pondělí 2. května 2022

Ale budeme dávat dávky i bohatým!

Tomáš Krystlík                                                          

 A rádi.

 Premiér vlády ČR Fiala prohlásil (https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Fiala-Nebudeme-davat-davky-bohatym-700843), že připravovaný jednorázový pětitisícový příspěvek pro rodiny s dětmi do osmnácti let „mají získat rodiny, které mají roční hrubý příjem do jednoho milionu korun. Vládní kabinet podle jeho slov nechce v žádném případě podporovat sociálními dávkami bohaté.“ Uvědomuje si vůbec skupina málo přemýšlejících jedinců tvořících vládu ČR, že to český stát přijde na víc, než kdyby vyplatil onen pětitisícový příspěvek plošně bez zkoumání výše příjmu rodin? Stačí jen jeden z ministrů, který dokáže myslet a vznést tuto námitku. Žel, žádný takový asi není.

Před lety asi dvanácti bylo nuceno německé ministerstvo práce a sociálních věcí v souvislosti s výší vynakládaných finančních prostředků na dávky v dlouhodobé nezaměstnanosti rovné sociální podpoře po interpelaci spočítat, na kolik přijde poslání dopisu nezaměstnanému, že se má tehdy a tehdy dostavit do úřadu práce a přinést s sebou nějaké doklady. A to z hlediska nákladů na práci úředníků, nákladů na provoz budov úřadů práce a jejich údržbu, poštovné. Dopisy byly po vybrání adresy nezaměstnaného a s datem návštěvy úřadu s příslušnou nejvýše minutou z pracovní doby úředníků automaticky chrlené tiskárnami, balené do obálek bez podpisu, frankované tehdy 0,55 €. Tipněte si! Nevíte? 57 €, dnes jistě více. A to úředníci nemuseli přitom o ničem rozhodovat!

V Česku bude i dnes částka ke stejnému úřednímu výkonu o něco nižší, dejme tomu v přepočtu 35 €. Ale při jednorázové pětitisícové dávce stráví úředníci nad příjmy několika milionů (!) rodin v podstatě miliony pracovních hodin, aby zjistili, zda jejich roční příjem je nebo není vyšší než milion. Protože budou muset prozkoumat příjmy všech rodin s dětmi v republice, bude akce enormně nákladná.

Němci posuzují vše z hlediska nákladů, zda nebudou vyšší než uspořené peníze na nějakých dávkách. Ó, to Češi ne, pořádek musí být! Boháčům nic nedáme!

Máte snad lepší potvrzení toho, že Češi si nedokáží vládnout?


https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-Ale-budeme-davat-davky-i-bohatym-700854

 

 

1 komentář: