sobota 16. října 2021

TŘICETILETÁ VÁLKA 1914-1945 (17)

Tomáš Krystlík


KRYPTOANALYTICI V BLETCHLEY PARKU

V červenci 1939 jednali britští, francouzští a polští kryptoanalytici ve Varšavě. Po vypuknutí války utekli polští odborníci do Francie a pracovali ve Vignolles u Paříže. Po pádu Francie se uchýlili do Anglie a usídlili se ve kryproanalytickém středisku Bletchley Park, asi 70 km severozápadně od Londýna. Spolu s Brity se jim dařilo dekódovat německé rádiové depeše i prolomit kód německých mechanických šifrovacích strojů Enigma. Německo totiž rozesílalo každodenní plány a rozkazy vojenských a námořních útoků proti britské armádě a námořnictvu krátkovlnným rádiovým vysíláním morseovkou. Ty depeše však byly zakódovány prostřednictvím mechanického přístroje Enigma, jehož jeden exemplář ukořistila britská rozvědka v Berlíně. Šifrovací kód se denně měnil a měl na výběr asi ze 190 milionů možností. K dešifrování pomohla Britům náhoda a bystrá úvaha. Kryptoanalytici měli k dispozici pár vzorků ještě nezakódovaných německých zpráv, které získala rozvědka. Věděli, že o půlnoci se vždycky vysílá šifrovaná předpověď počasí, která začínala slovem Wetter (počasí) a končila Heil Hitler! Stačilo tedy nalézt kód pro tato tři slova, což pomohlo dešifrovat veškerá německá sdělení po dalších 24 hodin, než se kód zase změnil.

Jenže co s takto získanými přesnými plány německých námořních útoků na britské válečné lodi plovoucí v mořích? Jak zabránit, aby Němci nepoznali, že se jim britské lodi vyhýbají, protože Britové jejich tajné depeše rozšifrovali? Rozvědka MI6 tedy vyvinula statistický systém, podle něhož se v nadcházejících letech války německým útokům vyhýbala jen část britského námořnictva, aby německé velení nepojalo podezření a nezměnilo způsob šifrování. RAF dostávala podle stejného systému jen některé informace o složeních a dislokacích letek Luftwaffe na kontinentu, takže mohla německá letadla ničit ještě na zemi, ale ne ve větším rozsahu, který by vzbudil podezření protivníka. Uvádí se též, že Churchill předem věděl přesné podrobnosti zhruba o 80 % všech německých bombardovacích akcích vůči Velké Británii: datum, hodinu, cíle, rozsah.

Vojensko-civilní tým kryptoanalytiků, dešifrérů, techniků, překladatelů a písařek v Bletchley Parku rychle rostl z 500 v létě 1941 (v té době USA zaměstnávaly pro obdobný účel necelých 180 lidí) na 2000 v únoru 1942. Dekódovaly se nejen německé rádiové depeše, nýbrž i diplomatické depeše americké, sovětské, francouzské (Vichy), španělské, italské, japonské a podobně. O výkonnosti skupiny svědčí například přibližně 300 rozšifrovaných depeší týdně mezi japonskými vyslanectvími v Evropě a Tokiem v obou směrech. Churchill nechal Stalinovi posílat německé zprávy týkající se úmyslů Vrchního velení Wehrmachtu (Oberkommando der Wehrmacht, OKW) proti SSSR, ale patřičně upravené, aby z nich nebylo možno soudit, jakou cestou byly získány. Britové tehdy přísně tajili všem svým spojencům, že rozluštili kód německé Enigmy, Američanům jen do roku 1942. Obvykle přihráli upravené informace z německých rádiových depeší švýcarské zpravodajské službě, která je nechala „prosáknout“ k sovětským agentům ve Švýcarsku, kteří je odvysílali do SSSR.

Hlavní důvody, proč kryptoanalýza v USA nebyla na dostatečné výši, byly dva: kryptoanalytici coby matematici byli většinou židovského původu a v USA tehdy panoval silný antisemitismus, zbytek šel na vrub tříštění sil řevnivostí mezi ozbrojenými silami USA – v sudé dny odposlouchávala a dešifrovala kódované zprávy, například japonské radiodepeše, americká armáda, v liché dny námořnictvo.

Po skončení války nařídila rozvědka MI6 kryptografům v Bletchley Parku, aby veškerou dokumentaci o rozšifrování kódu Enig¬ma spálili a o věci nemluvili. Britská vláda utajovala skutečnost, že se jim za války podařilo rozšifrovat kód Enigma, dalších celých padesát let.


DÉPRUSSIFICATION

Musíme se zmínit i tomto podivuhodném trendu, o deprusifikaci (odpruštění), to jest o snaze vítězných mocností přičíst pruskému státu výhradní vinu za světové války, zejména za druhou, a vymazat pruský stát z paměti lidí. Britští politici již na podzim 1945 hlasitě požadovali, že „smrti zasvěcená mrtvola Pruska musí být konečně usmrcena“. Všimněte si oné tautologie, definice kruhem! Britský zástupce ve Spojenecké kontrolní radě v Německu pak krátce poté vyhlásil: „Prusko v posledních dvou století představovalo hrozbu pro bezpečnost v Evropě. Další trvání pruského státu, byť jen ve formě názvu, by se mohlo později stát východiskem revanšistických snah německého národa, povzbuzovat militaristické ambice Německa a podporovat vzestup autoritářského, centralistického Německa. Tomu se musí v zájmu všech bezpodmínečně zabránit.“ To se setkalo se širokou podporou Američanů a Francouzů, leč nebyl tomu nakloněn Sovětský svaz, protože Stalin považoval Prusko za jádro budoucího sjednoceného Německa pro případ, pokud by situace skýtala možnost dostat Německo pod sovětskou nadvládu. Na začátku února 1947 se své představy prozatím vzdal a umožnil tak 25. 2. 1947 zánik pruského státu zákonem Spojenecké kontrolní rady č. 46, tedy dekretem spojenců.

