sobota 25. ledna 2014

Čeští žurnalističtí pitomci si vymýšlejí



Tomáš Krystlík


Německé zdravotní pojišťovny platí nemocnicím za dny strávené pacientem v nemocnici (kolem 200 až 300 EUR/den) a úhrada není závislá od eventuální operace nebo typu operace. Ke každé operaci jsou přiřazeny nemocenskými kasami dny strávené pacientem v nemocnici. Existují dvě výjimky: endoprotézy a kardiostimulátory, které se zúčtovávají extra. Zbytečné operace zmíněné v článku MFD tedy přispívají do rozpočtu nemocnic pouze ovlivněním vytíženosti lůžek, nikoliv operacemi samými z důvodu, že přinášejí více peněz než prosté pobývání pacienta na lůžku. Tvrzení, že „nejvíce peněz nesou (nemocnici) chirurgické zákroky“ ve srovnání s léčením na lůžku bez chirurgického zásahu  je nepravdivé.

Nejhorší na tom je, že to prošlo přes dva na sobě nezávislé šéfredaktory, aniž jediný v tom rozpoznal nepravdu. Když čeští novináři jsou nevzdělaní…


Doplnění (26. 01. 2014)

V Německu velká část, někdy i většina operujících lékařů nepatří k nemocnici, nejsou jejími zaměstnanci. Docházejí na operace svých pacientů ze svých odborných ordinací (obvykle mají ve své praxi vyhrazen jeden den nebo alespoň půlden v týdnu na operace a praxi zavřenou), nemocnice jim přistaví sál, sestry, anesteziologa, oni pak po operaci docházejí denně za pacienty a léči je - sami. Dochází většinou za nimi o poledních ordinačních pauzách, nebo po ordinačních hodinách. Jinak o ně pečují nemocniční sestry, v naléhavých případech i staniční lékaři. To je umožněno německým systémem, kde nejsou vizity. Nemocnice inkasuje za pacienta a den paušál, který kryje i náklady operace (bez oněch dvou výjimek). Místo toho, aby si nechala celý obnos, musí docházejícímu operujícímu lékaři zaplatit. Tedy je pro nemocnici výhodnější pokud možno neoperovat, protože to nese vyšší zisk. Počet ne zcela nutných operací zvyšují tedy hlavně docházející lékaři.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat