neděle 1. listopadu 2015

Když ČTK šíří bludy



Tomáš Krystlík

V článku www.ceskenoviny.cz/zpravy/nemecka-vlada-letos-ocekava-milion-zadatelu-o-azyl/1276145 si všimněte dvou vět: „Německá vláda očekává, že do země letos přijde milion žadatelů o azyl“ a „Sigmar Gabriel tento týden jednoznačně odmítl návrh bavorské strany, aby na hranicích vznikly tranzitní zóny, v nichž by bylo možné zamítnout žádost o azyl ještě předtím, než běženci vstoupí na německé území.“

Statisticky vzato obdrží v Německu status azylanta kolem 5 % žadatelů. Žádat o azyl v Německu i v ostatních státech Evropy je tedy značně riskantní, při jeho zamítnutí již neobdrží vzhledem k proudu migrantů do Německa jako před lety tzv. Aufenthaltsduldung, tedy strpění k pobytu v Německu, nejnižší stupeň ze čtyř pobytových povolení, nýbrž budou rovnou vyexpedování do mateřského státu. Německo si za válek na území bývalé Jugoslávie v 90. letech minulého století vytvořilo institut uprchlíků před občanskou válkou, kteří jsou strpěni na území Německa bez azylu, z humanitárních důvodů a to do doby, než válka skončí. Pak se jim, jak se stalo v případě Bosňáků a Kosovanů zruší ono strpění k pobytu a pošlou se letecky domů.

Tyto skutečnosti ČTK nerozlišuje a s ní tak nebudou činit ani české média. A xenofobní Češi budou mít zase důvod k obavám.

Žádné komentáře:

Okomentovat