úterý 12. ledna 2016

Opět česká nedomyšlenost



Tomáš Krystlík

Přečtěte si článek http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/experti-cr-neni-pripravena-na-starnuti-nema-system-pece/1301985 a začněte přemýšlet. Koho nenapadne kloudné řešení, nechť čte dál.

Ano, Německo má již léta zaveden systém pojištění pro bezmocnost, pro úhradu pečovatelské služby, je-li potřeba. Dnes polovinu pojišťovací prémie, tj. jedno procento z hrubého příjmu, platí zaměstnavatel, druhou polovinu, tj. jedno procento, zaměstnanec, takže se na to nevyčleňují částky na úkor stávajícího pojištění, jak by tomu bylo podle českého návrhu řešení. Výkony pojišťoven v německém systému vůči pojištěncům se tedy nesnižují, v českém by se zavedením ošetřovatelského pojištění snížily. To je první zásadní chyba navrhovaného českého systému.

Další českou chybou je, že čeští důchodci neplatí zdravotní pojištění systémem, že polovinu pojistné částky jim hradí nositel důchodového pojištění, druhou si hradí sami z důchodu. Oproti zaměstnancům si ale důchodci povinně hradí pojištění pro bezmocnost (pro úhradu ošetřovatelských služeb) v celé výši, která dnes činí 2 % z důchodu. V Česku zaskakuje za důchodce stát stejným paušálem na zdravotní pojištění za kus důchodce. To znamená, že platbou ošetřovatelského pojištění za důchodce prodělá stát kalhoty. Přísně vzato nemusí, ale pak se Česko nevyhne snížení celkové úrovně zdravotnické péče všem pojištěncům.

To navrhovatelé onoho pojištění nejsou schopni dohlédnout? Inu, Češi!

Žádné komentáře:

Okomentovat