, děvčata, dosaďte si cokoliv ad libitum) je (jsou) nejlepší na světě!“ Mimoděk vyzrazují národní komplex méněcennosti například i titulky hlavních zpráv na prvních stranách novin. Příklady: Ve dvou po sobě následujících vydáních Lidových novin v souvislosti s odzbrojováním jednotek UÇK v Makedonii: „České jednotky dorazily do Makedonie jako první“, a následující den ve stejných novinách: „Brity zklamalo, že Češi byli v Makedonii první.“ Američané si vyžádali českou rotu chemické obrany, která před lety za svého nasazení ve válce v Perském zálivu jako jediná zjistila velmi nízkou koncentraci bojových plynů ve vzduchu. Lidové noviny stvořily o tom 3. 11. 2001 titulek: „Češi budou nasazeni v místech, odkud předtím všichni utečou.“  

  Nejpodstatnější z toho všeho je, že si Češi za ona téměř dvě staletí na národní lži – i když je vyvraceli Češi jazyka německého a ojediněle i českého – zvykli, a nedokáží je odlišit od pravdy. Mystifikace si ostatně vytvářejí dodnes. Co jiného než mystifikace jsou divadelní hry o českém polyhistoru Járovi da Cimrmanovi, dokazování keltského původu Čechů, nebo že George W. Bush (Jiří W. Buš v pohotové transliteraci deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung) je potomkem českého krále Vratislava II. a knížat Bořivoje I., Boleslava I. a II., Vratislava I., Oldřicha a Břetislava I.? Nověji byli obdařeni stejným původem prezidentský kandidát John McCain a prezident Barack Obama (sic). Jaký obrázek si o Češích musí vytvořit západní veřejnost, pokud ji Češi vůbec zajímají, je jasné.

    Ve 20. století se vymstila i národně buditelská představa o egalitářství členů českého národa. Výstižně to popisuje historik Pavel Kosatík: „Masaryk… zariskoval a uvěřil, že rovnostářská společnost se rozčlení a vytvoří odpovědnou elitu dřív, než dojde k případnému mezinárodnímu konfliktu, na jehož řešení by společnost bez struktury nestačila. Tak je asi třeba rozumět jeho později tak často opakovaným slovům, že republika, když už vznikla, potřebuje dvacet, třicet, nebo dokonce padesát let klidného vývoje, aby vnitřně dozrála. Tento klidný vývoj jí naneštěstí nebyl dopřán, česká společenská struktura se nezrodila a neexistuje dodnes. Neexistence oné struktury se ukázala skoro vzápětí po Masarykově smrti. Téměř jako výsměch českým dějinám se zdá, že k ní nakonec nepatřil dokonce ani Masarykův největší favorit Edvard Beneš, který hned dvakrát v klíčové situaci, kdy šlo o odpovědnost za všechno (1938 a 1948), neobstál. A to, že ani Češi v žádném z těch let neobstáli, je těžké vysvětlit jinak, než že všechny ty absolutní a světové úkoly, které na ně Masaryk naložil, prostě nepřijali. Nakonec se ukázalo, že jim stačí život v prapůvodním, pouze jazykovém klidu.“ 

  

(KONEC SERIÁLU)

  


36 komentářů:

  1. Se divim, ze Jungmann ve sve ohnivosti obzivit cestinu, si nezmenil to sve nemecke Jungmann na ceske Mladek.
    K clanku je nutno dodat, ze vsechny staty sousedici s Nemeckem se dostaly na vyssi kulturni uroven nez ty co s nimi nesousedili.
    Vsak take vsechny germanske staty jsou vysoce kultivovane na rozdil od tech slovanskych. To zrejme Jungmannovi a dalsim ceskym "Buditelum" jaksi nedoslo, pri vyzdvihovani cestiny.
    Ten vliv vyspele nemciny se nakonec mimoradne projevil na mnoha vyrazech v cestina, bez kterych by ta cestina byla zaostala.

    Co se tyce tech bombastickych oznaceni uspechu ceskych sportovcu, neni ani nutno zminovat, staci se podivat do denniho tisku.

    "Jak Kvitova v Miami drtila souperky", "Krejcikova v Rime smetla Ceng Saj-Saj", "Pliskova v Miami dominovala", ale kdyz Pliskova dostala ve finale v Rime dvojiteho (!!!) kanara, tak pouze, ze v Rime "propadla", i kdyz ve skutecnosti to byla spis tragedie, zvlaste pro ceskou jednicku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtete i jiné noviny? Míra sebechvály a chcvastounství např. ve francouzském tisku je ještě vyšší. To co tvrdíte vy i Krystlík nedokazuje nic, jen Vaše osobní komplexy z Vašeho češství!

      Vymazat
    2. T.Krystlik, censor22. května 2021 v 9:37

      Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      A tento taky:
      Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Re. Mira sebechvaly...

      Proc zde uvadite co pisi ve francouzkem tisku, tento clanek je o Cesku a ne o Francii. Nebo jste jeden z tech, co reaguje: "A v Americe zase bijou cernochy", kdyz je rec o negativnich jevech v Cesku?

      Jinak co se tyce me poznamky o bombastickych oznaceni, tak jste to zrejme moc nepochopil. Me nejde ani tak o tu bombasticnost, jako spis o to, ze u ceskych sportovcu je uspech povazovan za neco fantastickeho, zatim co uspech sportovcu jineho naroda je pouze bezny vysledek.

