čtvrtek 2. května 2013

Zeman coby český hlupák


Tomáš Krystlik

Při státní návštěvě ve Vídni Miloš Zeman velkohubě prohlásil, že vysídlení příslušníků třímilionové německé menšiny bylo pro ně vzhledem k jejich vlastizradě mírnějším trestem než trest smrti. Čím zradili Sudetoněmci ČSR, pane Zemane?

Tím, že chtěli odtržení svých sídelních území a připojení k říši? Rozhodně tak nechtěla naprostá většina ze Sudetoněmců, ti chtěli autonomii v rámci ČSR. Dosvědčuje jim to Hubert Ripka, pozdější velký němcožrout (!) a architekt jejich vyhnání ve své knize Munich: After and Before, vydané v roce 1939 v Londýně. Kniha ohrožovala již za války vylhanou československou státní doktrínu. Jelikož byla vydána jako neprodejná a náklad se nedal skoupit, obíhali lidé Františka Moravce britské veřejné knihovny, knihu si půjčovali a kradli. Česky nikdy nevyšla.

Tím, že přijali dobrovolně německé občanství, jak se traduje? Nepřijali, německá státní příslušnost jim byla vnucena a podle smlouvy mezi Německem a ČSR z 20. 11. 1938 nesměli optovat pro ČSR. (Obdobně ji později obdrželi protektorátní občané německé národnosti opět bez možnosti opce.) Německou státní příslušnost v odstoupených ale dostal každý, kdo se v odstoupených územích Německu před rokem 1910 narodil a měl tam k 10. 10. 1938 bydliště, s ním jeho děti, vnuci a všech manželky a to bez ohledu na národnost, ne však židé. Jen osoby neněmecké národnosti směly optovat pro ČSR. Slezané nikoliv, protože byli Volksdeutsche, taktéž ne Hlučíňané, kterým byla říšská státní příslušnost vrácena, protože se Hlučínska v roce 1920 zmocnila ČSR a právní stát svým občanům státní příslušnost neodebírá - a to bez ohledu, zda dovedli německy nebo nikoli.

Československý stát se bránil optujícím Čechům zuby nehty, zejména neochotou obcí udělovat jim domovské právo, což bylo podmínkou opce. Tak se stalo, že asi 194 000 Čechů se zůstalo německými státními příslušníky, muži museli rukovat do německých ozbrojených sil a společně se Slezany a Hlučíňany jich sloužilo v německých uniformách odhadem mezi 50 - 60 tisíci. Německé úřady jim příliš nevěřily, bály se, že by narušovali morálku bojových jednotek a tak je hojně zařazovaly do jednotek strážních. Ale ty patřily pod SS. Pomineme-li odvody do čs. armády na slovenském území po jeho osvobození, tak můžeme konstatovat, že ve všech československých zahraničních armádách v druhé světové válce sloužilo méně Čechů než ve Wehrmachtu a dalších německých ozbrojených složkách. Překvapivé? Asi ano.

To se v českých školách neučilo a pak Zeman se to, ač údajně značně sečtělý, nikde nedočetl. Nebo dočetl a záměrně lže. Vyberte si!

Žádné komentáře:

Okomentovat