pátek 22. února 2013

Proti těžbě zlata loužením



Marie Dubanová

V České republice vypukla po 18 letech opět zlatá horečka. Týká se i Příbramska. Prospektoři zamýšlejí „rozebrat“ Petráškovu horu u Hvožďan a těžit zlato kyanidovým loužením. Autorka před lety, v první vlně zlaté horečky, iniciovala sdružení Čechy nad zlato.

30. 9. 1994 vypsal Karel Dyba, tehdejší ministr hospodářství, takzvané „výběrové řízení" na průzkum zlata v České republice, jehož cílem bylo získání soukromých investorů geologických prací na průzkum zlatých ložisek v celé republice. Předmětem nabídky k těžbě zlata bylo celé území ČR. A účastníkem tohoto řízení se mohl stát každý, kdo prokázal zaplacení účastnického poplatku ve výši 40 tisíc korun, nebo 1380 USD na účet č. 63934 – 011/100 u Komerční banky Praha 1, a to od 17. 1. 1994 do 31. 3. 1994. Zajímavé na tom bylo, že byl dříve otevřen účet a určena výše poplatku, aby teprve za půl roku bylo vypsáno výběrové řízení již bez možnosti složit přihlašovací poplatek.

Pan ministr Dyba se činil, povolil hledání zlata na 19 místech ČR – ohrozil těžbou zlata pomocí kyanidového loužení 87 obcí, tedy rozsáhle i Českou republiku, která má asi 1 procento rozlohy Austrálie a 0,7 procenta Kanady, kde se tento postup používá - a považoval to za samozřejmost. Poskytl časopisu Ekonom (týdeníku HN č.43) v listopadu 1995 rozhovor, kde se vyjádřil v tom smyslu, že „těžbu zlata musíme chápat jako jakoukoliv jinou podnikatelskou činnost" a že těžba neznamená jen přínos pro stát, nýbrž hlavně pro obyvatele v dotčených oblastích!

Jak vypadá taková oblast, kde se těží zlato pomocí kyanidového loužení? Jako pustina s obrovským objemem jedovatého odpadu v nádržích. Pokud se taková kyanidová nádrž protrhne, dostane se odpad do okolí a nastane destrukce krajiny ve velkém.

Protože tyto informace starostové tehdy ohrožených měst a obcí znali, bránili se. Bránili se i lidé po celé republice. Psali petice a starostové podpořeni velkým odporem obyvatelstva založili sdružení měst a obcí s názvem Čechy nad zlato. A před 18 lety vyhráli nad státem - nakonec se zlato netěžilo. Ale nyní začali těžaři znovu řinčet svými těžebními nástroji, za velké podpory ministra průmyslu pana Kuby, který se domnívá, že pomocí vytěženého zlata se státu podaří získat 400 miliard a tím zcela zlikvidovat finanční krizi v České republice.

Nejsme pane ministře Kubo, rozvojová země, ač možná máte ten dojem. A domnívám se, že tento pokus o těžbu zlata pomocí kyanidového loužení je cosi podobného pokusu o obecné ohrožení. A ve svém důsledku vaše zneužití pravomoci veřejného činitele.

Žádné komentáře:

Okomentovat