neděle 17. listopadu 2013

Spojené státy nastoupily cestu do EU



Tomáš Krystlík

Pravděpodobně mnohým unikl článek s odtažitým názvem http://www.financninoviny.cz/zpravy/dohoda-eu-a-usa-nema-podle-vyjednavacu-ohrozit-spotrebitele/1008348&id_seznam=, který dokládá, že dotyčný novinář v ČTK nemá ponětí o tom, co vznikající obchodní dohoda mezi USA a EU Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP znamená. Hlavní její vyjednavači staví pro veřejnost do popředí jako kamufláž ochranu spotřebitelů a životního prostředí.

Proč to všechno? Rusko, jako protitah proti záměrnému manipulování s cenou ropy a na ní závislých cen plynu a některých surovin ze strany USA podle vzorce: „Když je Putin hodný, necháme ho na exportované ropě a plynu vydělat, zlobí-li, stlačíme mu cenu za barel na světových trzích, aby začal pociťovat nedostatek finančních prostředků z vývozu.“ Tak se děje od doby, kdy Ronald Reagan podepsal se Saúdskou Arábií dohodu, že USA ji budou vojensky chránit před vnějším nepřítelem, aby saúdskou královskou rodinu nepotkal osud íránského šáha Rézi Páhlavího či revoluce v zemi s tím, že Saúdská Arábie jako jeden z hlavních států v OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) v rámci protislužby společně se státy v dosahu jejího vlivu bude snižovat a zvyšovat ceny ropy na světových trzích podle přání vlády USA. A hned se toho využilo ke zničení SSSR až k jeho rozpadu. Ceny ropy se stlačily dolů, příjmy SSSR se rapidně snížily, takže nestačily na financování státu, protože hlavní příjem SSSR, dnes Ruské federace byl a je dodnes z exportu ropy a plynu - SSSR se začal blížit k hospodářskému krachu a Gorbačov musel být vůči USA povolnější. Stejná taktika proti Rusku se od té doby opakuje bez velkého hluku v takové míře, aby si Putin uvědomil, že něco udělal špatně a nakolik. K zásahům likvidujícím ruský státní rozpočet zatím nedošlo.

Tento nástroj v rukou vlády USA se ruským představitelům nelíbí a tak se pokusili o protitah. Ve spojení s jinými státy začali prosazovat, aby ropa na světových trzích se neprodávala v USD, ale v jiné měně, třeba v euru. Kdyby se prosadil přechod na euro nebo jinou měnu, případně směsici jiných měn, znamenalo by to pro USA hospodářské potíže vlivem nestability výdajů, protože by pak změna kursu dolaru o jeden jediný cent vedla denně k milionovým ztrátám a vice versa.

Nakonec se to netýká pouze ropy, plynu a jiných surovin - burzy mohou přejít s podobným efektem z obchodování v dolarech na euro. Snahou USA je tedy přitáhnout ekonomicky k sobě EU a snažit se i tím omezit kolísání kursu eura k dolaru. Proto ona jednání o TTIP o hospodářském sbližování. Ideální stav, currency board, pevný kurs jedné měny k druhé je zatím v nedohlednu, ale tímto směrem se vše ubírá. Z časového hlediska je bližší jakési přičlenění USA k EU, v delším výhledu rozšíření EU přes Atlantický oceán.

Komu se to zdá být přitažené za vlasy, nechť si připomene Švýcarsko se svou nezávislou, dnes již na euro vázanou měnou. Když začala růst hodnota CHF vůči EUR, musela švýcarská centrální banka udělat jakýsi poloviční currency board a stanovit, že kurs CHF : EUR nesmí být nižší než 1,2. Tedy dny švýcarského franku jsou již spočteny. Do deseti let je Švýcarsko v eurozóně.

Žádné komentáře:

Okomentovat