neděle 24. listopadu 2013

Česká hloupost v plné kráse



Tomáš Krystlík

Česká národní banka devalvovala českou měnu nákupem deviz na zahraničních burzách. Slibovala si od toho cenové zvýhodnění českých výrobků v cizině, tedy i zvýšení exportu a s tím spojený nárůst pracovních míst. Jenže to vypadá, že její záměr nevyjde stejně, jako nevyšlo zavedení zvláštní daně na motorovou naftu a zvýšení sazby DPH na potraviny a další komodity z 10 na 15 % - v první případě začaly náklaďáky tankovat v zahraničí, v druhém si znervóznělé obyvatelstvo utáhlo opasky, takže český stát vybral na daních méně než předtím!

ČNB dostatečně nevzala v potaz, že podniky v situaci, kdy v zemi není zavedena coby měna euro, učinily opatření, aby se ubránily ztrátám v důsledku kolísání koruny vůči euru, a začaly i vnitrostátně obchodovat mezi sebou, vyúčtovávat si služby v eurech. A snažily se uzavírat se svými zahraničními odběrateli spíše krátkodobější smlouvy, aby si snížily ztráty z kolísání kursu. Firmy, které nakupují v dolarové oblasti, služby v Česku, jako nájmy a pod., platí za ně v eurech, ale prodávající za koruny, jsou devalvací koruny značně poškozeny. Naopak firmy exportující do eurozóny budou dotlačeny do statu quo ante zahraničními odběrateli, kteří devalvaci koruny považují za nepřípustné zvýhodnění českých exportérů státem - již jim oznámili, že jim o devalvaci sníží nákupní ceny.

Takže to vypadá, že to bude další český debakl - v delším časovém výhledu se finanční objem exportu nezvýší nebo málo a obyvatelstvo nebude více nakupovat, než musí. Svou roli bude hrát i obava lidu, že bude ještě hůře, takže si budou vytvářet pro horší budoucnost finanční rezervy a - o to méně nakupovat. Kdyby čeští hloupí politici přistoupili dříve na zavedení eura, nic z výše uvedeného by nenastalo.

Žádné komentáře:

Okomentovat