https://www.historieblog.cz/2021/10/tricetileta-valka-1914-1945-17/

KONEC


56 komentářů:

  1. Za je zajímaví žádné turing.
    Co vím tak ti poláci v 1939 zebrali něco s lode a podařilo se jim to ještě poslat do Anglie.
    I diky tomu "počítačů" to že začátku Němcům četli, ale po pár letech pre přidali Němci rotor.
    Ale občas se stali že zebrali tu enigmu s potapejici se ponorky.
    Tak možná pro to namornictvo četli něco o potom.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajimavy film......17. října 2021 v 2:48

    Jak Alan Turing rozluštil kód Enigmy

    Do vydání filmu The Imitation Game v roce 2014 nominovaného na Oscara nebylo jméno ‘Alan Turing‘ příliš známé. Ale Turingova práce během druhé světové války byla zásadní. Kdo byl Turing a co udělal, že bylo tak důležité?
    Matematik
    Alan Turing byl skvělý matematik. V roce 1939 nastoupil Turing na plný úvazek do Bletchley Parku v Buckinghamshire-kde byla prováděna přísně tajná práce s cílem rozluštit vojenské kódy používané Německem a jeho spojenci.
    Enigma a bomba
    v Bletchley byl kód prolomen „Enigma“. . Přestože polští matematici zjistili, jak číst zprávy Enigmy, a sdíleli tyto informace s Brity, Němci zvýšili svou bezpečnost v době vypuknutí války tím, že denně měnili šifrovací systém. Tím byl úkol porozumění kódu ještě obtížnější.
    Klíčovou roli v tom sehrál Turing, který vynalezl-spolu s kolegou, který prolomil kód Gordonem Welchmanem-stroj známý jako Bombe. Od poloviny roku 1940 byly v Bletchley čteny signály německého letectva a získané zpravodajské informace pomáhaly válečnému úsilí.
    Turing také pracoval na dešifrování složitějších německých námořních komunikací,. S pomocí zachyceného materiálu Enigma a Turingovy práce na vývoji techniky, kterou nazýval „Banburismus“, bylo možné námořní zprávy Enigmy číst od roku 1941.
    Turingery a Delilah
    V červenci 1942 vyvinul Turing složitou techniku prolomení kódu, kterou nazval „Turingery“. Tuto metodu začali používat ostatní v Bletchley při porozumění šifrovacímu stroji „Lorenz“. Lorenz dešifroval německá strategická sdělení velkého významu.
    Turing cestoval do Spojených států v prosinci 1942, aby poradil americké vojenské rozvědce při používání strojů Bombe a podělil se o své znalosti o Enigmě. Zatímco tam byl, viděl také nejnovější americký pokrok v přísně tajném systému šifrování řeči. Turing se vrátil do Bletchley v březnu 1943, kde pokračoval ve své práci v kryptanalýze. Později ve válce vyvinul zařízení pro šifrování řeči, které pojmenoval „Delilah“. V roce 1945 získal Turing za svoji válečnou práci ocenění OBE.
    Univerzální Turingův stroj
    V roce 1936 vynalezl Turing hypotetické výpočetní zařízení, které začalo být známé jako „univerzální Turingův stroj“. Poté, co skončila druhá světová válka, publikoval Turing návrh pro ACE (Automatic Computing Engine), který byl pravděpodobně předchůdcem moderního počítače. Projekt ACE však nebyl předložen a později opustil NPL.
    Dědictví
    V roce 1952 byl Alan Turing zatčen za homosexualitu - což bylo tehdy v Británii nezákonné. Byl shledán vinným z „hrubé neslušnosti“ (toto přesvědčení bylo zrušeno v roce 2013), ale vyhnul se trestu odnětí svobody přijetím chemické kastrace. V roce 1954 byl nalezen mrtvý na otravu kyanidem. Vyšetřování rozhodlo, že šlo o sebevraždu.

    OdpovědětVymazat
  3. Pan Krystlik má v podstatě pravdu i když některé data / citace nejsou věcné a prostě vymyšlené tak, aby dokreslily smysl článku. Není pochyb o tom, že 2. světovou válku zahájil Hitlerův národní socialismus, protože vše co chtěl dosáhnout, bylo jasně napsáno v jeho Mein Kampf 1 & 2.
    Pravdu má také v tom, že historii píše vítězná strana. To má v každé válce prvořadý význam.
    Pokud bychom dnes měli aplikovat Norimberské zákony na vůdce Spojených států, museli bychom zatknout George Bushe juniora jako válečného zločince za invazi do Iráku, která způsobila smrt 4,500 Američanů, 500,000 Iráčanů a vznik ISIS teroru! To vše pod záminkou, že Irák měl zbraně hromadného ničení , jako Severní Korea,nebo Pákistán. Totéž platí pro Colina Powela, (RIP) který byl zbabělec a lhal v OSN, Dicka Cheneyho nebo Joe Bidena, který vedl výbor propagující válku v Iraqu.

    Takže jak vidíte, tito váleční zločinci jsou svobodní jen proto, že vyhráli válku, kterou začali. Jediná věc která je liší od nejvyšších představitelů tehdejšího Německa!

    OdpovědětVymazat
  4. Co maji Norimberske zakony spolecneho s invazi do Iraqu nebo s vudci Spojenych Statu?
    Vite vubec o cem jsou ty Norimberske zakony?
    Taky si zjistete kdy vznikl ISIS (Islamsky Stat Iraqu a Syrie) a kdy zacala valka v Iraqu, nejak vam to tvrzeni hapruje.

    OdpovědětVymazat
  5. Kapisto, zase se seres do neceho o cem vis hovno !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znamy sasek s kapistovym mindrakem opet dokazuje svym stekotem svou debilitu.

      Vymazat
    2. Kdyz se Te to netyka Kapisto,proc na to odpovidas?

      Vymazat
  6. Norimberské zásady / zákony
    Níže uvedené zločiny jsou trestné jako zločiny podle mezinárodního práva:
    Zločiny proti míru:
    (i) plánování, příprava, zahájení nebo vedení útočné války nebo války v rozporu s mezinárodními smlouvami, dohodami nebo ujištěními;

    (ii) Účast na společném plánu nebo spiknutí za účelem provedení kteréhokoli z činů uvedených v bodě (i).

    (i) Vláda GW Bushe plánovala nezákonnou válku v Iráku. Francie, Německo a SSSR válku nepodporovaly, ve skutečnosti byla rezoluce OSN vetována a USA neměly žádnou mezinárodní podporu.

    (ii) USA se podílely na spiknutí tvrzením v OSN, že Irák má zbraně hromadného ničení tím, že poskytly nepravdivé informace, když 700 inspektorů OSN žádné v Iráku nenašlo.

    29. ledna 2002

    Americký prezident George W. Bush ve svém projevu o stavu Unie označuje Irák – spolu s Íránem a Severní Koreou – za součást „osy zla“.

    Vznik ISIS, Islamic State: V roce 2003 válka vedená Američany, která zničila irácký stát a zanechala velkou část země v chaosu, byla primárně důvodem vzestupu ISIS.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ad 9:09. To je plků, až oči přecházejí! Tzv. norimberské zákony z 15. 9. 1935 tvořily tři zákony:
      Zákon o občanství (Reichsbürgergesetz, RBG, RGBl. I S. 1146) zaváděl novou kategorii říšský občan (Reichsbürger) a stanovil, že „říšským občanem je jen státní příslušník německé krve nebo krve spřízněné“, který svým chováním dokazuje, že „je připraven a způsobilý věrně sloužit německému lidu a Německé říši“. (Pro zajímavost: Češi byli považováni za osoby spřízněné krve (viz Ahnenpaß). Ostatní s odkazem na zákon o říšské a státní příslušnosti (Reichs- und Staatsangehörigkeitsgesetz) z 22. 7. 1913 zůstali pouze státními příslušníky (Staatsangehörige).
      Zákon o ochraně německé krve a cti (Gesetz zum Schutze des deutschen Blutes und der deutschen Ehre, RGBl. I S. 1146) zakazoval uzavírat manželství a pohlavní styk mezi židem a nežidem.
      Zákon o říšské vlajce (Reichsflaggengesetz, RGBl. I S. 1145) zaváděl jako říšskou vlajku vlajku s hákovým křížem.

      Vymazat
    2. @ Krystlik 10:06

      Mel byste pochopit, ze v diskusi se objevuji tri (3) druhy diskuteru.

      a/ Ti kteri povazuji vase clanky za velmi informativni a tim prispivaji k obohaceni jejich vedomostem o danem tematu.
      K tem tez patri ti, kteri povazuji za nutne projevit vyhrady k nekterym bodum clanku.

      b/ Ti kteri navstevuji vas blog za jedinym ucelem a sice vas zdiskreditovat a oponovat vam ve vsem co v clancich uvadite, aniz by meli dostatek vedomosti vas napadat ci kritizovat za lhani, ci vymysleni.

      c/ Treti skupinu pak tvori takova individua, kteri nemaji nic podstatneho nabidnout v diskusi, zato napadaji a urazeji ostatni ucastniky diskuse.
      Tato individua jsou vseobecne na vsech internetovych diskusich oznacovana jako "Trollove".
      U vetsiny diskusi na internetu, je Trollum zakazan pristup.

      Vymazat
    3. Vy jste zrejme kategorie "C" !

      Vymazat
    4. Tam hlavne patri ten sasek co ho porad strasi nejakej kapista.

      Vymazat
    5. @9:54
      Kapisto jsi sasek, navice pomateny! Vlez zase Krystlikovy do prdele uz zase smrdis !

      Vymazat
    6. To uz se zase vnucujes ty mistni sasku?
      Proc na to odpovidas, kdyz se te to netyka?

      Vymazat
  7. Krystliku, pletete si norimberské zákony z 15. 9. 1935, s se soudnim procesem Tzv. "Norimberské zásady / zákony z roku 1945" !

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Norimbersk%C3%BD_proces

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak ma clovek diskutovat s nekym, kdo si plete zakon s principlem?
      (Norimbersky zakon vs. Norimbersky principle).
      Re. Anonym z 22. rijna v 8:00 napsal, ze by podle Norimberskych zakonu mel byt George Bush Jr zatcen a souzen jako valecny zlocinec pro napadnuti Iraku.
      Tento vyrok je hola blbost ve dvou tvrzenich. Za prve pisatel tohoto nesmyslu si plete zakon s principlema a za druhe, Norimbersky principle nema zadnou vkonnou pravomoc aby podle neho mohl byt nekdo zatcen.

      Vymazat
    2. Zřejmě jste nepochopil že nikdo nemůže být souzen z “Principu”. Proto si přečtěte následující, a pokud se Vám to nelíbí tak si stěžujte u WIKI a nebo v knihovně US kongresu, oddělení “History-Nuremberg trials:

      Následné norimberské procesy byly vedeny podle Zákona č. 10 před vojenskými tribunál! Tribunál byl ustanoven na základě londýnské dohody o stíhání válečných zločinců z 8. srpna 1945 uzavřené mezi USA, SSSR, Velkou Británií a Francií.
      Doživotí
      • Rudolf Hess – Hitlerův zástupce Walter Funk – ministr hospodářství, Erich Raeder – velkoadmirál námořnictva. 20 let Albert Speer – Hitlerův architekt
      1.Rudof Hess se snažil o mír a byl většinu války ve vězení v Londýně!
      2. Admirál námořnictva nebo architect Speer? Proč tam nesoudili Rusáky za potopení MV Wilhelm Gustloff 30 .1.1945 civilní loď evakujici matky, děti a války neschopné z východního Pruska!
      Dejte si jednoduchou otázku, proč tam nesoudili za civilní vraždy vedoucí vítězných mocností? Proč dnes nesoudí za 4,500 mrtvých Amerických vojáků a 500,000 oběti v Iraqu ve válce která byla naprosto vymyšlená ! Skončíte tam jako Krystlik, “Pravda nepíše Historii, ta je napsaná vítězem “ .

      Vymazat
    3. Re. Proc dnes nesoudi za 4.500 mrtvych Americkych vojaku a 500.000 0beti v Iraku?

      S tim se obratte na Mezinarodni Soud v Haagu a neotravujte s tim tady.
      Hlavne, ze jste konecne pochopil, ze to o cem pisete nema NIC spolecneho s Norimberskymi zakony.

      Vymazat
    4. @ 22:18
      Zřejmě Vám to nemyslí, ale to se vůbec nedivím. Co to má společného ze soudem v Haagu když se zde jedná o princip Norimberskeho soudu.

      Pokud to byl právní soud, tak ty samé principy platí do dnes a podle těch principů je Válka v Iraqu válečným zločinem, KAPISTO !

      Norimberské procesy byly vedeny podle Zákona č. 10 před vojenským tribunálem! Nic se nezměnilo na principu.

      Mimo jiné pokud vám to nedošlo, tak administrátorem blogu je pan Krystlik a vymazat to může kdykoliv. Vaše idiotické poznámky jsou bezpředmětné! Přeji hezký den !

      Vymazat
    5. If the Nuremberg laws were applied, then every post-war American president would have been hanged.
      — Noam Chomsky (around 1990)

      Vymazat
    6. Ten Chomsky by se mel doucit historii. Asi nikdy neslysel o vpadu Rusaku do Madarska, do Ceskoslovenska nebo do Afganistanu.
      Asi musi byt ten Chomsky na drogach, kdyz povazuje ty post-war Americky presidenty za Zidy.

      PS. Musis si Anonyme najit lepsi priklad a ne nejakejch nevzdelanejch ignorantu.

      Vymazat
    7. Co predstavuje nazory Chomskeho a jeho pokrytectvi je nazorne vysvetleno zde:

      https://newcriterion.com/issues/2003/5/the-hypocrisy-of-noam-chomsky

      Je to sice v anglictine, ale i tak to odkazuji tem lepe chapavym a ne zdejsimu saskovi.

      Vymazat

  8. Autor: Rebecca Gordon je autorkou Mainstreaming Torture, který byl oslavován jako „morálně náročné“ a „odvážné dílo“, které odhaluje, jak bylo mučení v Americe „sanitováno“. Vyučuje filozofii na univerzitě v San Franciscu. Před svou akademickou kariérou strávila Gordon desetiletí prací jako aktivistka v hnutích za mír a spravedlnost ve Střední Americe, Jižní Africe a Spojených státech. Žije v San Franciscu.

    Žádné téma není tak žhavě diskutováno než extrémní opatření, která naše vláda přijala po 11. září ve jménu národní bezpečnosti. Mučení, mimořádné vydávání, atentáty drony, tajná zadržovací střediska (neboli „černá místa“), masivní sledování občanů. Ale zatímco tisk občas odhaluje temnou stránku války s terorismem a vyšetřovatelé Kongresu někdy vyvolávají poplach ohledně zneužívání páchaných americkými zpravodajskými agenturami a ozbrojenými silami, žádný vysoký americký úředník nebyl za toto porušování stíhán – což mnozí právní pozorovatelé po celém světě svět považuji za válečné zločiny.

