Tomáš Krystlík
Co má společného coronavirus s vykupováním trvanlivých
potravin v Česku? Na to snad nikdo nezná odpověď. Že by větší zásoby jídla
zvýšily pravděpodobnost přežití nakažených coronavirem? Zajisté, že ne! A
přesto se regály v obchodech vyprazdňují a místy jsou i prázdné. Obávám-li se
nějak nákazy coronavirem, obecně jakoukoli infekcí přenášenou mezi lidmi
vzduchem, nepůjdu do obchodu nakupovat trvanlivé potraviny, nebudu přece vyhledávat
místa s mnoha lidmi v relativně bezprostřední blízkosti, kde s největší
pravděpodobností mohu být nakažen! Budu se raději jakémukoli nahloučení lidí
vyhýbat.
Čeho se tedy obyvatelstvo obává, když virus v ČR ještě
neřádí? Předvídá snad, že zásobování obchodů po výskytu coronaviru v Česku zkolabuje?
Proč by mělo? Že by pak nastal hlad a lidé by pak místo na coronavirus umírali
hlady? Česko není autarktním státem jako bylo za bolševismu, takže nic takové
nehrozí, protože se vykoupená nebo chybějící komodita jednoduše doveze z ciziny.
Přemýšlející člověk by si měl uvědomit, že v České republice
zemře ročně na běžnou chřipku 1500 až 2000 lidí, což jsou počty přesahující
počet mrtvých na následky nákazy coronavirem na celém světě. Úmrtnost na běžnou
chřipku je prostě a jednoduše vyšší, hlavně naprosto běžná, ale to zdůrazní
málokdo. Zejména by to měla opakovat média.
V této souvislosti je směšné používání roušek, které jsou proti
šíření virů vzduchem v podstatě neúčinné. Jen omezují rychlejší šíření nákazy od
nakažených jedinců tím, že kašlajíce, kýchajíce nepoprskají ostatní, nicméně
jsou viry jimi tak jako tak do ovzduší uvolněny - pomaleji.
Žádné komentáře:
Okomentovat