středa 16. července 2014

Česká hloupost při zavádění exhalačních zón pro auta



Tomáš Krystlík

Podle ČTK (www.ceskenoviny.cz/zpravy/praha-zavede-nizkoemisni-zony-od-ledna-2016-budou-i-mimo-centrum/1102515) budou smět do území vymezeného Malou Stranou, Holešovicemi, Strašnicemi a Braníkem vjíždět od 1. 1. 2016 jen automobily splňující emisní normu Euro 3, od 1. 1. 2018 pouze vozy s Euro 4.

Z hlediska administrativně úředního tomu nelze mnoho vytknout, leč fakta správnost rozhodnutí zcela zpochybňují.

1. Berlín měl po léta jako jediné město v Německu oblast přístupnou pouze pro vozy splňující exhalační normu Euro 4 vymezenou vnitřkem okruhu rychlodráhy S-Bahn, tedy značně rozsáhlou. Německý automobilový klub ADAC, chtěje znát ekologický přínos tohoto opatření, zaplatil longitudinální studii, která v tomto městě ekologických radikálů (plivnutí na zem, odhození špačku cigarety, močení v křoví, pes bez vodítka = 20 € pokuty) zaznamenávala po dva roky změny v čistotě ovzduší. Výsledek: ovzduší se ve vymezené oblasti po omezení provozu pouze na „čistotná“ auta s Euro 4 zhoršilo (!). Sice ne významně, ale statisticky prokazatelně. Hledalo se vysvětlení tohoto podivného výsledku, až se nalezlo: vítr přesouvá z oblastí bez takových omezení exhaláty do oblasti s provozem omezeným na „čistotná“ auta s Euro 4. A to bez ohledu na ekology. Takže Němci již vědí, že zavedení plaket - červené, žluté, zelené bylo pro kočku.

2. V Německu jako první přezbrojily na auta splňující Euro 4 stát a komuny – hasiči, záchranná služba, policie, autobusy MHD atd. V Praze se s tím nepočítá (!), navíc obdrží právo vjezdu auta těch, kteří tam bydlí (!), a ti, kterým bude udělena výjimka (!). Tím je to vše předem postavené na hlavu.

3. K tomu všemu je dnes jasné, že český stát není schopen uhlídat ani funkčnost či demontáž filtrů pevných částic ze zplodin dieselových motorů, ani to, čím topí obyvatelstvo v kamnech.

Takže k čemu to bude sloužit? K intenzívnějšímu toku úplatků do kapes úředníků? Při všeobecné dostupnosti výše uvedených informací je nutno se ptát: Jak to, že jsou představitelé Prahy tak blbí?

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Krystlik-Ceska-hloupost-pri-zavadeni-exhalacnich-zon-pro-auta-327089

Žádné komentáře:

Okomentovat