středa 16. prosince 2015

Diletantismus Policie ČR



Tomáš Krystlík

Pokračujme v tématu, jak si Češi nedokáží vládnout. Pod včerejším článkem o předávání nových aut Policii ČR jsem si všiml dalšího z první poloviny roku www.lidovky.cz/divoka-honicka-na-praze-4-policie-poprve-pouzila-zastavovaci-pasy-p9f-/zpravy-domov.aspx?c=A150403_161812_ln-video_ele. Předmětem mého zájmu byly zejména okamžiky kolem 3´06´´ od začátku videozáznamu, kdy se prchající vyhnul zastavovacímu pásu s hroty položeném policisty.

Ze záběru vyplývá jednoznačně diletantismus Policie ČR. Auta nepatřící policii uzavírají dva protisměrné jízdní pruhy plus policejní vozidlo postavené napříč plus onen pás s hroty a zbytek vozovky k obrubníku, ale dvě věci Policie ČR nevzala v úvahu. (1) Pronásledovaný řidič může prudce zbrzdit a objet zátaras a sloup veřejného osvětlení po trávníku - tak bych učinil já, (2) nevzala v úvahu, že mezi obrubníkem a pásem s propichovacími hroty je dost místa, aby mohlo auto projet.

Základní rozvaha praví, když nemají policajti colštok v oku, tak musejí vědět, že na silnici nesmějí auta širší 2,5 m, takže jeden zastavovací pás je tudíž nutně o něco širší než 250 cm a že, pokud má propíchnout pneumatiky alespoň na jedné straně vozu, by nemělo být pro objetí pásu zprava i zleva k dispozici více než 1,80 m, pro jistotu 1,5 m. To české policajty vůbec nenapadlo, jak vidno z videozáznamu. Pás byl položen hned vedle policejního vozu. Mohli ale odtáhnout zastavovací pás od policejního auta směrem k obrubníku a bylo by to. Neučinili tak. Další otázka: Proč za ním jely dva hlídkové vozy, když bylo jasné, že jej nakonec zastaví pomocí propichovacích pásů? Zazávodit si?

Žádné komentáře:

Okomentovat