neděle 26. ledna 2014

Když ani ministr nechápe



Tomáš Krystlík

Českým tiskem 25. 1. proběhla zpráva, že koncesionářské poplatky budou v budoucnu možná platit i ti, kteří nemají televizi a rádio http://zpravy.idnes.cz/koncesionarske-poplatky-televize-rozhlas-herman-f7w-/domaci.aspx?c=A140124_195544_domaci_zt Ministr kultury Daniel Herman, bývalý ředitel ÚSTR, hodlá převzít německý model, kde koncesionářské poplatky platí každá domácnost s tím, že hodlá oddělit rozhlasové poplatky od televizních a vypustit poplatky za příjem rozhlasového a televizního vysílání počítačem přes internet, protože podle něho ne každá česká domácnost má počítač.

Už toto zamýšlené rozdělení je úplný nesmysl. Němcům bylo jasné, že změna placení koncesionářských poplatků na domácnost i bez přístrojů je možná jen tehdy, bude-li se odevzdávat jednotný poplatek za příjem rozhlasových a televizních programů dohromady, ne odděleně, a to pro příjem jakoukoliv cestou. Rozdělení poplatků za rozhlasové vysílání veřejnosprávních stanic a za televizní by vedlo ke starému systému.

Německý model vybírá koncesionářské poplatky od každé domácnosti, ve společné domácnosti ale jen od jediného jejího člena. Tedy pronajme-li si například pět studentů byt, platí jen jeden; má-li někdo dva tři domicily, platí za všechny jen jeden koncesionářský poplatek; rodinný dům třeba s třemi dospělými generacemi zaplatí jen jeden poplatek, pokud v něm nemají nájemníka(-y). Osvobozeny od placení jsou domácnosti žijící na sociálním minimu proti potvrzení o příjmu Sozialhilfe, Arbeitslosengeld II (Hartz IV), Altergrundsicherung.

Nedovedu si představit, jak by tento systém ČRo, ČT nebo český stát administrativně zvládly. Je bezpodmínečně nutné rozlišit, zda někdo z domácnosti již platí koncesionářské poplatky, zda někdo v rodinném domě nebydlí v nájmu, tedy jako další domácnost. To nejsou schopni Češi zvládnout. Kdyby koncesionářské poplatky připsali k daním z příjmu, tj. o koncesionářský poplatek zvýšili daně, tak by platil každý, kdo má zdanitelný příjem. Jenže jak pak zajistit, aby neplatil koncesionářský poplatek z každého svého zdaněného příjmu?

A jak by tomu bylo u důchodců? V Německu jsou důchody principiálně, tedy od jisté hranice daněny (jen přesahující částka), jejich výši i ostatní příjmy důchodce (dividendy, úroky, příjmy z pronájmů atd.) sleduje nejen berňák, nýbrž i zdravotní kasy, které podle jejich výše určují důchodcům měsíční pojišťovací prémie (v ČR je za důchodce hradí paušálně stát). V Německu odevzdávají daňové přiznání i důchodci.

Obzvláště jsem zvědav, jak by se v ČR řešilo vybírání koncesionářských poplatků od osob s bydlištěm v sídle obecního úřadu, kde bydlí mnohdy stovky lidí. Další zajímavý oříšek by představovaly byty v Jihlavě, ve kterých je péči městského úřadu hlášeno v každém několik stovek bydlících.

V Německu se v nově zavedeném systému starají o vybírání koncesionářských poplatků obce, protože mají registry svých obyvatel. Kdyby tomu tak mělo být v Česku, vzroste enormně počet úředníků. Při jejich pravidelných výměnách v novém legislativním období (všichni se vyhází a přijdou noví, přátelé a známí nového přednosty) nebude tento systém nikdy pořádně fungovat.

Když nedovede přemýšlet pan ministr, měli by tak umět jeho podřízení úředníci, jinak se opět trochu posouváme od nepravdivosti tvrzení „co Čech, to blb“ k jeho pravdivosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat