středa 3. dubna 2013

Axiom 8 - Meziválečná republika nebyla demokratickým, ani právním státem



Tomáš Krystlík

Podle klasické definice Abrahama Lincolna je demokracie „vláda většiny lidu v zájmu všeho lidu“. To v meziválečné ČSR splněno nebylo, zásadně z toho vybočovaly menšiny i mnohé ze schválených zákonů.

Dvouleté (do roku 1920) legislativní řádění nikým nezvoleného parlamentu, Revolučního národního shromáždění, kde nebyly vůbec zastoupeny menšiny, ba ani Slováci - až na pár výjimek je zastupovali Češi (např. Edvard Beneš a Alice Masaryková) - přineslo plejádu zákonů a ústavu zvýhodňující jeden národ, které by za účasti menšin v této formě odhlasovány nebyly.

V roce 1923 vstoupil v platnost zákon na ochranu republiky (č. 50/1923 Sb. z. a n.), který byl zejména zaměřen proti menšinám a navíc koncipován jako stálá součást právního řádu. Znamenal definitivní konec demokratického zřízení a to po celou trvání meziválečné republiky. Cosi, co z formálního hlediska bylo lze označit jako demokratické zřízení, trvalo pouze od prvních parlamentních voleb (nekonaných v Těšínsku a na Podkarpatské Rusi) do vydání zákona na ochranu republiky je likvidujícího.

Zákony, pokud se by se mohly i vzdáleně týkat cizojazyčných menšin, byly schvalovány záměrně s „gumovými“ paragrafy, navíc v praxi ohýbány, jak se dalo. Soudy prakticky vždy šly na ruku státotvornému národu, úřady taktéž, zákony byly od toho, aby se, když se to hodilo, obcházely.

Od roku 1933 až do konce 1. republiky byla demokracie přímo ukázkově a pro každého zcela srozumitelně suspendována zmocňovacím zákonem (stejně jako několik měsíců předtím v nacionálně socialistickém Německu), sice časově omezeným, ale neustále prodlužovaným, který dovoloval vládě ignorovat parlament.

Žádné komentáře:

Okomentovat