pondělí 24. června 2013

Chcete si smluvit termín k tomografickému vyšetření v neděli?




Tomáš Krystlík

Nic snazšího, alespoň v Německu, konkrétně v Berlíně. Vyhledáte si v internetu radiologické oddělení s tomografem, zjistíte z website, zda se dá smluvit termín on-line. Včera, v neděli, byl první volný termín na čtvrtek ve 24h00, což byl poslední termín toho dne, další v sobotu ve 12h, poslední sobotní termín je v 15h. Vyberete si, zadáte své jméno, adresu a e-mail a přijde vám obratem potvrzení. Hotovo. Že by něčemu takovému byla ochotná česká zdravotnická zařízení?

Pro Česko nezvyklá délka provozních hodin tomografu připomíná, že se zde kapitalismus pěstuje racionálně - pořizovací cenou velmi drahé zařízení si musí na sebe vydělat, než technicky zastará, proto takové tempo. A nakonec: kšeft je kšeft, čím více pacientů, tím více peněz od zdravotních pojišťoven. Že by v Česku totéž neplatilo?

I ostatní služby fungují poněkud jinak. Městská doprava v Berlíně jezdí i v noci a bez nočních linek, které mají zcela jiné trasy než denní, pošta doručuje dvakrát denně, i v sobotu, a balíky každý den včetně sobot do 22 h. a to bez jakéhokoli příplatku.

Žádné komentáře:

Okomentovat