středa 26. května 2021

Falešná česká interpretace husitství

Tomáš Krystlík

 

Podle diskusních reakcí k článku https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pavel-Safr-vyvraci-myty-o-ceskych-dejinach-Treba-o-udatnych-husitech-665201 zastávají Češi vlivem dezinterpretací Palackého, Masaryka, Jiráska a bolševických ideologů dodnes mylné názory na husity a husitství.

 

V přístupu k Janu Husovi se často objevují nacionalistické nebo marxistické bludy navzdory tomu, že kritická bádání však vidí Husa především jako reformátora tehdejší církve, nečiní z něj českého protikatolického svatého nebo dokonce protiněmeckého myslitele.

 

Jelikož žoldnéři křižáckého vojska pocházeli i z německých zemí a křížové výpravy pronikaly do Čech většinou z Bavorska, přes jižní Moravu z dnešního Rakouska, přidal se k tomu v 19. století další blud o národnostním boji Čechů proti Němcům, který byl Čechům prezentován tvrzením o odvěkém boji s Němci, Čechy ohrožujícími. Je to tvrzení nepravdivé, protože šlo o boje, které měly náboženské a politické, nikoliv národnostní pozadí.

 

Husitské násilnosti po Husově smrti vykládají tedy čeští historici coby česko-německý boj. Měli k této interpretaci cestu usnadněnu husitským vypalováním klášterů, kostelů, ničením kulturních statků, zabíjením převážně ve městech, tj. v místech s vyšší koncentrací obyvatelstva, což zanechávalo silnější stopy v historickém povědomí než husitský teror na venkově vypalováním jednotlivých statků a usedlostí. Jelikož města v českých zemích byla s výjimkou Tábora a Nového města pražského všechna založena a spravována Němci, tak k falešné interpretaci husitského teroru jako protiněmeckého byl tedy jen krůček.

 

Jana Žižku vylíčil Palacký jako upřímného demokrata opírajícího se o nižší vrstvy městské a venkovské. Žižka vedl své válečníky nejen na obranu nové církve, nýbrž i českoslovanského národa. Český národ definovaný jazykově podle Palackého jako první v Evropě zahájil boj za svobodu proti absolutismu, ale po dvou staletích byl přemožen a měl být vymazán z dějin lidstva.

 

Bolševický režim pak vytvořil mýtus o husitství jako o všelidovém povstání proti církvi, jež bylo jakousi protokomunistickou utopickou revoltou, nevedenou však revolučním předvojem dělníků a rolníků, komunistickou stranou, a proto podle marxistické teorie předem odsouzenou k neúspěchu.

 

Horší bylo, že husity za komunisty pokládal již před první světovou válkou i Tomáš Masaryk. Přestože tehdy ještě ruský bolševický teror byl věcí budoucnosti, jsou jeho slova na pováženou: „Není náhodou, že první komunism novodobý byl český – naši Táboři jsou první novodobí socialisté. Socialism jest čistě český.“

 

Mezi další české bludy patří i tvrzení, že husité byli vlastně první demokraté ve střední Evropě.

 

O husitské éře se vyjádřil i Josef Jungmann a to takto: „Češi té doby byli postrachem všech národů, ale kvůli svým náboženským novotám se jevili tak odporní, že byli po dlouhý čas považováni za nejhorší národ na světě.“

 

Masaryk husitství glorifikoval, vytyčil heslo „Tábor jest náš program“ navzdory faktu, že běsnění husitských vojsk a bojůvek zlikvidovalo ve střední Evropě většinu kulturních statků, budovaných pracně po staletí. Například v Chomutově táborité vyvraždili 2500 mužů a všechny ženy a děti upálili. Havlíčkův Brod úplně zničili, vše žijící zmasakrovali, v Prachaticích a v Ústí nad Labem taktéž nenechali nikoho naživu. Mnoho dalších měst zplundrovali a vypálili.

