čtvrtek 21. února 2013

Česko couvá II

Tomáš Krystlík



Zpráva o novém vztahu ČR a Bavorska se včera večer dostala mezi nejdůležitější události dne v německé televizi. Prezidentka bavorského parlamentu Barbara Stamm řekla v tv-interview, že se tím otevřelo narovnání vztahů mezi zeměmi v oblasti lidských práv s tím, že vztahy na komunální úrovni jsou již delší dobu na velmi dobré úrovni.

Co z oblasti lidských práv asi zatěžuje vzájemné vztahy? Že je nějaký český pašerák omamných drog nebo zloděj v německé věznici eventuálně krácen ve svých právech? To snad určitě ne. Ať se rozhlížím kolem, jak chci, nic jiného než Benešovy dekrety a zákon č. 115/1946 Sb., tzv. amnestijní, nevidím. Jelikož se takové přeshraniční oficiální návštěvy včetně předmětů jednání a programu připravují měsíce dopředu, je otázkou, zda ministr zahraničí a kandidát na prezidenta Schwarzenberg neprozradil v předvolební kampani, v diskusi v ČT 1, vládní úmysl - zrušit Benešovy dekrety poukazem na jejich kolizi s ústavním zákonem, Listinou lidských práv a svobod.

Podle očekávání Nečas citoval z cz-d-deklarace, vlastně nic jiného ve svém dnešním oficiálním proslovu v bavorském sněmu bez souhlasu parlamentu říci ani nemohl. V zákulisí asi bylo toho řečeno nesrovnatelně více, jinak se nedá vysvětlit nadšení německých politiků nad změnou kurzu Prahy. Takže vlastně jediný hmatatelný důkaz změny v českém postoji je odklon od teze, že cz-vládě je partnerem pouze vláda spolková a že ministerští předsedové obou zemí se budou navštěvovat každý rok bez dosud od Čechů striktně vyžadovaného styku přes spolkovou vládu. A jak vidno, sudeťáci Nečase na včerejší slavnostní večeři pořádané Seehoferem nesežrali.

Žádné komentáře:

Okomentovat