středa 9. července 2014

Další české objevování již objeveného



Tomáš Krystlík

Dnes se objevil článek http://magazin.ceskenoviny.cz/zpravy/uamk-nevhodna-obuv-prodlouzi-brzdnou-drahu-az-o-tretinu/1100557 dokumentující, že nevhodná obuv prodlouží brzdnou dráhu auta až o třetinu. Zejména nebezpečná je obuv s volnou patou. Potud vše v pořádku, jenže…

Ve Spolkové republice Německo je již drahně let zakázáno řídit auto nebo motocykl bosky nebo v obuvi s volnou patou. Nachytá-li vás policie, honoruje to pokutou. To v Česku není. Pokud v Německu dojde k nehodě, zajímá se nejen policie, nýbrž hlavně německá pojišťovna, jaké boty měl řidič nazuty. Z povinného ručení viníka sice ostatním poškozeným zaplatí pojišťovna bez protestů vše, s havarijním pojištěním vozidla budou obtíže, protože pojišťovna bude uplatňovat předpoklad hrubé nedbalosti a bude krátit pojistné krytí.

V Česku se nic nechystá, k ministrovi dopravy článek pravděpodobně nedoputuje, a i když, nic se nestane, žádná změna zákona následovat nebude. Obecně bych doporučoval všem českým ministrům pročítat si zákony ze zemí evropského kontinentálního práva a přemýšlet nad jejich paragrafy – proč se to či ono v nich vyžaduje nebo zakazuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat