úterý 10. března 2020

V českém parlamentu sedí hlupáci


Tomáš Krystlík

Televizní veřejnoprávní kanál ČT24 zpravil veřejnost, že skupina poslanců napříč stranami chce uzákonit jako významný den 15. březen s názvem Den zrady, zániku státnosti Československa (https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3060170-v-kalendarich-se-mohl-objevit-den-zrady-poslanci-chteji-vzpominat-vznik-protektoratu), coby začátek okupace zbytku českých zemí nacistickým Německem v roce 1939. „V tento den se dokonala zrada spojenců započatá v Mnichově roku 1938, kdy velmoci Velká Británie, Francie, Německo a Itálie donutily československou vládu přijmout odstoupení území Sudet Německu,“ stojí v důvodové zprávě. Ještě horší je, že česká média takové zdůvodnění přejímají, aniž se proti jejich nesmyslnosti ohrazují, že se nenajde nikdo, kdo by to prohlásil za nesmysl.

Poslanecké zdůvodnění kumuluje hloupost navrhujících zástupců lidu Poslanecké sněmovny PČR hrubě neznajících české dějiny. Události následovaly po sobě takto. Československá vláda se zavázala odstoupit všechna území Německu s více než 50 % německého obyvatelstva 21. 9. 1938 v 9 hodin, Beneš a ministerstvo zahraničí to týž den kolem 17. hodiny oznámili nótami Francii a Velké Británii. Mnichovská konference upravující jen sled předávání těchto území Německu byla zahájena 29. 9. 1938 a podepsána 30. 9. po půlnoci. Takže, jak mohly velmoci v Mnichově devět dní poté, co se ČSR těchto území vzdala ve prospěch Německa, ji donutit k jejich odstoupení, když už to byla hotová věc? Taktéž Československo v Mnichově nezradila Francie, jediný tam zastoupený československý spojenec, Velká Británie s ČSR podepsánu spojeneckou smlouvu neměla. Proč je tedy ve zdůvodnění poslaneckého návrhu plurál „zrada spojenců“? Jsou opravdu tak tupí?

Česko-slovenský stát se rozpadl odtržením Slovenska odhlasováním tohoto počinu ve Slovenském snemu 14. 3. 1939 krátce po 10. hodině. Tedy ne 15. 3. 1939. Ráno 14. 3. začala maďarská vojska pronikat do Karpatské Ukrajiny, do části dosud neodstoupené Maďarsku, a ta nevidíc zbytí, vyhlásila týž den ve 20 h také státní samostatnost. Česko-slovenský stát rozpadl o den dříve, než uvádějí poslanci. Okupace českých zemí (bez odstoupených území Německu o šest měsíců dříve) začala 14. 3. 1939 odpoledne v oblasti Ostravy, tedy opět ne 15. 3.! A 16. 3. 1939 byla podepsána smlouva o zřízení útvaru Protektorat Böhmen und Mähren.

15. březen nemůže být tedy Den zrady, zániku státnosti Československa, protože (1) Československo spojenci na mnichovské konferenci ani 15. 3. 1939 nezradili, nedonutili podepsáním Mnichovské dohody československou vládu k odstoupení území Německu; to učinila sama československá vláda a Beneš devět dní předtím, (2) konec československé státnosti nastal 14. 3. 1939 odtržením Slovenska a ve stejný den i Karpatské Ukrajiny, (3) německá okupace zbytku českých zemí začala 14. 3. odpoledne.

Že čeští dějepisci v naprosté většině dodnes zatajují fakt odstoupení státního území Německu samotnou československou vládou devět dní před mnichovskou konferencí, která pouze určila, do kdy se tak stane a v jakém pořadí budou území odevzdávána. Dále se nezmiňují, že československá státnost zanikla odtržením Slovenska od Č-SR 14. 3. 1939, což prozrazuje s neochvějnou jistotou, že Češi sami přivedli svůj stát k rozpadu nevhodným způsobem soužití s národnostními menšinami - územní zisky okolních států na úkor ČSR v roce 1938 a v roce 1939 byly teprve druhotným důsledkem české neschopnosti (si) vládnout v samostatném státě. Nejdříve se odtrhli od státu Němci a Poláci, pak je následovali Maďaři. Okleštěný stát fungoval i nadále, aby se pak odtrhli i Slováci a mnohonárodní Karpatská Ukrajina, což znamenalo rozpad Č-SR. Poslanci by tedy měli navrhnout 14. březen coby významný den s názvem Den, kdy Češi docílili rozpadu státu vlastní národnostní nesnášenlivostí. Tak by to odpovídalo pravdě.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-V-ceskem-parlamentu-sedi-hlupaci-616423/diskuse

Žádné komentáře:

Okomentovat