čtvrtek 23. května 2013

Československé vojenské jednotky na východě 3



Tomáš Krystlík

1. ČESKOSLOVENSKÝ ZÁLOŽNÍ PLUK A 1. ČS. SAMOSTATNÁ BRIGÁDA V SSSR

Bojové nasazení 1. čs. praporu u Sokolova nepřineslo ani strategický, ba ani taktický úspěch, byl to z vojenského hlediska debakl. Výsledek nebyl v žádném případě úměrný obětem. Sovětská a čs. propaganda bombasticky tvrdily opak, Gottwald a Fierlinger za podpory Svobody činili vše, aby tuto vojenskou porážku proměnili v politické vítězství. Svoboda v této zkoušce skvěle obstál - dokázal, že je ochoten a schopen se podřídit za všech okolností se zcela podřídit plánům komunistického vedení a SSSR bez ohledu na lidské ztráty. Z 1. praporu zbylo po bitvě u Sokolova, bez ohledu na oficiální čísla, jen asi 500 bojeschopných. Byli ubytováni v obci Vesoloje.

Buzuluk se po odchodu 1. praporu na frontu začal plnit čs. občany-uprchlíky z Podkarpatské Rusi a Židy z jižního Slovenska, které sovětské úřady rok a půl odmítaly propustit z GULAGu s odůvodněním, že se jedná o maďarské státní příslušníky. Názor změnily teprve po intervenci moskevského vedení KSČ sovětským představitelům. Nejvyšší sovět SSSR vydal výnos o „amnestii čs. občanů uprchlých z Maďarska“. Z nich se začal formovat záložní pluk, který nepodléhal plukovníku Svobodovi, nýbrž Československé vojenské misi v SSSR se sídlem v Kujbyševě. Ministr obrany Ingr jmenoval velitelem 1. záložního pluku plukovníka Jana Kratochvíla.

Rusíni, kteří dorazili do Buzuluku, tvořili jen zlomek z cca 50 tisíc uprchlíků do SSSR z Podkarpatské Rusi. Antisovětské smýšlení po pobytu v GULAGu ani trochu neskrývali. Začátkem dubna 1943, když plk. Kratochvíl přebíral velení, bylo národnostní složení záložního pluku následující: 1363 Rusínů, 65 Čechů, 6 Slováků, 13 Židů (národnostně). 5. 5. 1943 odjel záložní pluk do Novochoperska se 1410 příslušníky. V Buzuluku zůstalo náhradní těleso (od července náhradní prapor) o 454 osobách boje neschopných. Od odjezdu záložního pluku do poloviny září 1943 přišlo k náhradnímu tělesu dalších asi 800 dobrovolníků, mezi nimi mnoho židovských vojáků maďarské armády ze zajateckých táborů, nikoliv z GULAGu. Židé z jižního Slovenska a Podkarpatské Rusi připadlých Maďarsku byli totiž povoláváni do pracovních praporů maďarské armády, která pak bojovala v Rusku po boku německé a po zajetí nebo přeběhnutí byli umísťováni do táborů válečných zajatců.

Do Novochoperska přibylo do září 1943 dalších 2000 podle oficiálních statistik pouze rusínských (ukrajinských) dobrovolníků, mezi nimi bylo ale cca 400 židovských. V Novochopersku vznikl nový útvar - 1. československá samostatná brigáda v SSSR, která byla až do návratu 1. čs. samostatného praporu po zotavení z bitvy o Sokolovo prakticky celá vytvořena z čs. občanů z maďarského záboru, tj. z Podkarpatské Rusi a jižního Slovenska, s podílem asi 85 % Rusínů.

Svoboda si byl vědom, že pro komunistickou indoktrinaci nových dobrovolníků musí mít dostatek důstojníků a poddůstojníků a zřídil bez souhlasu MNO v Londýně v obci Vesoloje důstojnickou a poddůstojnickou školu, kam zařadil i vojáky bez předepsaného vzdělání. Píka navrhl povolat po dohodě se Žukovem z Velké Británie a ze Středního východu 55 vyšších čs. důstojníků. (Z nich někteří byli později obviněni, že sbírají informace pro britskou tajnou službu a na zásah NKVD byli vykázáni z SSSR a posláni zpět do Anglie.) 9. 5. 1943 došel do Novochoperska rozkaz o jmenování plk. Jana Kratochvíla velitelem 1. čs. samostatné brigády. Svoboda funkci zástupce velitele brigády odmítl. Nakonec MNO podlehlo sovětskému tlaku a ustavilo velitelem brigády Svobodu. Plk. Kratochvíl se stal velitelem všech čs. vojenských jednotek na území SSSR a 23. 7. 1943 povýšen na brigádního generála. O rok později byl Kratochvíl jmenován velitelem 1. čs. armádního sboru v SSSR. Jmenováním Svobody se vliv komunistů v jednotce zvýšil.

Po příjezdu záložního pluku z Buzuluku s novými dalšími asi 300 dobrovolníky, 1. polního praporu z obce Vesoloje do Novochoperska a po přibytí asi 200 Slováků-přeběhlíků ze slovenské armády čítala brigáda asi 2574 osob, z toho 2240 bojeschopných. U útvaru působilo 175 registrovaných komunistů. Antisemitismus nacionalistických Rusínů (Ukrajinců) našel odezvu u Slováků, kteří ho dávali najevo zejména v podnapilém stavu, a docházelo k ostrým střetům a rvačkám, které se řešily překládáním k jiným útvarům v rámci brigády. V posledním zářijovém týdnu přišlo ze sovětského zajateckého tábora v Krasnogorsku (nikoliv tedy z GULAGu) 400 dobrovolníků, většinou Židů z maďarského záboru zařazených do pracovních maďarských vojenských praporů.