      Vymazat
    4. ­ ­
      ­ ­
      ­
      .....zřejmě­ ­chtěl­ ­naznačit­ ­že­ ­každý­ ­národ­ ­je­ ­hrdý­ ­na­ ­své­ ­své­ ­úspěchy­ at ­je­ ­to­ ­v­ ­čem­ ­koliv­,­ ­jako­:­ ­Deutsches­ ­Damen-Trio­ ­gleich­ ­zu­ ­Beginn­ ­der­ ­Australian­ ­Open­ ­raus/­ ­Deutche­ ­Welle­

      ­Zrejme vam to nedoslo!

      ­ ­ ­ ­ ­ ­
      Virus-free. ­www.avg.com­ ­
      ­
      ­ ­
      ­

      Vymazat
    5. @23:58 jeste jednou a budete vymazan z blogu za nevhodny nazor!!

      Vymazat
    6. Kazdy narod je hrdy na sve uspechy.23. května 2021 v 14:34

      V tom a vami mohu souhlasit, ovsem to neznamena, ze ze sve uspechy bude hodnotit jako fantasticke a jedinecne a u jinych narodu je bude posuzovat pouze jako bezne a normalni.

      A to je prave ta pointa, kterou jste nepochopil.

      Vymazat
    7. Krystlíku, když budete důsledně mazat idiota z 12:48, jehož jediným účelem existence je trollit a vyvolávat flame war svými prvoplánovými kretenismy (jsou snadno poznatelné, při Vaší inteligenci), pak se možná dočkáte diskuse. Jinak tu budete jen cenzurovat.

      Vymazat
    8. @ 14:34 Tady zadna "pointa" k pochopeni neni. Cesi nedelaji nic jineho nez Nemci, Francouzi atd. kteri jsou pochopitelne vice hrdi na svuj narod nez na cizi! At to byl Jessey Owens, Zatopek, Caslavska, Schumacher nebo Graf.

      Vymazat
    9. Pro Anonyma z 20:07

      "..dukladne mazat idiota z 12:48" ??

      Tomu rikate "diskutovat"?
      Pokud mate na mysli diskusi, jaka je u Krysdtlikovych clanku na PL, pak jste tady na spatne adrese. Tady se takove urazky nyni mazou.
      Vas jsem jeste nevidel napsat svuj nazor do diskuse, pokud tedy vubec nejaky nazor mate, mimo kazdeho kdo vas prevysuje prehledem nazyvat Kapistou.
      A uz vubec se nedovolavejte na Krystlikovu inteligenci, kdyz tady pouzivate vyrazy " Vyslezl z Krystlikovy rite" a podobne urazeni Krystlika.

      Vy se radeji jdete lecit ten vas cechackovsky a Kapistovsky komplex, ponevadz tady vam s tim problemem nepomuze ani Krystlik.

      Vymazat
    10. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    11. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    12. Ad 11:11 - podle onoho známého vtipu - zase vedle, Krystlíku. Toto je přesně ten, kterého máte mazat. Sám se poznal a přihlásil.

      Vymazat
    13. Az se zmuzete na kloudny nazor, tak vas Krystlik nebude mazat.
      Ukazovat stale jenom na nekoho prstem delaji jenom male deti.
      Jenze vam asi opravdu neni pomoci.

      Vymazat
    14. Hm, kloudných názorů jsem zde poskytl přehršel a zatím jsem nebyl smazán ani jednou, ovšem inteligentní odezvy jsem se nedočkal. Zejména ne od tebe, trolíku. Používáš standardní provokační mustr, kombinovaný s rozpoznatelnou hranou hloupostí, doprovázenou radami, abych se "doučil" nebo "si něco přečetl".

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Odstranene komentare.20. května 2021 v 10:08

      Cesi se musi naucit spravne komentovat, jako je to vseobecne vyzadovano na vsech webech "Kodexem diskutera".
      Nemistne urazky autora a pripisy nesouvisejici s uvedenym tematem nejsou NIKDE trpeny.
      Diskutujte slusne a nikdo vam nebude prispevky mazat.
      Zadna diskuse nestoji o vyplody chorych mozku a primitivnich jedincu.

      PS. Nikde v kodexu diskutera neni pozadovano s autorem souhlasit, pouze diskutovat jako slusny clovek a ne jako verbez, co umi pouze nadavat a urazet.

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    6. tkrystlik@yahoo.de22. května 2021 2:4722. května 2021 v 9:30

      Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    7. Na zadnem blogu vam "jiny nazor" neodstrani, ani zde NE.
      Vas specialne jsem jeste nevidel mit vubec nejaky nazor, pouze nadavky a urazky, coz neni "nazor", nybrz projev verbeze a primitivu.

      Vymazat
    8. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    9. Pro Anonyma z 20:33 a jinych Anonymu co si mazou sve vlastni komentare.

      Administratorem blogu neni Anonymni, nybrz sam pan Krystlik.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebrecte a nenarikejte tady, diskuteri.22. května 2021 v 11:11

      Napiste zde svuj nazor nebo vecnou pripominku k uvedenemu clanku a nikdo vam ten komentar nebude odstranovat.

      Vymazat
  5. Archiv Lidové Noviny : dne 3. 11. 2001 nevyšly žádné noviny. Druhá válka v Iraqu začala v 2003.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivim se. Krystlik udava falesne zdroje kde koliv muze!

      Vymazat
    2. Ehm, týkalo se to první války v Zálivu

      Vymazat
    3. První válka v Zálivu začala "17 ledna a skončila 28 února 1991"!
      Nevím proč by tam byli Češi nasazeni 10 let po konci války! Proto asi "Archiv Lidových Novin" o tom nic neví !

      Vymazat
    4. To zase KRYSTLIK prestrelil, uz to jak je vidno dela na dennim poradku.
      Tak to radsi maze !

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat