čtvrtek 31. října 2013

První díl seriálu ČT České století: Veliké bourání (1918) je lživý blábol



Tomáš Krystlík

 

I když člověk uznává pojem licentia poetica, nelze hrané dějiny natáčet tak křiklavě vylhaným způsobem. Ze slušnosti jsem vydržel se na první díl dívat 12 minut. Hned po titulcích začaly běžet výmysly českých dějepisců o české historii v plné síle. Masaryk by se nikdy tak pejorativně nevyjádřil o Šmeralovi jako v prvním dílu seriálu a s Benešem se sblížil podle vlastních slov až v exilu, takže ho nemohl ještě v Praze protežovat. À propos, termín „exilové kolonie“ při poradě s TGM před jeho odjezdem do Itálie je zcela scestný. Kdo vymyslel takovou sračku? Exulanti jsou přece lidé, kteří prchli před státní mocí do ciziny z politických důvodů, aby se vrátili do vlasti při první vhodné příležitosti a to Češi a Slováci v zahraničí na začátku války v žádném případě nebyli! Odešli z vlasti natrvalo.

 

Tedy hned první díl seriálu ČT je nebetyčná pitomost hodící se pouze pro čecháčky věřící, jak je jejich národ skvělý. Tedy bohužel pro naprostou většinu obyvatel Česka.

 

 

 

Doplňuji (02. 11. 2013): Mezi 56:10 a 64:10 krásně Lloyd George sjíždí Masaryka za jeho bludy (www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10362011008-ceske-stoleti/).


Žádné komentáře:

Okomentovat