čtvrtek 17. prosince 2015

Někdo musí upozorňovat na české nešvary



Tomáš Krystlík

Další příklad: http://zpravy.idnes.cz/lekarny-musely-zastavit-vydej-lecebneho-konopi-nefunguji-e-recepty-118-/domaci.aspx?c=A151217_143806_domaci_fka. Může mi někdo vysvětlit, proč potřebným hašiš (marihuanu) nevydají na neelektronický recept?

Už dost na tom, že opiáty nesmí v Česku předepsat pacientům praktický lékař. Potřebujete v Německu morfin? Domácí lékař vám ho předepíše, máte-li bolesti, aniž by se někoho ptal. Ne jako v Česku, kde předepsání opiátů je administrativní martyrium vlivem přísného zákona o omamných látkách. Důsledek? Pacienti po operacích a úrazech trpí v českých nemocnicích i velkými bolestmi, protože získat povolení k nasazení opiátů svým povolovacím mechanismem nemocniční lékaře značně časově zatěžuje. A tak potřebným dávají jen málo účinné medikamenty. Trp si, když jsi nemocný!

I Němci mají zákon o omamných látkách, který je o dost přísnější než český, co se týká jejich konsumu drogově závislými. Výjimkami jsou paliativní medicína, bolesti pacienta obecně. Dalo by se namítnout, že by si čeští doktoři z této možnosti pravděpodobně udělali kšeft. Ale proč tak nečiní němečtí? Že by příčina spočívala v národní povaze?

Žádné komentáře:

Okomentovat