úterý 25. června 2013

MNICHOVSKÁ DOHODA A MEZINÁRODNÍ PRÁVO

Tomáš Krystlík

Mnichovská dohoda byla právně podložena dvojím způsobem. Podle článku 19 prvního dílu versailleské smlouvy, kde se praví, a v dalších pařížských mírových smlouvách se to opakuje, že čas od času se členové Společnosti národů mohou vyzvat, „aby znovu přezkoumali smlouvy, které se staly nepoužitelnými, a mezinárodní poměry, jejichž další trvání by mohlo ohrozit světový mír.“ A právě zachování oněch částí mírových smluv, na jejichž základě vzniklo Československo v daném rozsahu, v roce 1938 kvůli soužití národností ve československém státě mír ohrožovalo. Velmocenský status (čelných mocností) ve Společnosti národů měly Francie, Velká Británie a Itálie (USA mírové smlouvy, tudíž i stanovy Společnosti národů neratifikovaly), všichni to účastníci mnichovské konference.

Druhým právním důvodem byla mezinárodní arbitráž podle bilaterální smlouvy mezi Německem a ČSR, která byla součástí přílohy E locarnské smlouvy a zavazovala oba státy měnit své společné hranice pouze po vzájemném souhlasu nebo mezinárodní arbitráží. Německo sice v roce 1936 locarnskou smlouvu vypovědělo, nicméně si pospíšilo obratem ujistit ČSR a Polsko, že ony bilaterální arbitrážní smlouvy platí i nadále.

Souhlas s odstoupením okresů s více 50 % německého obyvatelstva oznámil Beneš Francii a Velké Británii nótami z 21. 9. 1938 večer a bad godersberské požadavky akceptoval za ČSR nótami 25. 9. 1938, takže účast zástupců ČSR na mnichovské konferenci byla zbytná. Nebyli pozváni ani Sudetoněmci, kterých se to též týkalo.

Odstoupení území Maďarsku a Polsku právně vycházelo z příslušných ustanovení mírových smluv o Společnosti národů stejně jako v případě mnichovské dohody, jejíž signatáři se dohodli, že arbitrážní jednání určující, která čs. území budou odstoupena se uskuteční do tří měsíců, v opačném případě se opět sejdou k řešení i této otázky.

Od roku 1933 nabízel Hitler Československu pravidelně smlouvu o neútočení. Naposledy v únoru 1938. Beneš vždy odmítl.

Výše uvedené čeští historici pečlivě zamlčují.

Žádné komentáře:

Okomentovat