    Spojené státy pomohly stanovit mezinárodní principy, kterými se řídí stíhání válečných zločinů – počínaje norimberským tribunálem po druhé světové válce, kdy byli nacističtí představitelé hnáni k odpovědnosti za své zločiny proti lidskosti. Americká vláda a právní systém však soustavně odmítají aplikovat stejné principy na naše vlastní úředníky.
    Nyní Rebecca Gordon přebírá výbušný úkol „obvinit“ úředníky, kteří by – ve spravedlivé společnosti – měli být postaveni před soud za válečné zločiny. Někdo by to mohl považovat za symbolické cvičení.

    Ale v sázce je zde samotná duše národa.

    OdpovědětVymazat
  9. Přesto že Chomsky je “linguist” a považuje se za Anarchistu, je také “ Best selling Autor “, profesor na MÍT, university Pensylvania, Arizona. Rozhodne o tom ví více než nějaký “Kapista”.

    V přednášce z roku 1990 Chomsky uvádí své úvahy masových vrahů:

    1.FDR za Drážďany, masová vražda civilního obyvatelstva! To i Krystlik zna !

    2.Trumana za atomovou bombu Hiroshima a Nagasaki (úmyslné zaměření na civilisty jako masové vraždění) a protipovstalecké intervence v Řecku!

    3.Eisenhowera za roli CIA při svržení Arbentzovy vlády v Guatemale, vojenská intervenci v Libanonu a roli CIA převratu v Íránu, (Shah of Írán)

    4.Kennedyho za invazi v Zátoce sviní („přímá agrese“) proti státu KUBA, operaci Mongoose a Vietnam War.

    5.Johnson pro eskalaci války ve Vietnamu
    6.Nixon pro Vietnam, napalmové bombardování civilnoho obyvatelstva Kambodže, Laosu

    7.Ford podpora indonéské invazi do Východního Timoru ("téměř genocidní")

    8.Reagan za „věci ve Střední Americe“, Panama, Noriega, invaze Grenada, podporu izraelské invaze do Libanonu, Nicaraguan contras. Bombardovani Lybie.

    K tomu se dá dodat pozdejsi…..
    9. Clinton, bobardovani Srbska.

    10.Bush (junior) – Invaze Iráku, lži na půdě OSN o zbraních hromadného ničení. Žádná podpora OSN! Invaze do Afganistanu.

    11. Obama, eskalaci v Afganistanu, vraždy “Drone strikes”, Invaze do Syrie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je videt, ze mistni sasek ktereho neustale strasi nejakej Kapista , nevynecha jedinou prilezitost se na zdejsim blogu zesmesnovat.

      Kde ten cvok Chomsky v tom svym vyctu ma napadeni CSSR, Madarska, NDR a Afganistanu jeho slavnym SSSR?
      Sadamovo napadani Kuwaitu mu asi taky nic nerika nebo Egypt kdyz napadl Israel, at, atd.
      A kdyz uz ten debil Chomsky vytahoval 2. svetovou valku, kde hovoril o vevrazdeni polskych dustojniku v Katini Stalinem, nebo stejnym gaunerem napadeni Finska?

      Musis si sasku vybrat jine tema, kterym se tady nebudes presentovat jako "Asshole".

      Vymazat
  10. https://newcriterion.com/issues/2003/5/the-hypocrisy-of-noam-chomsky


    Noam Chomsky, Moc a teror, 2003

    Noam Chomsky byl nejnápadnějším americkým intelektuálem, který racionalizoval teroristické útoky Al-Káidy na New York a Washington. Tvrdil, že počet obětí byl menší ve srovnání se seznamem obětí „mnohem extrémnějšího terorismu“ zahraniční politiky Spojených států ve třetím světě.

    Navzdory své vypočítavé urážce mainstreamového názoru tento sentiment velmi dobře upadl v Chomského vlastní voličské základně. Nikdy nebyl mezi akademickou a intelektuální levicí vice populárnější než dnes.

    Dvě knihy rozhovorů s ním vydané od 11. září 2001 se obě dostaly přímo na seznamy bestsellerů.
    Jeden z nich se od té doby proměnil ve film s názvem "Síla a Teror," který nyní čile podniká na trhu art-house filmů.

    V březnu 2002 režisér filmu John Junkerman doprovázel své téma na Kalifornskou univerzitu v Berkeley, kde Chomsky během pětidenní návštěvy přednesl pět politických rozhovorů s celkovým publikem nejméně pěti tisíc lidí.

    Chomsky mel naprostou pravdu, v 9/11 zahynulo cc.4,000 lidi.

    Bushova invaze do IRAKU stala 4,500 americanu zivot a 500,000 Irackych zivotu.

    Ale hlavne ze ho nejaky neznamy IDIOT za pravdu nazval Hypokritickym !!

    OdpovědětVymazat
  11. Ten "Neznamy idiot" Keith Winfschuttle je znama autorita v oboru historie a soucasnych problemu.
    Kdo jste vy, ze ho nazyvate neznamym idoiotem.? Zrejme jste necetl jeho pojednani o tom blaznovi Chomskym, nebo nejspise ten clanek je mimo vasi chapavost, asi proto, ze ten vas prehled neni na te urovni abyste podobnym rozborum rozumnel.

