neděle 5. července 2015

Řekové v referendu projevili svou bezmeznou hloupost



Tomáš Krystlík

Program pomoci Řecku ze strany ECB a IMF nenávratně skončil ještě před započetím referenda, protože se vyjednavači s řeckou vládou nedohodli. „Hrdý národ“ podle řecké vlády údajně řekne a řekl  v referendu ne „evropskému měnovému a věřitelskému terorismu“. Ve skutečnosti je tím maskována skutečnost, že Řekové si nehodlají utáhnout opasky, myslí si, že je Evropa bude podporovat v jejich rozhazovačném stylu do nekonečna. Před referendem měly řecké banky v zásobě v hotovosti jen 90 € na osobu a již zcela chyběly desetieurové bankovky. Co s tím?

Zajisté, že Řekové mohou platit eury i nadále, i když již nebudou v eurozóně, stejně jako tak činí Kosovo a Monte Negro, jenže odkud je vezmou? Kdo jim fyzicky dodá bankovky a mince v situaci, kdy jsou jejich zásoby v Řecku zcela mizivé, a není naděje, že by někdo převáděl eura ze zahraničí do Řecka v dostatečné míře.

Zdá se pravděpodobné, že EU a nakonec i celý svět bude Řecko zásobovat nezbytnými prostředky, to jest léky, potravinami a dalšími věcmi jako zemi postižené živelnou katastrofou. Jenže, jak dlouho a co dál?

Když Řekům nikdo neposkytne in natura hotovost, budou si muset zavést vlastní měnu. Odhadnou tedy směnný kurs a vyhlásí ho – nejlépe v době, kdy většina světových burz je zavřena. Do několika minut po jejich otevření se dá očekávat, že jejich nová měna bude ztrácet na hodnotě. To by nebylo nic tragického, kdyby neměli velké dluhy v cizích měnách. Když jejich nová měna ztratí řekněme 30 % své hodnoty vůči euru, zvýší se o tolik částka, kterou Řecko hradí úroky půjčky a sníží o stejnou hodnotu míra umořování dluhu.

Ale někde si předem nechají natisknout bankovky a vyrazit mince. To bude chvíli trvat. Co budou dělat mezitím bez peněz?

To měli politici z vládnoucí levicové Syrizy před referendem obyvatelstvu vysvětlit. Odhaduji, že moc v Řecku během přibližně roku převezme armáda.


http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-Rekove-v-referendu-projevili-svou-bezmeznou-hloupost-382815?nocache=1

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Publicista-natvrdo-Behem-roku-prevezme-moc-v-Recku-armada-382816
 

Žádné komentáře:

Okomentovat