neděle 31. prosince 2017




Není jedno, kdo bude českým prezidentem?
Tomáš Krystlík

Sotva jsem napsal nadpis, jako kdybych už slyšel protestující hlasy. Jenže nevkládáme do osobnosti prezidenta více, než je třeba? Masaryk, ač nevybaven podle československé ústavy prakticky žádnými pravomocemi, nám suploval císaře pána. Tato role prezidenta se v ČR udržela dodnes. Obyvatelstvo není natolik sebevědomé, aby se bez postavy vladaře obešlo, což mimoděk potvrzují zaryté spory, kdo vlastně se jím má v brzkých volbách stát.

Přitom český prezident nemá takové pravomoci jako francouzský nebo americký. Jeho role se omezuje na přijímání státních návštěv, nových vyslanců, diplomatického sboru k Novému roku, kladení věnců, podepisování zákonů. Jeho role je zcela formální, neb vzdorovat vládě a parlamentu nemůže, podepisuje hlavně jmenovací listiny, zákony a také udílí milost, což je relikt z doby mocnářství. Prakticky stejné pravomoci mají prezidenti všech středoevropských zemí. Že Klaus mohl nepodepsat jmenovací dekret jednomu soudci, je vada české ústavy a hlavně je projevem absence politické kultury v ČR.

Pomiňme nesystémovou přímou volbu prezidenta, která umožňuje obyvatelstvu si zvolit fotbalového brankáře nebo bývalou prostitutku prezidentem, a pokusme se o definici kvalitního prezidenta republiky. Tím je takový, o kterém se téměř nepíše a není vidět v televizi, což je symptom toho, že svou prezidentskou funkci zvládá skvěle. Příklad? Jan Stráský coby zastupující prezident za abdikovavšího Václava Havla. O něm nebylo téměř ani vidu ani slechu.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-Neni-jedno-kdo-bude-ceskym-prezidentem-518167?nocache=1

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Historik-Krystlik-Cechum-Vy-jste-schopni-si-v-prime-volbe-zvolit-na-Hrad-i-prostitutku-518173
 

Žádné komentáře:

Okomentovat