 

Odhaduje se, že husité vybili asi třetinu obyvatelstva českých zemí, ztráty v bitvách byly zanedbatelné. Vypálili stovky klášterů a kostelů. Husitství bylo i vleklou občanskou válkou, spojenou s rozsáhlým ničením a hromadným vyvražďováním. Hmotně i mravně zemi vyčerpalo. K tomu se musejí přičíst i zvěrstva během jejich spanilých jízd do okolních zemí. Jan Žižka, podle dnešní terminologie masový vrah, se stal národním hrdinou, a je s podivem, že Masaryk, vyzdvihující při každé příležitosti humanismus, převzal nelidské husitství do svého národního programu. A co je nejhorší, nikdo s výjimkou historika Josefa Pekaře se nad tím dodnes nepozastavil.

 

Palacký a Masaryk vytvořili nimbus Božích bojovníků, který „zastřel duchovní mělkost husitství. Husovská teologie je nevypracovaná, radikálně utopická a rozporná. Je riskantní svou krátkozrakostí. Lehkomyslně vkládá osud církve do rukou světských, vydávajíc jej davové a náčelnické libovůli. Ohrožuje tím pracně dosaženou autonomii moci duchovní a světské, tedy jeden z principů, který učinil Evropu Evropou.“

 

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-Falesna-ceska-interpretace-husitstvi-665264

 

42 komentářů:

  1. Podle tech primitivnich komentaru na Krystlikuv clanek v PL, je videt, ze Krystlik opet tal do ziveho.
    Ceskym primitivnim vlastencum se musi psat tak, aby se citili na vrcholu blaha. Vzdyt Cesi jsou nejdokonalejsi narod v Evropoe a nikdo proste na ne nema, ani v tom hokeji. :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za článek. "Díky" barbarství husitství a jeho činů, se z Českého království od té doby stalo království druhořadé a už se z toho nikdy nevzpamatovalo. Nikdo, mimo pár historiků neřekne, že se jedná o naprosto falešné modly a ideje.

    OdpovědětVymazat
  3. Klasické vlamování se do otevřených dveří. To, co píšete, byla pravda za bolševického školství, dnes už je situace dávno jiná. Stejně tak klasické je paušální odsouzení husitského hnutí jako celku, když to, co píšete, se týká zejména radikálního křídla. Je sice pravda, že husitský asanační trén ničil, kudy táhl, ovšem křižácké výpravy za jejich řáděním jinak nezaostávaly, takové jsou občanské války a taková byla i doba. Jak by se samotný Hus, čestnými pohnutkami hnaný reformátor Církve, postavil k husitskému hnutí, zůstává otázkou. Ostatně o 100 let později, když Luther, v mnohém Husem inspirovaný, přibil svých 95 tezí na vrata, se zanedlouho jako čarodějův učeň zděsí toho, co v německých zemích vyvolala selská válka a vydá proti svým chudým rozběsněným přívržencům památný spis. Jeden z nich, Thomas Munster zvaný Kladivo, mnohem více utopický protokomunista než Hus a dle dnešních měřítek stejný masový vrah jako Žižka, byl z utrakvistické Prahy jako příliš radikální vyhnán. A stejně tak, jako se v Čechách nalézají Žižkova náměstí a ulice, najdeme i v Německu četné Thomas-Muntzer-strasse, a podobně tomu bude i u náboženských radikálů v jiných zemích, viz třeba Savonarola v Itálii. Nic tedy česky výjimečného ani v kladném, ani v záporném smyslu.
    Navíc zcela zamlčujete (kromě Pekaře) celou českou historickou školu katolickou, která Husa a Žižku líčila de facto stejnými slovy jako vy a byla dominantní až do první polovny 19. století. Až teprve poté, co se Palacký opřel v rámci svého snažení o husitství (hledání legitimity vzniku novodobého národa v historii a s ním spojená idealizace radikálních protestních hnutí a postav je v té době procesem celoevropským) se obrozenečtí a liberálně smýšlející Češi s husitstvím ztotožnili, i když v lidovém povědomí Žižka stále zůstával zločinným lapkou. Katolická škola pak doplatila na své příliš silné přilnutí k habsburské monarchii, proto také našly Masarykovy pomýlené představy o husitech takové odezvy, jednalo se prostě o klasickou negaci předcházející epochy. nicméně každý, kdo chtěl, se mohl u Pekaře a jeho žáků poučit. Za první republiky si čeští katolíci svůj negativní postoj k Husovi uchovali a nebylo jich nijak málo.
    K dnešní době - stačí se podívat do české Wiki (která prý všude lže) a zjistíte, že adorace husitství je ta tam. A podobné byste se dozvěděl, když byste si přečetl třeba něco od Čorneje.
    Na závěr jen malý komentář k těm dvěma příspěvkům nade mnou -když se píše do novin pro primitivy (Parlamentní listy), tak se hol musí očekávat primitivní reakce. No, a ten druhý je ještě větší zoufalec. Už za panování Jiřího z Poděbrad se země, přestože byla stále sužována náboženskými rozbroji a vrtochy Matyáše Korvína, dala vcelku slušně dohromady, třebaže Jiří po sobě zanechal velké dluhy. Ale vzhledem k tomu, že okolní země si také prošly svým martyriem (německá knížectví již zmíněnou selkou válkou, Francie občanskou válkou mezi hugenoty a katolíky, atd. apod.), nebyl mezi Čechy, Moravou a zeměmi na západ od Čech žádný zásadní rozdíl. Ostatně Rudolf II. věděl, proč měl své sídlo v Praze, a třeba takové rožmberské panství v jižních Čechách bylo jednou z nejlépe spravovaných feudálních držav v Evropě.

