pondělí 4. ledna 2016

Ignorance



Tomáš Krystlík

Před koncem roku byly schváleny změny silničního zákona. Tiskem jsou prezentovány coby platící od začátku roku 2016, mně jedinou známou výjimku tvoří reklamní deník Metro, který uvádí, že nový silniční zákon začne platit až někdy na jaře. Český šlendrián.

Silnice pro motorová vozidla se stanou ve své většině dálnicemi, takže Česku přibyde rázem přes čtyři sta kilometrů dálnic, dále na některých úsecích čtyřproudových silnic bude povoleno místo 90 jet 110 km/h. Závažnější je ale skutečnost, že na silnicích pro motorová vozidla se generelně snižuje dosud povolená rychlost 130 na 110 km/h. Příkladem silnice pro motorová vozidla, která jí zůstane, tj. nestane se dálnicí, bude úsek Turnov–Liberec, kde se dnes smí jet 130 km/h.

Při absenci zdarma zasílaných časopisů různých automobilových klubů jako na západě Evropy, které jakékoli změny v předpisech nezapomenou několikrát nápadným způsobem zdůraznit ještě před jejich vstoupením v platnost a uvést i přesný datum, od kterého budou platit, by se o osvětu měly postarat obecné české sdělovací prostředky. Zatím to ignorují, žádný z nich nezdůraznil snížení maximální povolené rychlosti na silnicích pro motorová vozidla, takže lze očekávat, že se čeští policajti budou vyžívat v měření rychlosti právě tam. Typicky česky milé řešení.


Aktualizace:

7. 1. jsem jel od Turnova k Liberci a po několika hodinách v opačném směru. Krajský úřad nechal opatřit všechny vjezdy na silnici pro motorová vozidla počínaje odbočkou u Turnova značkami max. povolené rychlosti 130 km/h. Před Libercem po stoupání od odbočky na Jablonec zase odstranil značku přikázané max. rychlosti 110 km/h (následující po značce max. 90 km/h platící ve stoupání) a nahradil ji značkou 130 km/h. Celkový dojem: Úřad se snaží, aby snad řidiči nezapomněli jet 130 km/h po nebezpečné, vynášející silnici. Nehodlal jsem na posolené a mokré silnici zkoušet přilnavost svých dva roky starých zimních pneumatik, zda směs, z níž jsou vyrobeny, nezestárla a nezměnila své vlastnosti, takže jsem jako obvykle nejel s nastavenou rychlostí 143 km/h, nýbrž nižší.

Nápadné je, jak lživé jsou zprávy v českém tisku, který líčil, že na silnicích pro motorová vozidla bude napříště povolena jen rychlost 110 místo dosud povolených 130 km/h s tím, že úsek Turnov–Chrastava zůstane silnicí pro motorová vozidla pro svou nevhodnost proměny v dálnici (zatáčky). Jen jeden jediný zdroj v internetu uvedl, že krajské úřady jsou pdole novely oprávněny zvýšit maximální rychlost a to max. o dalších 20 km/h. A takto nevhodně to liberecký úřad zpackal. Po sjezdu do údolí Českého Dubu až po stoupání po odbočce na Jablonec by slušelo omezení na 110 km/h. 

Žádné komentáře:

Okomentovat