sobota 19. prosince 2015

Kudy se ubírá česká mysl



Tomáš Krystlík

Může mně někdo vysvětlit, jak elektronická evidence tržeb (EEP) zdraží pivo v hospodě na 80, potažmo 94 Kč, jak tvrdí v článku http://svobodneforum.cz/pivo-za-80-kc-po-zavedeni-eet-zadna-vyjimka/ Jan Jetmar? Zcela odhlédněme od chyb typu: „Selskými počty dospějeme k závěru, že 80 korun zisku + 14 korun nákupní cena dělá 92 korun za 1 pivo“.

V Česku panuje názor, že ona EET vymýtí většinu hospod, protože povede k enormnímu zdražení jídel a nápojů v nich. Ale pro to chybí jakékoliv rozumné zdůvodnění. Pomiňme, že Jan Jetmar zahrnuje do kalkulace i pořizovací náklady hospody nebo restaurace, nechceme přeci žádnou kupovat, vezměme hospody stávající, léta zavedené.

Racionální úvahou dojdeme k následujícímu. Za předpokladu přibližně konstantních provozních nákladů (mzdy personálu, energie, nájem prostor) přivodí mi EEP, coby hospodskému, vyšší odvod státu v podobě daně z přidané hodnoty (DPH) a možná též i vyšší daní z příjmu, protože vše v hospodě budu muset prodat nabílo (teoreticky). Jenže jako hospodský jsem již DPH zaplatil při nákupu potravin a nápojů (když ne, musím odvést státu DPH alespoň v ceně oněch nakoupených surovin). Totéž platí pro energii, vodné, stočné, odvoz odpadků a podobně.

EET mi tedy omezí zisk o DPH mezi výrobními náklady a prodejní cenou v případě, prodávám-li jídlo nebo nápoj načerno, tedy o 21 %. Příklad. Kupuji půl litru piva za 14 Kč za půl litru a prodávám ho za 35. Rozdíl činí 21 Kč i s 21% daní. Zanedbám-li stálé výdaje jako jsou chlazení, spotřeba vody na mytí sklenic, které bych měl tak jako tak, musel bych po zavedení EET odvést státu oproti prodeji načerno 3,64 Kč. Do zbylého zisku promítnu náklady, i kreativní, takže daň ze zisku udržím v dřívější výši. Zisk z prodeje piva načerno nemůže být nikdy nijak závratný, protože nemohu měsíčně koupit například 10 sudů piva a vykazovat prodej piva jen ze tří nebo čtyř. Zavedení EET by mně dělalo potíže pouze tehdy, kdybych po delší dobu kupoval většinou kradené pivo.

Obdobným způsobem nemohu koupit do hospody 100 kg masa a oficiálně jen ze 40 kg navařit jídla.

Takže, kolem čeho je ten povyk? Stačí se podívat na argumenty odpůrců EET bohatě diskutované v českém tisku, aby člověk si musel položit otázku: Jsou Češi opravdu tak hloupí?

Žádné komentáře:

Okomentovat