    OdpovědětVymazat
  4. Kazdy internetovy portal, PL nevyjimnaje, ma ruzne pojimani. PL rozhodne nejsou pro primitivy, i kdyz tam maji moznost prispivat do diskuse vetsinou primitivove, kterym pro jejich urazky je do jinych serveru zakazan pristup. PL mohou byt kontroversni, ovsem nepodlehaji cenzure jako jine ceske portaly.

    Na Parlamentní listy příležitostně odkazovala také zahraniční média. Výroky publikované v jejich článcích citovaly například The New York Times,[32] The Wall Street Journal,[33] BBC,[34] The Telegraph[35] nebo Reuters.[36]

    Podle on-line průzkumu agentury Phoenix Research na téma zájmu veřejnosti o uprchlickou krizi a zdrojích informací se v dubnu 2016 necelá polovina z 1 088 respondentů vyjádřila, že informace čerpá z tuzemských médií, z nich pak přibližně po 40 % z televizí a z internetu. Z respondentů, kteří uvedli český internet jako hlavní zdroj informací k tématu, označilo 22 % za nejpravdivější zdroj ParlamentníListy.cz, což představovalo druhý největší podíl po 24% iDNES.cz a před 16% Novinkami.cz.[37]

    OdpovědětVymazat
  5. Ceska WIKY nemusi nutne lhat, jak podotyka Anonym z 6:20,ovsem co se tyce spolehlivych informaci nebo vetsinou chybejicich informaci, tak je na tom velice bidne.

    Na pr. Pasaz na Nabozenske valky v Evrope na ceske WIKI neexistuje, ale v anglicke WIKI (European wars of religion) si muze kazdy overit jak dalece je pripis vyse zmineneho Anonyma o Huststvi a nebozenskych
    valek v Evrope spravny.
    Bohuzel, pro pochopeni nabozenskych rozporu v Evrope, je nutna dokonala znalost anglictiny, jelikoz ta ceska WIKI nema tak silnou zakladnu informaci, jako ta anglicka.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 13.13 - nepochopil jste zcela přesně, co mám na mysli. Vůbec nejde o nějakou úplnost české Wikipedie, ale o to. že do jisté míry vyjadřuje konsensus minimálně internetové komunity na dané téma. Takže pokud je hodnocení husitství v CZ Wikipedii takové, jaké je, dokazuje to, že pohled na tuto dobu je jiný, než který Krystlík postuluje ve svém příspěvku.
      Co se týče Parlamentních listů, tak právě ta skutečnost, že tam vezmou kdeco, je důvodem toho, proč se jedná o primitivní žumpu. Nemyslím si (jako mnozí jiní), že jsou ruskou vlivovou agenturou, na to zde máme Sputnik, Aeronet, současné osazenstvo Pražského hradu a Institut Václava Klause, je to prostě jen septik, u nějž se schází osoby, kterým jeho výpary učarovaly a podle toho to tam také vypadá.
      Co se samotných husitských válek týče, měly svůj pozitivní vliv na to, že zatímco se v době po Lutherovi ocitly západní země ve víru občansko-náboženských válek, v Česku, kde již tuto zkušenost měli za sebou, se katolíci a utrakvisté naučili se navzájem jakžtakž snášet a de facto po celé 16. století se jim náboženská válka vyhnula, zatímco jinde se vraždilo o stošest (např. Bartolomějská noc, atd. apod.). Tato relativní tolerance také měla za důsledek, že se Čechám v tomto století vyhnula první vlna čarodějnických procesů, která naopak silně zasáhla země německé, ale i Švýcarsko, Francii, Vlámsko a Nizozemí.

      Vymazat
    2. I kdyz se neda se vsim co pisete souhlasit, nikdo vam nemuze brat vas nazor.
      Pouze bych mel vyhradu k oznaceni PL jako "primitivni zumpa".
      Pokud byste klasifikoval PL jako zumpu jen proto, ze tam vezmou kde co, pak by podle te definice nebylo zumpou Rude Pravo, jelikoz se tam psalo vyhradne jen to, co uznali bolsevici za vhodne.
      Nevim jak vy, ale ja si ve svobodnem state vyhrazuji pravo na to co budu cist, a ne to, co nekdo za me uzna za vhodne.

      Vymazat
    3. Ad 12:13: Ano, naprosto správně to píšete.

      Vymazat
  6. Clanek je starsiho data, ale diskuze je stejna....

    Anonymní11. února 2021 0:49
    Všeználek Krystlík opět nějak nepochopil, že Hus má s husitstvím asi tolik společného jako např. Andrej Hlinka s Hlinkovými gardami. Podobné asanační trény jako ten husitský se tou dobou vyskytovaly v celé Evropě, stačí jen připomenout, jak se města děsila průchodu křížových výprav směřujících do Svaté země, o jejich řádění v Konstantinopoli, které vedlo k definitivnímu schizmatu mezi západním a východním křesťanstvím, nebo o masovém vyvražďování katarů, např. v Beziers (pobijte všechny, Bůh si svoje pozná).
    Také Krystlíkovi nějak uniklo, že přímo na Husův odkaz navázal o sto let později jistý Němec s rozporuplným odkazem, který se Husovy chyby v upřímné obhajobě své pře nedopustil, našel si mocné ochránce a navždy tím zbavil ŘKC monopolu na výklad víry a tím položil jeden ze základů dnešní západní pluralistické společnosti. Jeho učení přes jeho výslovný odpor ovšem dokázalo vyvolat v Německu selskou válku, která si svou ničivostí s husitským řáděním v ničem nezadala. Hm, možno ještě dodat, že jeho antisemitské dědictví mohutně přispělo k unikátnímu německému příspěvku lidským dějinám, tj. vyvražďovacímu průmyslu.
    Odpovědět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z vyctu Anonyma (11.unor, 2021) je videt, ze historie neni jeho silnou strankou, uz ten jeho uvod, ze Husitske hnuti nemelo nic spolecneho s Husem, nebo Hlinka nic spolecneho s Hlinkovou gardou nema cenu ani komentovat.
      Ten zbytek je pak uz jen dukazem, ze pise o udalostech o kterych ma mizerne vedomosti.

      Vymazat
    2. Ano, trolle, kterého Krystlík z neznámého důvodu nemaže, Hus neměl s husitským řáděním nic společného, nikde ve svých spisech k ničemu takovému nevyzývá. Stejně tak neměl Andrej Hlinka nic společného s řáděním Hlinkových gard, ani s jejich vznikem (zemřel přibližně ve stejné době, kdy je začal organizovat Sidor s Machem). Neměl nic moc společného ani s Rodobranou, předchůdkyní Hlinkových gard, která byla dílem Tuky.

      Krystlíku, je to sice Váš blog, ale prosil bych Vás o vymazání příspěvku trolla z 11:31. K ničemu tu nepřispívá, je snadno identifikovatelný a neobyčejně otravný.

      Vymazat
    3. Pani ucitelko, Vasek me porad otravuje a skadli, prosil bych abyste mu dala trojku z mravu.

      Vymazat
    4. Nikoliv, "Vašku". Otravuješ všechny. A trojka z mravů to nespraví, budeš muset do zvláštní školy, na tu normální bohužel nemáš. Leda že bys sloužil jako odstrašující příklad inkluze.

