středa 16. března 2016

Podvodné žurnalistické vzbuzování slitování s uprchlíky




Tomáš Krystlík

Konkrétně s utábořenými v Idomeni u řecko–makedonského železničního hraničního přechodu. Makedonie pouští na své území jen uprchlíky ze Sýrie a Iráku přes improvizovaný přechod pro pěší vedle železniční trati. Tisíce dalších migrantů z jiných zemí se však nevzdávají naděje, že se přes hranice dostanou.

Podle včerejší reportáže německé veřejnoprávní ARD někdo rozdal uprchlíkům v Idomeni letáky v arabštině s mapkou, že mají překročit asi 4,5 km vzdušnou čarou vzdálený východně od Idomeni ležící vodní tok u Chamilo, aby se dostali na jeho druhý břeh ležící již v Makedonii. Přechod přes řeku podrobně v pořadu dlouhém 2h40´ v www.youtube.com/watch?v=AmO-JvqaXv0. Stačil jsem si všimnout, že na mapce v letáku ukázaném reportérům ARD do objektivu měl onen vodní tok u Chamilo v určitém úseku téci ze západu na východ, tj. jižní břeh být v Řecku, severní v Makedonii.

Pak mě kolega v Rakousku upozornil na onen výše uvedený videozáznam s tím, že při brodění (vodou po kolena), což bylo vidět i v reportáži ARD, se podle rakouských sdělovacích prostředků měli utopit v oné údajně prudce tekoucí řece dva muži a jedna žena. To vzbudilo mou pozornost, protože to začalo zavánět cílenými dezinformacemi.

I otevřel jsem si Googlemaps, vyhledal onu oblast a zjistil, že onen vodní tok v blízkosti Chamilo teče jen jednou jedinkrát přes hranici a to kolmo na ni! A to i při největším zvětšení. Ergo, uprchlíci brodíce se oním tokem mohli přecházet pouze z Řecka do Řecka, teoreticky též z Makedonie do Makedonie.

Ve včerejší reportáži ARD si uprchlíci vrácení z Makedonie do Idomeni stěžovali, že byli makedonskými policisty všichni zbiti. Na rozdíl od reportáže asi před půl rokem, kdy se hranice pokoušela přivřít makedonská armáda s použitím brachiálního násilí, již neukazovali do kamery utržená zranění a modřiny.

Sečteno a podtrženo. Žurnalisté se manipulací s uprchlíky cíleně snaží ovlivnit veřejné mínění ve prospěch migrantů. Nebo je to celé akcí SVR snažící se držet Německou veřejnost v nastoupeném kursu, který podle Putina by měl vyústit v rozpad EU.

Žádné komentáře:

Okomentovat