pátek 8. února 2013

Jak čeští redaktoři a politici nedokáží uvažovat



Tomáš Krystlík

Dnes vydala ČTK zprávu http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zeman-v-prvnim-tydnu-uradovani-vyvolal-uvahy-o-sjednoceni-levice/899441, v níž se píše: „Úvahy o možném splynutí levicových stran se objevily po pondělní návštěvě místopředsedkyně ČSSD Marie Benešové v Zemanově hradčanské kanceláři. Politička po schůzce uvedla, že podle Zemana budoucnost levice spočívá v koalici levicových stran. Vzorem by podle ní mělo být Slovensko. Zeman dnes v rozhovoru pro deník Právo připustil, že levice by sice měla po volbách spolupracovat, před nimi by ale měla každá strana kandidovat za sebe. ,Slovenský model je model, kde velmi silná a charismatická osobnost Roberta Fica přirozeně působila jako integrátor slovenské levice. Analogickou osobnost levicového charakteru zatím v ČR nevidím,´ řekl Zeman.“

Dočetli jste až sem. Úvahy o sjednocení levice jsou jasně nereálné, slovenský vzor sice existuje, ale nedá se v Česku aplikovat. Zkuste si tipnout proč.

Pokud jste neuspěli, nic si z toho nedělejte, nejste profesionální politici, není vaším métier činit takové úvahy. Jenže u politiků a žurnalistů by to měl být denní chléb. Slovenský model není použitelný kvůli absenci české charismatické osobnosti levicového ražení, nýbrž proto, že slovenská komunistická strana je velmi slabá, kdežto KSČM je silná politická strana. Sjednocením levice v ČR by se uskupení vychýlilo směrem k extrémní  levici, v tomto bloku by KSČM byla druhá nejsilnější.

Ptejte se nyní, proč v těchto úvahách chybuje nastávající prezident republiky, levicoví politici, proč to papouškují bez komentáře žurnalisté.

Pak už se ani nedivme, že si nejsou vědomi ani jiných věcí. Pár jednovětných příkladů. Bez ohledu na psaný politický program tvoří ČSSD nikoliv sociální demokraté, nýbrž národní socialisté. ODS je nominálně pravicová strana, ale politiku dělá nejvýše sociálně demokratickou, jak je běžné v západní Evropě, většinou ale prosazuje politiku nacionálně socialistickou. Zemanova vláda se chovala pravicověji než Klausova, vzpomeňte jen likvidaci tzv. bankovního socialismu. Takovým malým státním tajemstvím je, že Zeman nebyl nikdy levičák. V euforii Pražského jara vstoupil jako mnozí do KSČ, aby v následných prověrkách z ní vyletěl. Po cinkání klíči na něj jiná strana než ČSSD nezbyla.

Žádné komentáře:

Okomentovat