    OdpovědětVymazat
  12. Zřejmě Vám nedošlo že "IDIOT" Keith Winfschuttle publikoval nesmysly a proto si z něj v Australii udělali novináři prdel!!! Poslali mu článek (Hoax)plny nesmyslů, ale protože článek podporoval jeho pravicové názory tak to hlupák publikoval !

    Tu samou blbost publikoval o Chomskym a 9/11 kde ho označuje za hypokrata, jen proto že se odvážil napsat že Bushova válka v Iráku byla nelegální a stala více životů než 9/11.

    Pokud si ovšem myslíte že psát pravdu potvrzenou fakty je "Hypokriticke" tak.... "knock yourself out"!

    Nebo si opravdu myslíte že bombardování Drážďan na konci války nebo Hirošima a Nagasaki nebyl válečným zločinem jak píše více autoru mimo Chomskeho, tak nemá smysl s Vámi diskutovat, že ano !
    Zeptejte se pana Krystlika, zda vypálení Drážďan nebyl válečný zločin!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abyste dobre znal toho Windschuttle (nikoliv Winfschuttle), tak byste se o nem musel jeste moc vzdelavat a neodvolavat se na neco cemu vubec nerozumite.
      Ja nevim o co se tady stale snazite? Dokazat jaky mate prehled?
      Vy nejste ani schopen pochopit, ze svymi pripisy se pouze znemoznujete. Opsat neco z Wiki umi kazdy blbec.
      PS.
      Asi ten Windschuttle nebude IDIOT, kdyz prednasi tez na Americkych Univerzitach.

      Vymazat
  13. Pro ty kdo nectou v angline......kdo je Keith Winfschuttle3. listopadu 2021 v 3:16

    Hoax, překlad z internetu

    V lednu 2009 byl Windschuttle požádán, aby publikoval článek v Australském časopisu Kvadrant. Windschuttle nejlépe známý svým odporem k tezi, že domorodci byli někdy masakrování koloniálními úřady, byl jmenován redaktorem Kvadrantu.

    Uvedeným cílem podvodů bylo odhalit Windschuttlovu pravicovou zaujatost tím, že by publikoval nepřesný článek a nekontroloval jeho poznámky, nebo pravost, pokud by odpovídal jeho předsudkům. Autor používající pseudonym „biotechnolog Dr .Sharon Gould“ mu předložil článek, v němž tvrdil, že CSIRO plánovalo produkci potravinářských plodin upravených lidskými geny. "Dr.Gould" odkazující se na spisy popsané jako zjevný vědecký nesmysl byly předloženy Windschuttlemu a přijaty jeho akademickým časopisem. Když se tento podvod odhalil, Windschuttle obvinil online publikaci “Crikey” z toho, že je zapojena do podvodů, což redactor Crikey popřel a o dva dny později publikoval zprávu že „Biotechnolog Dr. Sharon Gould“ byla ve skutečnosti spisovatelkou, redaktorkou a aktivistkou Katherine Wilson, s čím Katherine Wilson souhlasila.

    OdpovědětVymazat
  14. Ctu v anglictine velmi dobre, ale nejakeho Keith Winfschuttle neznam.

    OdpovědětVymazat
  15. Profesora Windschuttle vyjadreni k podvodnemu clanku od Kathrine Wilson. Kdo zna anglicky bude rozumet.

    Windschuttle, who famously criticised historians for exaggerating, and even fabricating, the conflict between Aborigines and white settlers, admitted that he had done only a "basic fact-checking job" when the story was submitted in November last year.

    OdpovědětVymazat
  16. Jenom omezenec muze napsat, ze toho idiota dobre zna z Australie.
    Jiste ho bude dobre znat z cetby vynikajici studie "The Killing of History", ktera mela velmi positivni ohlas.

    OdpovědětVymazat
  17. Clovece Vy o tom ale vubec nic nevite.
    Zadnou jeho "thesis" jste necetl a kdyby zde nebyla zminka o Chomskym, tak jste o Windschuttle nic nevedel! Pochopitelne ze prednasi na Univerzitach, tak jako se prednasi Marx a Engels a je to cast “Social studies a Colonization of Australia”.
    Opravnene si z nej udelali prdel, protoze psal neoverene NESMYSLY jak jste sam dodal v angline:

    Windschuttle, který proslule kritizoval historiky za to, že zveličují, a dokonce vykonstruují konflikt mezi domorodými obyvateli a bílými osadníky, připustil, že když mu byl příběh předložen, udělal pouze „základní ověření faktů“. No proste LHAL !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Re. Clovece vy o tom ale vubec nic nevite???

      Ovsem oproti vam vim co jsou Norimberske zakony a co je Norimbersky proces.
      Taky vim, ze neexistuje nejaky Keith Winfschuttle, zato vim kdo je to Keith Windschuttle.

      Kdyz uz opisujete ty sva moudra z internetu, tak je aspon opisujte spravne a taky se nejdrive poucte, jaky je rozdil mezi temi Norimberskymi zakony a Norimberskym procesem.

      Vymazat
  18. Windschuttle je Australska verze Davida Irwinga.

    Australané vzpomínaji na Tasmánii jako na nejkrvavější kapitolu své koloniální minulosti. Můj výzkum odhalil příběhy vyprávěné v Tasmánii za děsivé. V 1908 popsali ostrov jako „země nasáklou krví“. Windschuttle však pokračuje v ospravedlňování a umlčování koloniálismu.
    Rebe Taylor je autorkou knihy Unearthed: The Aboriginal Tasmanians of Kangaroo Island (Wakefield Press).

