pátek 22. února 2013

Jak vrátit ukradené



Tomáš Krystlík

Sice ukradené se má vracet, ale u sudetoněmeckého majetku to bude velmi obtížné, neboť tomu brání Lastenausgleichsgesetz a Fremdenrentengesetz, v rámci kterých byl SRN vyhnaným restituován zástupně za cs-stát jimi v ČSR zanechaný majetek a Československem si ponechané příspěvky na důchodové pojištění. Kdyby ČR obé Sudetoněmcům restituovala, museli by vše, co dostali od německého státu za movitý, nemovitý majetek, firmy, úspory a pod. vrátit s příslušným úrokem od roku 1952. Zejména by se jich dotklo značné zkrácení starobních důchodů, které by český důchod pokryl jen nepatrně kvůli způsobu jeho vypočítávání.

Proti vracení ukradeného nemovitého majetku stojí i právo vydržení dalších majitelů, čímž se situace značně komplikuje. Je pravdou, že by se mohly vrátit majetky ve státních a komunálních rukách. Těch, kteří by restituce in natura přijali, lze kvůli výše uvedenému odhadnout na nejvýše několik stovek nebo málo tisíců lidí. Zde ovšem vyvstává otázka restituce majetku těm, kterým zanechaný majetek nelze vydat a kteří podle principu rovnosti by měli dostat finanční odškodnění. Obávám se, že finanční restituci tak velkých majetků - o malé by se nejednalo kvůli komplikacím s vyplaceným odškodněním v SRN - by český stát neunesl. Navíc tu jsou Sudetoněmci odsunutí do Rakouska a do sovětské okupační zóny v Německu, kteří vyrovnání za zanechaný majetek v ČSR nedostali a o ukradený majetek by se téměř s jistotou přihlásili. Do starobních důchodů jim léta odpracovaná v ČSR (v protektorátu) započtena byla.

Je zde však maďarský příklad. Začátkem 90. let minulého století nabídl maďarský stát vyhnaným Němcům symbolickou paušální restituci - pokud mne paměť nešálí, bylo to v přepočtu přes  10 000 DM - a/nebo maďarský cestovní pas, tedy maďarské občanství zpět a to i pro jejich děti, vnoučata a jejich manžele. Výsledek? Symbolickou peněžní restituci si až na výjimky nikdo nevzal kvůli výše uvedeným důvodům (všichni podunajští Švábové byli odsunuti do západního Německa), ale o maďarské pasy byl dle předpokladu značný zájem. Německý stát upustil od toho, aby od Maďarska požadoval byť částečnou úhradu za vyplacené vyrovnání.

Žádné komentáře:

Okomentovat