      Vymazat
    5. Anonyme 0:11, vy si myslite, ze tu vasi sarkastickou narazku na jeho zalovani Krystlikovi pochopi?
      Vzdyt s tim jeho pomerne omezenym IQ nechape ani to co napise.
      Sam zada Krystlika, aby slusneho diskutera mazal a pritom oznacuje slusne diskutery,ze vylezli z Krystlikovy rite.

      Vymazat
    6. Re. Krystliku, prosil bych Vas o vymazani prispevku trolla...

      Ja zase bych doporucil, aby Krystlik nemazal pisatele, ktery oznacuje jine diskutery za trolla i kdyz na jinych blozich je mazani takovych Anonymu jako ten z 21:46 bezne.
      Nakonec proc ho mazat, kdyz trochu zabavy preci nikomu neuskodi.

      Vymazat
  7. Označit čtenáře Parlamentních Listů za "PRIMITIVY" je zrcadlem mentálního stavu diskutérů stejného kalibru.

    Pan Krystlik si vybudoval reputaci propagátora Nacionalne-Socialistickych myšlenek opovrhující Českým národem, jako kulturně méněcenným který měl adoptovat Němčinu a co vlastně dělají ve středu Evropy Německého prostoru ? Kritizuje protektorátní spolupráci s Německem za odsun židů v "českých železničních vagonech obsluhovaných českým personálem"! Jak sám píše "dělali to dobrovolně, mohli si najít jinou práci". Češi se měli dobře když jim Němci vládli za války, díky Heidrichovy.
    Proto se nedivte že přitahuje odpovědi na úrovni jeho národních urážek ktere jsou z velke casti nepravdive.

    Jeho články se týkají pouze Čechů, to ze 40 milionů Francouzů spolupracovalo s Němci mu nevadí, tak jako Tisovy Slovenské honby na židy za 500 Marek odměny! Při každé příležitosti připomíná že to byli "NACISTI" a ne Němci jako by zde byl rozdil!
    Já mám všechny jeho publikace, ne zadarmo z internetu oblafnutím Krystlika jak zde někdo nedávno psal, ale řádně zakoupené, protože každý publicista si to zaslouží. I když jsem s panem Krystlikem zprvu souhlasil v mnohém hlavně jeho analýzy bezpráví na odsuny českých němců, musím dodat že jeho "Ospravedlňování" všeho Německého a ponižování národa Českého pod záminkou “NOVEHO” vysvětlení historie vyvolává reakci a ta se manifestuje "sprostými "nadávkami které aspoň zde Krystlik konečně maže!
    Vzdělání s tím nemá co společného jak Europoslanec PhD. Ransdorf napsal v PL: „V České republice mají Sudeťáci oddaného skribenta Tomáše Krystlíka (užívám pojmu skribent, tedy pisálek, protože tento pán historikem nebyl a není), který nevynechá jedinou příležitost si do Čechů kopnout nebo rýpnout. Jednou píše, že jsme kulturně méněcenní, jindy se vyjádří, že musíme zakrývat své komplexy a kostlivce ve skříni, pak zase mluví o zbabělosti atd. atd.,“ napsal poslanec za KSČ, PhD.Ransdorf.
    Myslím že by se to vše dalo zkrátit "Jak se do lesa volá, tak se z něj ozývá".

    Celý komentář Miloslava Ransdorfa ZDE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cely komentar Miloslava Ransdorfa ZDE??30. května 2021 v 11:36

      KDE prosim?

      Ackoliv kdo by byl zvedavy na nejake kecy poslance KSC.

      Vymazat
    2. Re: "Jeho clanky se tykaji pouze Cechu".

      Ja tedy nevim jak kdo, ale me nezajima zda v Americe bijou cernochy, nebo kolik Francouzu spolupracovalo s Nemci.

      Mimochodem, pripominat, ze to byli NACISTI a ne Nemci je velice podstatne. Snad taky nechce ten Ransdorf vinit cely cesky narod, ze popravili Horakovou nebo ze si obehnali hranice ostnatym dratem? A takovej blb chce kritizovat Krystlika?
      Osobne mam radsi PL, kde muze kazdy psat sve clanky a ne NevPsa, iDnes a jine Weby, ktere rozhoduji za me, co smim cist a co ne.
      V Cesku snad existuje svoboda projevu, kde se smi kritizovat a psat i o tom, co se povazuje za politicky nekorektni.

