pátek 8. února 2013

Spor o komentář Adama Drdy



Tomáš Krystlík

Štěpán Kotrba (dříve Blisty) udal svého žurnalistického kolegu Adama Drdu, že jeho článek www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Adam-Drda-Schwarzenberg-Zeman-atd-Nadejne-vyhlidky-259579 nepatří do veřejnoprávních médií.

Jednotlivé odvysílané literární útvary veřejněprávním médiem, včetně i holých zpráv nemohou být nikdy objektivní, natož vyvážené, protože jsou formovány kognitivními strukturami pisatele - stručně řečeno se v nich vždy uplatňuje hodnotový systém každého pisatele-tvůrce pořadu, jeho žebříček hodnot. Vyžadovat od žurnalistů objektivitu je zcela iluzorní. Tzv. vyváženost v podávaných informacích veřejněprávními prostředky se vztahuje z tohoto důvodu na celé médium, ne na jednotlivé odvysílané útvary.

Existují i horší věci ve veřejnoprávních médiích. Dvě z nich jsou zásadního charakteru. Moravcovy diskuse jsou jakýmsi poskytováním prostoru pro politiky, ne pořadem, kde by se člověk mohl dovědět něco podstatného z české politiky. Na to je Moravec příliš servilní moderátor. Vzorem neservilnosti vůči politikům je - v oblasti, kde Čech rozumí bez znalosti cizích jazyků - nechť poslouží TA3. V Moravcově pořadu vystupující političtí paňácové to berou jako odměnu, neřeknou nic podstatného, nakonec říci pravdu nemohou, musejí opakovat jen partajní floskule a věci konformní s politickým programem partaje. Stejné je to i v diskusích u cz-soukromých TV-stanic. To, jak vidno, veřejnosti nevadí. Nikdo takové ohlupování neodmítá, nikdo nežádá diskusi se zahraničními dopisovateli v ČR, kteří by zprostředkovali názor na domácí a světové problémy nezkreslený českou zaprděností.

Kdybych mohl rozhodovat o programové skladbě ČT, nařídil bych, že všechny zpravodajská relace nesmějí přesáhnout 15 minut i se sportem a předpovědí počasí. Vymýtil bych český styl reportování z místa, kdy se divákům nepodává zpráva, nýbrž rovnou i komentář k události. Pro komentáře aktuálních událostí bych zřídil zvláštní pořad. Taktéž bych učinil s bulvárními událostmi. Kdyby by si nějaká opravdu důležitá událost - ze světového hlediska, ne z česky zaprděného - vyžadovala více vysílacího času, zařadil bych po zprávách speciál tomu se věnující.

Žádné komentáře:

Okomentovat