    OdpovědětVymazat
  19. Windschuttle, “Fabrication of aboriginal history”

    ….His attack on “Historians” is a well documented political agenda as an advocate of neoconservative right on his web site www.sydneyline.com.

    Windschuttle kritizuje Ryana za použití termínu genocida k popisu chování osadníků vůči domorodým Tasmáncům (Windschuttle versus Ryan). Reynold lituje toho, že britské osidlování Tasmánie probíhalo procesem fyzické likvidace původních obyvatel, coz Windschuttle popira !

    OdpovědětVymazat
  20. RE: Ztracena generace

    Problém Windschuttlova díla je v tom, že je to bývalý marxista – který se stal politickým konzervativcem – který vede osobní válku interpretaci australské historie, kterou kdysi přijal i hlásal. Například ve své revizionistické interpretaci týkající se osudu tasmánských domorodců Windschuttle zaznamenal, že „jen“ asi 120 bylo zabito.

    OdpovědětVymazat
  21. Zrejme Vam nevadi spalene matky , deti a starci v Drazdanech, ze ano ???
    Nikdo za ten zlocin potrestan nebyl!

    Hirosima a Nagasaki Vam taky nevadi, jo kdyby to udelal Hitler to by bylo kravalu, ale ze to udelali Americani tak je ticho po pesine !

    Hlavne ze nadavate tem co na ty vrazdy poukazuji, co jste to prase!

    OdpovědětVymazat
  22. Ve dnech 13. až 14. února 1945 zničily britské a americke bombardéry Drážďany, historické kulturní centrum bez významného vojenského průmyslu nebo základen. Podle konzervativního odhadu bylo spáleno 35, 000 lidí při jediném náletu. Americký spisovatel Kurt Vonnegut, tehdy mladý válečný zajatec v Drážďanech, napsal klasickou zprávu:
    Vypálili celé zatracené město. . . . Každý den jsme chodili do města a kopali do sklepů a přístřešků, abychom dostali mrtvoly ven, jako hygienické opatření. Když jsme do nich vešli, typický přístřešek, obyčejný suterén, vypadal jako tramvaj plná lidí, kterým současně selhalo srdce. Jen lidé, kteří tam sedí na svých židlích, jsou všichni mrtví. Ohnivá bouře je úžasná věc. V přírodě se nevyskytuje. Živí se tornády, která se vyskytují uprostřed ní, a není tu nic, co by se dalo dýchat!

    OdpovědětVymazat
  23. Nejhorsi bylo bombardovany TOKYO5. listopadu 2021 v 7:24

    TOKYO. Kolik lidí zemřelo v noci z 9. na 10. Března?

    Gen. Thomas Power to nazval „největší jednotlivou katastrofou, ve vojenské historii !“ Při náletu zemřelo 87, 793 lidí, 40, 918 bylo zraněno a 1, 008, 005 lidí přišlo o domov. Robert Rhodes, odhadl mrtvé na více než 100 000 mužů, žen a dětí, navrhl, že pravděpodobně milion dalších bylo zraněno a další milion zůstal bez domova. Tokijský hasičský sbor odhadl 97 000 zabitých a 125 000 zraněných.

    OdpovědětVymazat
  24. Viděl jsem Tokio hořet 5 dní. Viděl jsem v Honju hromadu 33, 000 mrtvol lidí, kteří shořeli nebo se udusili na začátku bombardování. . . Jak by bylo možné zastavit požár, když na čtyři čtvrti spadly zápalné bomby v řádu desítek tisíc na japonske domy, které jsou pouze krabičkami od zápalek? . . . Kam by se dalo utect? Oheň byl všude.

    "Akakaze", (rudy vitr), se silou hurikánu se hnal přes Tokijskou pláň a poháněl ohnivé bouře přes město s děsivou rychlostí a intenzitou. Vítr vyhnal teploty až na 1,000 stupňů Celsia, vytvářel přehřáté páry, které postupovaly před plameny a zabíjely nebo zneschopňovaly jejich oběti. „Mechanismy smrti byly tak četné a simultánní – nedostatek kyslíku a otrava oxidem uhelnatým, sálavé teplo a přímé plameny, trosky a dupající nohy dusících se davů –, že později bylo těžké zjistit příčiny smrti…podle opalenych kosti!

    OdpovědětVymazat
  25. Re. Anonym @ 5.listopadu 7:22, 7:24 a 7:26.

    Vy jste asi jakziv neslysel rceni: "Kdo seje vitr, sklizi bouri"

    Taky byste nemel papouskovat co jste vygoogloval z internetu. Googlovat umi i muj 8 lety vnuk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi neznate:

      "Do not lower yourself to their level, unless you want to become like them "!

      Vymazat
    2. Kapisto, tvuj kluk to zrejme umi lip nez ty !

      Vymazat
    3. Re. Do not lower yourself...

      Mate pravdu, proto se taky s omezencema a zdejsima saskama nebavim, akorat je posilam do prcic.
      Nejvetsi prcu mam vsak z toho saska s tim Kapistovym komplexem, zvlaste pak jak se porad vtira a skemra o mou pozornost, jako dnes v noci 0:53.

      Vymazat
    4. Kapišto, ty nikdy nezklameš, ty se vždy přihlásíš, a pak brečíš že to nejsi ty.