Na kyjevskou frontu odjela brigáda 30. 9. 1943 ve složení: 563 vojáků národnosti české, 343 slovenské, 2210 rusínské, 204 židovské, 6 ruské, 5 polské, 2 lotyšské, 2 německé, 12 maďarské celkem 3348 osob čs. státní příslušnosti plus 169 sovětských důstojníků a vojáků. Podle odhadů bylo v odjíždějící brigádě do bojů v Kyjevě a u Bílé Cerkve kolem 1200 Židů - k židovské národnosti byly v brigádě přiřazovány pouze osoby neznající jiný jazyk než jidiš, což v naprosté většině byli Židé z Podkarpatské Rusi, málo z maďarského záboru Slovenska a žádní z českých zemí. Uvedl-li Žid, že je mojžíšského vyznání, a dovedl přitom jakýkoli jiný jazyk než jidiš, byl přiřazen k národnosti podle řeči, kterou ovládal.

Po bojích žádal generál Svoboda (jmenovací dekret mu předal Beneš při své návštěvě Moskvy v prosinci 1943) po Žukovovi i Kratochvílovi doplnění 1200 vojáky a 200 důstojníků na plný stav, dostal však až v březnu 1944 jen 214 vojáků s jediným důstojníkem, protože všichni dobrovolníci směřovali do Jefremova, kde se formovala 2. čs. paradesantní brigáda pod velením plukovníka Vladimíra Přikryla.

2. ČESKOSLOVENSKÁ PARADESANTNÍ BRIGÁDA V SSSR

Do Jefremova přijelo 2000 Slováků, vojáků slovenské armády ze sovětských zajateckých táborů, další část paradesantní brigády tvořili příslušníci náhradního praporu z Buzuluku, většinou Rusíni a asi 250 židovských dobrovolníků. Brigádě chybělo 230 důstojníků a tak byli posláni z Velké Británie. Ale sovětské orgány ze 140 důstojníků v předloženém seznamu 50 jmen vyškrtly.

V průběhu výcviku docházelo silným projevům antisemitismu, rvačkám, protože asi 70 % brigády tvořili Slováci, kteří Židům otevřeně vyhrožovali. Antisemitismus se vyhrotil do takové míry, že se židovských vojáků musel zastat člen moskevského vedení KSČ Václav Kopecký, sám velký antisemita.

   Začátkem září 1944 byla brigáda odvelena na frontu a zúčastnila se těžkých bojů o vesnice Besko a Pulawa. Oficiálně činily ztráty 628 padlých, raněných a nezvěstných. 24. 9. 1944 odletěla část brigády 33 letadly na Slovensko a jen 14 z nich se podařilo přistát na letišti Tri Duby.

1. ČESKOSLOVENSKÝ ARMÁDNÍ SBOR V SSSR

1. čs. brigáda byla přesunuta na Volyň do Lucku, Rovna, Zdolbunova a Kvasilova. Volyňští Češi se houfně hlásili do čs. vojska a tak 26. 3. 1944 stav mužstva dosáhl 5325 osob. Kromě nich přibylo asi 500 židovských dobrovolníků, hlavně maďarských vojáků ze sovětských zajateckých táborů. Pak se brigáda přesunula do Černovců v Bukovině, kde měl být vytvořen 1. čs. armádní sbor v SSSR, jehož velitelem se stal brigádní generál Jan Kratochvíl. Zde žila silná židovská komunita, někteří se narodili v českých zemích ještě za monarchie nebo v Čechách studovali, jiní sem přišli ze Slovenska a Podkarpatské Rusi. Ti se přihlásili do čs. jednotek společně i s rumunskými Židy, které instruovali, jak se mají před odvodní komisí chovat, když neznají česky. Komise měly pokyn získat co nejvíce branců, takže v podstatě nic neprověřovaly. Jakmile byl člověk odveden, stával se čs. státním příslušníkem a jeho rodina se přemístila do čs. vojenského tábora. Tak bylo zachráněno na 200 čistě rumunských židovských rodin z Bukoviny.

   Do Černovců přijela skupina asi 100 důstojníků poslaných z Velké Británie. K 1. 9. 1944 měl čs. armádní sbor v SSSR 16 451 osob. 7. 9. 1944 zaujaly čs. jednotky pozici severovýchodně od polského města Krosna mezi sovětskými divizemi, den poté začal útok na Krosno a tím i dukelská operace. Ztráty v boji o Krosno jsou odhadovány na 1200 vojáků. Sovětské velení vojenský neúspěch využilo k odvolání Jana Kratochvíla a na jeho místo jmenovalo Ludvíka Svobodu, který pak bezohledně hnal vojáky vpřed v dukelské operaci bez průzkumné a dělostřelecké přípravy.

V meziválečné republice byli početně nejvíce zastoupeni Češi, kteří tvořili až na pár desetin procenta téměř polovinu obyvatel státu. Člověk by očekával, že tedy budou v zahraničních jednotkách nejsilněji zastoupeni. Nebyli. S výjimkou třech perutí RAF ze čtyř a čs. legionu v Polsku nebyli Češi z meziválečné ČSR v žádné zahraniční jednotce početně nejsilnější skupinou. Značně nadproporciálně zastoupeni však bojovali za republiku Židé a Rusíni. Kromě toho mnohem více Čechů bylo povoláno do německých ozbrojených sil, byť odvodu podléhali jen Češi z odstoupených území Německu, aby se bili za nacionálně socialistické Německo.

Žádné komentáře:

Okomentovat