pondělí 11. února 2013

Lastenausgleichsgesetz



Tomáš Krystlík

Západoněmecký zákon o vyrovnání břemena (Lastenausgleichsgesetz – LAG) platí od roku 1952 dodnes a jeho výhod mohli a mohou využít ve SRN poškození druhou světovou válkou, němečtí vyhnanci z jiných států, etničtí Němci vracející se do Německa ze zbolševizované Evropy, i z kontinentální Číny, občané ze sovětské okupační zóny, později z NDR, pronásledovaní německým nacionálním socialismem kvůli rase. Z fondu se poskytovaly těmto osobám i půjčky. Do fondu platili všichni daňoví poplatníci, kterým majetek zůstal zachován, zejména nemovitosti a to ve formě splátek po dobu 30 let, kdy museli odvést do fondu 50 % (1,67 % ročně) hodnoty svého majetku k 21. 6. 1948. Inflace jejich zatížení snižovala. V 80. létech, kdy tyto splátky začaly vysychat, začala být do fondu převáděna část z vybraných daní z příjmu.

Podle tohoto zákona se platilo těmto osobám, tedy i vyhnaným Němcům z Československa odškodnění za zanechaný majetek, tj. za pozemky, nemovitosti, firmy, továrny, kde ověřování a rozhodování trvalo často několik let, za nábytek, za zařízení kuchyně, za prádlo, za nádobí, což se naopak vyřizovalo velmi rychle. Odškodnění patřilo i za ztráty na úsporách způsobené nevýhodným směněčným kurzem měnové reformy. Do roku 1982 se z fondu Lastenausgleichu vyplatilo celkem 115 miliard DM. Vyplácely se i náhrady za úspory, coby zabezpečení pro stáří, a kapitálové životní pojistky, byť podle jiného zákona. Byly hrazeny příspěvky do důchodového zabezpečení podle zákona o zahraničních důchodech (Fremdenrentengesetz).

Německý stát vyplácel odškodnění vyhnaným, zástupně za stát, který je vyhnal, nebo ze kterého se vystěhovali nebo utekli, pokud měli německý původ - a též židům pronásledovaným německým nacionálním socialismem - tedy také za Československo, které si ponechalo vše: jejich movitý a nemovitý majetek, kapitálové životní pojištění, úspory i starobní důchody a příspěvky do důchodového pojištění. Německo příchozím zaplatilo za léta odpracovaná v ČSR (ČSSR) každému měsíční průměrný odvod do důchodu podle povolání a léta pojištění, jako kdyby pracoval v té době v Německu. Vše bylo vázáno podmínkou, že dotyční si nevezmou od státu, ze kterého byli vyhnáni (odešli, utekli) restituci in natura nebo i finanční. V tom případě jsou povinni vrátit odškodnění v celé výši i s úroky za desítky let. Kdo dostal důchod podle Fremdenrentegesetzu, se nesměl vystěhovat ze SRN - jinak mu léta započtená v Německu škrtli a on přišel zpravidla o větší část důchodu. To se od podepsání smlouvy o sociálním zabezpečení mezi SRN a ČR začalo přechodnými ustanoveními měnit a dnes se, když do důchodu nastupují již poválečné ročníky, v případě ČR přešlo na prostou výplatu důchodů z obou států.

1 komentář:

  1. Jsem tu, abych se podělil o své svědectví o tom, co pro mě udělala dobrá důvěryhodná společnost poskytující půjčky, jsem z Ruska a jsem krásná matka tří dětí. Při pokusu o získání půjčky na rozšíření své stálezelené skupiny jsem přišel o peníze pro mě a mé děti to bylo tak těžké, šel jsem online hledat pomoc s půjčkami, veškerá naděje byla ztracena, až do jednoho osudného dne, kdy jsem potkal tohoto mého přítele, který si nedávno zajistil půjčku od velmi poctivého muže, pane, pedro. představila mě tomuto poctivému půjčovateli, pane. pedro, který mi pomohl získat půjčku do 5 pracovních dnů, budu panu pedrovi navždy vděčný za to, že mi pomohl se znovu postavit na nohy. můžete kontaktovat pana pedra prostřednictvím e -mailu: pedroloanss@gmail.com / whatsapp: +18632310632 oni nevědí, dělám to pro ně, ale prostě to musím udělat, protože je tam hodně lidí, kteří to potřebují pomoc s půjčkou, prosím, navštivte tohoto poctivého muže a můžete být také v bezpečí.

    OdpovědětVymazat