pátek 2. srpna 2013

Co Čech, to blb



Tomáš Krystlík

Nic jiného člověka po přečtení článku http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/prijede-vam-znamy-z-ciziny-musite-to-nahlasit-jinak-dostanete-pokutu-planuje-urad-1009195 o legislativním odboru Ministerstva vnitra ČR a samotném ministru ani napadnout nemůže. Český stát prostřednictvím MV ČR hodlá od ledna 2014 prosadit ohlašovací povinnost do tří dnů pro toho, kdo i soukromě a nevýdělečně poskytne nocleh cizinci, i z EU (!), pod pokutou 50 000 CZK. Proč ne rovnou trest smrti jako za protektorátu, což bylo zavedeno po atentátu na Heydricha pro policejně nepřihlášené? Bylo by to jednodušší.

Kde se to český stát ocitl? Zavedou se snad blahá léta raně padesátá, kdy se každý, kdo jel na víkend mimo své bydliště, se musel policejně hlásit v místě, kde hodlal strávit v soukromí noc? Kromě šikany to bude stát stát další ohromné peníze na platy úředníků, kteří budou noclehy a hlášení o nich registrovat. A k čemu? Že to bude velmi drahé, je zřejmé, protože ze západní Evropy je známo, že např. přídavky na děti v závislosti na příjmu rodičů poskytované pouze v režimu vyplatit nebo nevyplatit dávku, stojí za práci úředníků zjišťujících jejich příjmy včetně provozu budov, kde sedí, více, než když se vyplatí dětské přídavky plošně bez jakéhokoli zkoumání. Jeden dopis, třeba pozvánka k návštěvě úřadu přijde v Německu při poštovném 0,58 EUR stát v průměru na 52 EUR.

Záměr se vysloveně příčí ustanovením schengenské dohody, kterou ČR podepsala. Jsou právníci, kteří píší ony paskvily pro ministra vnitra, takoví omezenci? Asi ano. Ministr vnitra, který takový návrh podepisuje též. To staví ČR a Čechy do velmi nepříznivého světla. V normálním státě by se hned zvedla vlna odporu vedená obyvatelstvem a hojně podpořená médii. V Česku nikoliv. Češi jsou na represi zvyklí. Ke své škodě. Zbývá jen zodpovědět otázku, zda hypotéza o blbosti úředníků a ministra MV ČR je rozšířitelná na celou českou populaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat