sobota 20. dubna 2013

Důkaz české hlouposti



Tomáš Krystlík

Protože se v diskusi v mém blogu rozvinul spor o národní blbost, cítím potřebu zasáhnout potřebným důkazem.

Je mi ponecháno na výběr, čím to budu dokazovat, takže pars pro toto vybírám věc jednoznačnou, danou zákonem a hlavně všem srozumitelnou. V zákoně o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb., v tzv. silničním zákoně se praví v § 27, odst. 2: „V době od 5.00 do 19,00 hodin je zakázáno stání tam, kde by nezůstal mezi vozidlem a nejbližší tramvajovou kolejnicí volný jízdní pruh široký nejméně 3,5 m.“

Pohled do ulic v Praze a v dalších městech s tramvajovou dopravou ukazuje, že se to nedodržuje. V Praze zákonný předpis porušují samy obvodní úřady zónami pro parkování místních rezidentů a vyhrazenými parkovišti pro krátkodobé parkování. Zákon tedy není směrodatný ani pro orgány státní správy.

Silniční zákon navrhli právníci a experti ministerstva dopravy a museli jej rozeslat řadě organizací, mj. i policii, k připomínkám. Jelikož onen paragraf je dnes v zákoně, plyne z toho, že policie ani nikdo jiný vůči němu neměl námitky, což znamená, že u Policie ČR se nevyskytl nikdo dostatečně chytrý, který by na nesmyslnost znění paragrafu 27, odst. 2 poukázal. Chce snad někdo tvrdit, že Policie ČR proti jeho znění protestovala a parlament to pak ignoroval, když nesmyslnost zákonného znění musí být každému na první pohled zřejmá? Pro hnidopichy uvádím, že tramvaje mají nejkratší interval kolem 8 minut a neexistuje žádný racionální důvod, proč by v mezičase nemohla i po kolejích jezdit auta. Jako po 19. hodině.

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, pokud je mi známo, nikdo proti znění paragrafu 27, odst. 2 neprotestoval - navzdory tomu, že všichni poslanci a senátoři, jelikož v Praze zasedají, jsou denně s nesmyslností takového paragrafu konfrontováni. Sněmovna zákon schválila, po ní též Senát Parlamentu České republiky a prezident zákon podepsal. Vyjdeme-li z předpokladu, že poslanci a senátoři prezentují obyvatelstvo a měli by svými intelektovými schopnostmi průměrné obyvatelstvo předčít, tak jakou měrou hlouposti se asi vyznačuje české obyvatelstvo?

Je zcela ostudné, že Policie ČR proti onomu nesmyslu v silničním zákoně - a to není jediný - ani po měsících praktických zkušeností neprotestovala.

Chce snad někdo vážně tvrdit, že když jsou ministerští úředníci, policie, parlament hlupáci, kterým ujde takový jednoduchý nesmysl v zákoně, takže je obyvatelstvo země chytřejší? Q. E. D.

Žádné komentáře:

Okomentovat