neděle 6. března 2016

Jak Benjamin Kuras straší málo informované Čechy



Tomáš Krystlík

Ne, že by ve svém fejetonu Ráj na zemi v Reflexu 1/2016 britsko-český publicista výslovně lhal, jenže řadí za sebou informace, které mají za účel spíše než informovat, odstrašit Čechy a povzbudit jejich odpor proti EU.

Nejdříve pokus o šok, pro případ, kdyby někdo jeho fejeton nedočetl do konce, aby přesto bylo jeho mínění ovlivněno: „Od 1. ledna vás může kterákoli banka v EU okrást o vaše vložené peníze.“ Kuras informuje, že se tak již před pár lety stalo na Kypru (vlivem zhroucení trhu s nemovitostmi v USA) a že je to umožněno direktivou EU nazvanou Bank Recovery and Resolution Directive, BRRD, která platí od Nového roku. Jenže už neuvádí, že kyperské banky při své záchraně sáhly až na vklady vyšší než 100 000 EUR.

Pak Kuras tvrdí, že v USA virtuální obnosy v bankovních derivátech obnášejí 250 bilionu USD (schválně nedodává, zda jde o biliony americké nebo evropské), kolik to je v EU, není prý dohledatelné. V souvislosti s předchozí cifrou navozuje ve čtenářích dojem, že to bude taktéž obrovská suma. Když pak dojde k jejich splasknutí, jako v USA v roce 2008, dostanou se evropské banky (v roce 2008 jen kyperské) do platební neschopnosti nebo potíží. Jejich záchrana půjde podle Kurase v souladu s novou směrnicí EU „rovnou z kont čtenářů“.

Sice o kus dále poznamenává, že „oficiálně to přímo ohrožuje prozatím jen vklady nad 100 000 EUR“, ale aby strašicí účinek zesílil, hned dodává, že „jste-li středně velká firma a v bance máte uloženy všechny své tržby, můžete zítra nemít na zaplacení dodavatelů a zaměstnanců, jak se stalo firmám kyperským“.

Aniž nechá čtenáře vydechnout, hned eliminuje eventualitu strkání peněz pod polštář tím, že „Itálie a Francie zakázaly hotovostní platby přesahující 1000 EUR“. Dodejme, že v jednom dni stejnému příjemci, přičemž v ostatních státech EU je to 15 000 EUR nebo jejich ekvivalent. Jenže to Kuras již neuvádí. Dále píše, že „Dánsko plánuje zrušit oběživo do roku 2030“.

Neinformovaný a nepřemýšlející český čtenář je z toho asi dost otřesen. Neuvědomí si, že je Kurasem manipulován. Ano, Kurasův článek je přímo ukázkový případ, jak se dělá protievropská propaganda.

Ostatně zrušení hotových peněz je v Česku zcela nereálné – dost velký podíl obyvatelstva ČR si nezvykl používat bankovní konta. Typickým dokladem jsou fronty na poštách, kde všichni drží v ruce poštovní poukázky nebo si jdou vybrat důchod.

Žádné komentáře:

Okomentovat