úterý 3. prosince 2013

Důsledky nedávné devalvace měny



Tomáš Krystlík

Česká národní banka nechala natisknout bankovky a za ně nakupovala eura, aby srazila hodnotu české koruny na cca 27 CZK za 1 EUR. To se podařilo a ČNB vyhlásila, že si takový kurs přeje po dobu alespoň 1,5 roku.

Důsledek 1: Banky mají po tomto zásahu přebytek českých korun a málo eur, tedy se logicky budou snažit mít dostatečnou zásobu peněz v eurech. To povede k dalšímu oslabení koruny, pravděpodobně na 28 CZK/EUR.

Důsledek 2 nastane v budoucnosti a bude pro českou měnu značně nebezpečný. Spekulanti začnou před uplynutím 18 měsíců od devalvace ve velkém nakupovat české koruny, protože budou očekávat její zhodnocení, tedy zisk. Spekulativní nákupy korun povedou ke zhodnocování koruny. Jak vysoké bude ono zhodnocení koruny, je ve hvězdách. Je zcela možné, že ČNB bude muset intervenovat, aby koruna se nezhodnotila více než před devalvací, tj. vrhne na trh eura ze svých devizových zásob. Zde se skrývá značné riziko, že jí na to nebudou zásoby eur stačit, a to nejen ty při devalvaci nakoupené, nýbrž i z devizových rezerv státu. Vytisknout si je jako koruny nemůže. A hodnota koruny může být vyšší než před devalvací, což je stav, který si ČNB zcela určitě nepřeje.

Důsledek 3: Tato minimálně 1,5roční nestabilita kursu bude do budoucnosti znamenat, že ČR nesplní podmínky pro přijetí eura – předepsáno je kolísání kursu vůči euru v intervalu maximálně 5 % - a tak se může reálně stát, že ČR bude poslední ze zemí EU, které přijmou euro.

Žádné komentáře:

Okomentovat