      Vymazat
  26. @ 0:45 Zřejmě se Vám pravda nějak nelíbí, ať je odkud koliv ze ano? Pokud chcete někoho poučovat tak proč sem sám dáváte :https://newcriterion.com/issues/2003/5/the-hypocrisy-of-noam-chomsky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chytre lidi a ty kteri disponuji dostatecnym prehledem nemusim poucovat.
      Jsou zde ovsem vyjimky, kteri nevedi jaky je rozdil mezi Norimberskymi zakony a Norimberskym procesem a nebo ti, kteri nejen ze nevi kdo je Keith Windschuttle, ale dokonce to jmeno ani neumi poradne opsat z meho odkazu.

      A pak je zde kapitola sama pro sebe, poznate ho podle jeho utkvele fantazie nazyvat kazdeho "Kapisto", kdo ma vetsi prehled a vedomosti nez ma on sam.
      Toho nepotrebuji poucovat, jeho mi je akorat lito.

      Vymazat
    2. Kapišto, zase poučuješ. Norimberské zákony a Norimberský process je jedno a to samé, jenže to Tobě nikdy nedojde.

      Nauč se aspoň psát s diakritikou blbečku než budeš někoho poučovat o překlepu.

      Vymazat
    3. Kdo je tady blbecek?8. listopadu 2021 v 17:45

      Na diakritiku ti sere pes, ale ty se douc ceskou gramatiku.

      a/Carku piseme pred prirovnavajicimi spojkami: nez, jako, jak.

      b/Podstatne jmeno v 5.pade ve vete oddelujeme carkou. (vyraz, blbecku je 5.pad)

      Takze vehlasny mistni sasku, mas ve sve vete 3 interpunktni chyby.

      Doufam, ze uz to priste napises bez chyby.

      Vymazat
    4. Mistni sasku, uz ti to i Krystlik po lopate vysvetlil, co jsou Norimberske zakony, a ty si to presto stale pletes s Norimberskym procesem.
      Pak se musim slusne zeptat, kdys byl naposledy u psychiatra?

      Vymazat
    5. Ad: 17:58

      Kapisto, Krystlik si plete Hitlerovy Norimberske zakony z roku 1935, s "Law of the Charter of Nuremburg Tribunal" o deset let pozdeji v 1945 kde odsoudili Nacisticke vrahy!

      Neocekavam ze to pochopite but I gave it a shot, anyway !

      Vymazat
    6. Kapišto ty jsi šašek plný blbostí. Tvoje gramatika mi může být u prdele, hlavně proto že jsi rozuměl proč ti tady říkají "Kapišto" a ty jako blbý šašek se k tomu pořád hlásíš !

      Vymazat
  27. Kapitola XI. Třicetiletá válka 1914–1945
    Příčiny první světové války > Nemecko, pomatenec cisar Vilem napadnul bratrance
    Následky války pro Německo> katastroficke, ale mensi nez v Belgii! Vilem utek!
    Snahy o zlepšení postavení Německa>Locarno, Stresemann za to v 1926 dostal Nobel cenu! Hitler to pozdeji zrusil !
    Snaha o zvětšení německého životního prostoru>Hitler, Drang nach Osten,
    Konec locarnského paktu>Hitler obsadil demilitazovany prostor Wermachtem
    Ostuda v Évianu>Nemecka likvidace vlastnich obcanu jineho nabozenstvi
    Polské představy>Kdyz dame Hitlerovy kus koridoru, bude to stacit?
    Německé vyjednání s Polskem >1938–1939 Koridor Hitlerovy nestacil
    Britská podpora Polska proti Německu>o malo lepsi nez Britska podpora Ceskoslovenska
    Polsko–francouzský vojenský protokol>pozdni podpora, ale lepsi nez nic.
    Pokus o smlouvu britsko–francouzsko–sovětskou>Stalin odmitnul, mel prece Hitlera!
    Kdo vlastně zavinil druhou světovou válku?>Pomateni Nemci, zrejme se nepoucili!
    Připravenost k vedení války>Hitler zbrojil bez mobilizace a bez vyhlaseni valky Polsku
    Bombardování civilních cílů>zacal Hitler ve Spanelsku a pak v Rotterdamu
    Falšování dějin spojenci>Historie je napsana vitezem, ne Hitlerem
    Hitlerovy snahy o uzavření míru>ale ponecham si CSR, Polsko a Rakousko
    Sovětské požadavky>kus Polska, Estonsko, Lotysko, Litva a kus Finska atd.
    Vpád do Sovětského svazu>dalsi Hitleruv mirovy pokus o kus pozemku
    Churchillova Realpolitik a počínání Rooseveltovo>konecne jim doslo ze valka je nevyhnutelna
    Ignorování šoa a zločinů Sovětského svazu spojenci>nesmysl, viz Deklaraci 17.12.1942.
    Kryptoanalytici v Bletchley Parku>snazili se a vyhrali.

    Kapitola XII. Beneš v druhém exilu> co pak asi ten Agent Benes udelal? Ze by prodlouzil WWII zavrazdenim dobrocineho Heidricha ? Pockame si na dalsi dily ????

    OdpovědětVymazat
  28. Zbytecna strata casu s Kapistou, to Vam jeste nedoslo ?

    OdpovědětVymazat