pátek 14. června 2013

Češi jsou .... jako tágo




Tomáš Krystlík

Když předseda vlády ČR dovolí, aby šéfová jeho kabinetu Jana Nagyová pověřila vojenské zpravodajství ministerstva národní obrany sledováním jeho manželky pro účely rozvodu a obešla tím resortního ministra, končí veškerá legrace bez ohledu na skutečnost, zda to byl trestný čin. Když premiér Nečas je takový nezodpovědný hlupák, který si myslí, že mu to projde, jaký musí být český lid?

To není ani z hlediska českého státu legrácka, počinem Petra Nečase se ČR stává vydíratelná. Představme si situaci, že se o tomto premiérově deliktu realizovaného paní Nagyovou doví nějaká cizí tajná služba a vy(zne)užije jeho snahy setrvat pokud možno co nejdéle na špičce české politiky. Ano, premiér by se v úřadě udržel, ale nebylo by to bez protislužby.

Kauzu berme jako pouze špičku ledovce, protože zneužití pravomoci úřední osoby, z které jsou paní Nagyová a další tři osoby z vojenského zpravodajství MNO obviněny, je relativně lehce dokazatelné. Co zůstává pod hladinou, o tom může veřejnost jen fantazírovat.

Pokud premiér v následujících hodinách neabdikuje, podobně jako německý kancléř Willy Brandt, jehož referent pro stranické záležitosti Günter Guillaume byl odhalen jako východoněmecký špión (Brandt o jeho druhé činnosti nevěděl, což se nedá tvrdit o Nečasovi a Nagyové), mělo by mu být promptně odňato prověření pro utajené materiály, což by v důsledku znamenalo, že by nemohl řídit vládu, která čas od času projednává i věci tajné. Jestliže Nečas neabdikuje a nikdo ho prověření pro tajné materiály nezbaví se zdůvodněním, že pro stát představuje bezpečnostní riziko, velmi poškodí již značně špatnou pověst českého státu v EU a NATO, coby nevypočitatelného a nespolehlivého člena.

Čechům lze jen přát, aby ČSSD s KSČM v předčasných volbách nezískaly většinu a nenechaly si odhlasovat zmocňovací zákon, tj. že po určité období bude vláda vydávat zákony bez souhlasu parlamentu, nebo neprosadily většinový volební systém. Pak by byla cesta k běloruskému modelu naprogramovaná, což si český elektorát ani trochu neuvědomuje. Jeho uvažování je patrné z volebních preferencí v poslední volbě prezidenta - klidně dal hlas proruskému kandidátu s nevyjasněnými vazbami k zemím bývalého SSSR.

Žádné komentáře:

Okomentovat