      Vymazat
    3. Ad 11:52: Číst Parlamentní listy, které otisknou kdeco, není nic příjemného, ale platí to tak, jak jste to napsal. V ČR se dodnes nesmí psát nic o šoa (tedy ani diskutovat), co by se dalo označit jako osvětimská lež.

      Vymazat
    4. Toz se podivejme kdo to byl ten Miloslav Ransdoirf.30. května 2021 v 13:36

      Dlouhodobý europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf proslul více svými dopravními nehodami a dalšími excesy, než svým politickým vystupováním.

      Vymazat
    5. Komentar :Cely komentar Miloslava Ransdorfa ZDE??30. května 2021 11:36

      KDE prosim?
      Odpoved: pokud "opravdu" nevite, tak Kliknete na (cerveny) nadpis prispevku @4:47 coz je ten LINK!

      Vymazat
    6. Pak mi vysvetlete, co jste tim pripisem "Cely komentar Miloslava Ransdorfa ZDE"? mel na mysli.
      Proc jste rovnou nenapsal, ze cely komentar najdete kliknutim na cerveny nadpis?

      Vymazat
    7. Oh, Bože, to jste nevěděl že "Červený nadpis" je link na web ? Neděláte si srandu?
      To jsem opravdu netušil a omlouvám se, měl jsem Vás za obeznalého diskutéra.

      Vymazat
    8. Re. Oh, Boze...

      Jiste je vam znamo, ze obeznaly diskuter je i ten, ktery si vsima detailu, proto se ptam: Kdyz je odkaz dan cervenym nadpisem, proc je v zaveru dodatek "Cely komentar ZDE", nemyslite ze je to zbytecnost, zvlaste kdyz to ZDE v podstate zadny odkaz ani neni.

      Vymazat
    9. Kapisto, kdyz to "odkaz" neni, navic te nejaky Ransdorf nezajima tak co je ti do toho ?

      Vymazat
  8. 12:37 Osvětimská lež, tedy přesněji řečeno popírání holocaustu, je trestné ve většině evropských zemí. V ČR je to dáno existencí §403 - 405 Trestního zákoníku

    OdpovědětVymazat
  9. Zřejmě nejde o to jaký život Ransdorf vedl,byl zřejmě vzdělaný jako KRYSTLIK, navíce poslanec KSČ v EU Parlamentu.

    "tkrystlik@yahoo.de30. května 2021 12:37 Napsal:

    Ad 11:52: Číst Parlamentní listy, které otisknou kdeco, není nic příjemného................

    Odpovědi v PL jsou reflexem stejné frustrace, a "urážlivé" odpovědi z nich žádné primitivy nedělá, nakonec Vy sám jste je použil, jako třeba zde:
    107 krystlik | Pondělí v 9:46 | Reagovat
    [94]: Pitomečku ze San Jose v Kalifornii, 209.73.132.1.......
    112 krystlik | Pondělí v 10:16 | Reagovat
    [97]: Opravdu, hlupáku Buchaře? .... Pitomec, kterému odpovídám, píše z Chicaga, z nLayer Communications..........
    O tom co o Vás napsal pan Pecina, radši mlčím.

    Source:Archive Blog.cz


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Ransdorf byl zrejme vzdelany.

      To byl i Heydrich. Tak asi taky nejde o to jaky zivot vedl??

      Jake nabidnete dalsi moudro?

      Vymazat
    2. Všemoudrý člověče, Heydrich byl přece podle KRYSTLIKA dobrák který to myslel s Čechy a Židy dobré ! Nevděční Češi se mu pak odvděčili, že ano?

      Vymazat
    3. Re. Vsemoudry clovece,...

      Ovsem vy na druhou stranu zase moc moudry nejste, kdyz nedokazete pochopit smysl psaneho testu.
      Ja si myslim, ze ta narazka na Heidricha mela ten vyznam, ze vzdelanost nema nic spolecneho s charakterem cloveka, nebo jak se v zivote chova.
      Doufam, ze me vysvetleni alespon castecne obohati vase chapani a napriste nebude nutne vam vysvetlovat neco polopate.

