čtvrtek 14. března 2013

Další česká hloupost



Tomáš Krystlík

V post post scriptu v předcházejícím článku Čechům je vlastní užití násilí byla řeč o nedomyšlenostech v českém pojišťování vozidel. Nyní česká blbost zase kvete. Ve zprávě ČTK z 13. 03. 2013, http://www.financninoviny.cz/zpravy/povinne-ruceni-se-pristi-rok-zdrazi-o-stovky-korun/912952 se praví: Majitelům aut se od příštího roku zdraží povinné ručení o stovky korun kvůli novele zákona o pojištění, která zavádí pojišťovnám povinnost odvést z vybraného povinného ručení tři procenta hasičům. Poslanci, kteří budou novelu příští týden schvalovat, tvrdí, že pojišťovny důvod zdražovat nemají. Pojišťovny s tím ale zásadně nesouhlasí. Podle původního návrhu novely z loňského roku měli peníze z pojišťoven dostávat pouze hasiči. Nynější návrh jim přiděluje 60 procent částky, 15 procent dostanou policisté a zdravotníci a 15 procent má jít na programy pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Peníze bude rozdělovat Fond zábrany, který by měla spravovat Česká kancelář pojistitelů.“ Nyní malý test inteligence. Zkuste zdůvodnit, proč návrh novely zákona je hloupý.

Máte to? Ne? Tak zde je odpověď. Novela hodlá hradit paušálně hasičům tzv. vyprošťování po nehodách. Příklad: Vaše auto se ocitne mimo silnici pod svahem a musí být odtud vyproštěno pomocí jeřábu, navijáku. Nebo: Po nehodě se musí u vašeho auta odstřihnout střecha pneumatickými nůžkami, aby se vyprostili cestující. Jenže čeští zákonodárci si přejí, aby to bylo placeno z povinného ručení odvodem ve výši 3 %, což je zcela nesystematické a hloupé, protože se to nevztahuje na nehody zaviněné vyprošťovaným vozem, se kterými povinné ručení nemá vůbec co dělat. A přiživovat z povinného ručení vozidel policajty, záchrannou službu a prevenci nehod je vůbec postavené na hlavu.

Logicky vyplývá, že když nehodu nezaviním a hasiči musí mé auto vyprošťovat, hradí to pojišťovna viníka z jeho povinného ručení. Když nehodu zaviním, zaplatím vyprošťování z vlastní kapsy, pokud nejsem proti tomu extra pojištěn. Náklady na policii, na záchrannou službu a prevenci nehod jsou hrazeny z jiných zdrojů, přičemž na posledním se podílejí dobrovolně a rády pojišťovny ve vlastním zájmu, protože se jim tím snižují náklady nižším počtem nehod a jejich nižší závažností. Zásah záchranné zdravotní služby je vždy hrazen ze zdravotního pojištění, v případě cizího zavinění z povinného ručení viníka nehody. Takový je stav v západní Evropě, srovnejte s předchozím.

V ČR jsem zatím nenarazil na pojištění vyprošťování, což je ohromně důležité pro cesty mimo Česko. Příklad z konce 80. let:  19letý syn rozvážel v Německu ráno noviny z tiskárny na stanoviště, zaspal, sjel ze silnice a zabil se nárazem do stromu. Hasiči vyprošťovali jeho a auto. Neměl pojistku pro vyprošťování, takže jeho otec zaplatil účet od hasičů na cca 10 000 DM. Každá autopojišťovna na Západě toto dodatečné pojištění nabízí, většinou společně s leteckým transportem i zvláštním nemocničním letadlem do vlasti v případě, že místní nemocniční standard nedosahuje domácího, zaplacení zpětné cesty a přenocování v hotelu pro spolucestující rodinu, když šofér v cizině nebo alespoň 200 km od domova onemocní, auto se porouchá, zničí, je ukradeno. Většinou není jen vázáno na vozidlo, nýbrž i na osobu majitele vozidla a platí mezinárodně. Čeští zákonodárci implicitně hodlají zcela protismyslně  omezit vyprošťování jen na Česko.

Nevím také o případu, kdy by česká zdravotní pojišťovna oběti nehody vymáhala na pojišťovně auta, které někým řízeno, nehodu zavinilo, částku na záchranu a léčení nezaviněně zraněného. Tímto postupem se zdražuje automaticky i české zdravotní pojištění. Nikdo si to v českém státě neuvědomuje?

Projde-li tato hloupá novela parlamentem, znamená to, že výše uvedený pojišťovací balíček nebude v ČR nabízen - ke škodě Čechů. Kdyby se novela dostala k ústavnímu soudu, byla by s nejvyšší pravděpodobností zrušena.

Žádné komentáře:

Okomentovat