      Vymazat
    4. 10:46 - Arnošt Heidrich byl muž vzdělaný a charakterní, na rozdíl od Reinharda Heydricha, kterého jste asi měl na mysli. Doufám, že mé vysvětlení alespoň částečně obohatí vaše omezené chápaní a napříště vám nebude nutné vysvětlovat tak prostou věc, jakou je rozdíl mezi měkkým I a tvrdým Y.

      Vymazat
    5. Vsemoudry clovece dekuji za upozorneni ale prispevek v 0:03 je jasny: "To byl i Heydrich".

      Tak to pohodlne nemichejte s nekym jinym o kom rec nebyla !

      Vymazat
    6. 22:41 - schizofrenní oligofreniku, nemíchejte I a Y podle své momentální mentální indispozice, ať je všem jasné, koho máte na mysli.

      Vymazat
    7. Tak ještě jednou, snad pochopite o koho šlo !1. června 2021 v 6:31

      anonym31. května 2021 0:03

      @ Ransdorf byl zrejme vzdelany.

      To byl i Heydrich. Tak asi taky nejde o to jaky zivot vedl?? Jake nabidnete dalsi moudro?

      Vymazat
    8. Re. "Nemichejte I a Y. ??

      No, ja jsem zase u Cechu zaznamenal, ze pisou "lidr" misto "litr" nebo kurveji jmena zen, jako treba "Osakaova".
      Pokud je jeji jmeno "Osaka" tak to tak piste. Americani taky nekurvi ceska jmena a pisi "Navratilova" a ne "Navratil" jak je u jmen bezne.
      Takze nahodny preklep neni takova tragedie, jako to kurveni zenskych jmen nebo anglickych vyrazu.

      Vymazat
    9. Ad 10:19: Ne tak zcela. Když přijde do USA neprovdaná paní Věra Vonásková a porodí-li tam i nadále neprovdaná syna Roberta, tak ten se bude jmenovat Robert Vonaskova.

      Vymazat
    10. Ano, to je presne to co tvrdim, ze na pr. Americane nemeni puvodni jmena, jako tomu je v Cesku v pripade cizich zenskych prijmeni
      a nehraje roli zda je zena vdana ci svobodna. Na pr. u asijskych jmen a jinych to ani nepoznate.
      Zkratka spravne je to jmeno, ktere je uvedeno v urednim dokladu.

      Vymazat
    11. 10:19 - Oligofrenik se zřejmě poučil u Rádia Jerevan a na poznámku, aby si dal pozor na psaní I a Y ve vlastních jménech, aby tak bylo jasné, o kom píše, vyrukoval s tím, že se v Česku kurví jména, místo aby v klidu přiznal chybu. Holt bolševický dril ve stylu "U vás tlučou černochy" se nezapře ani po tolika letech.

      Vymazat
    12. tkrystlik@yahoo.de1. června 2021 10:322. června 2021 v 7:32

      Pane Krystlik, omyl ! Ve statech se jmeno registruje pri porodu a bude takove na jakem se rodice shodnou, a nemusi vubec byt jejich prijmenim! V Ceskem jazyce se sklonuje a proto mi prominte slovo "Zkurveniny" za pocesteni.

      Vymazat
    13. Re. Misto aby v klidu priznal chybu??

      Priznal jsem ji vysvetlenim, ze preklep neni tragedie. :-))

      BTW, kdy jste vy vasnosto priznal chubu, kdyz jsem vas ne jednou, ale nekolikrat nachytal na svestkach. Vetsinou jste mi nikdy na to neodpovedel a vzdy radeji v tichosti zmizel.

      Vymazat
    14. Kapisto, ty jsi vzdycky dostal na frak, za vsechny ty tvoje pitomosti.
      Jako poucovat anglicany a redaktory v Irish Times, na spisovnou Anglictinu.
      Pojmenoval te tady nekdo, sedlo to, navic na to jeste jako idiot reagujes !
      Pis k clanku, Prestan opravovat diskutery a nikdo si te nevsimne.

      Vymazat