úterý 23. února 2016

Týdenní nákupy přes internet



Tomáš Krystlík

se praví, že Češi začínají objevovat nakupování jídla přes internet, ale zatímco v Evropě si náplň pro svou lednici přes internet pravidelně objednává už deset lidí ze sta, v Česku zatím jen dva.

Redaktor, nemaje zkušeností s nákupem potravin na Západě, si zřejmě neuvědomuje, že se pokouší srovnávat nesrovnatelné. Zatímco v západní Evropě si můžete při takovém nákupu být jisti čerstvostí ovoce, zeleniny, kvalitou masa a masných výrobků a dalších potravin, v Česku tomu tak není. Zde hraje roli letitá tendence Čechů okrást bližního svého nebo mu zabalit méně kvalitní kusy. Též bezproblémový odpis zboží již začínajícího se kazit v prodejnách, není v Česku zcela vžit. Důvod je zřejmý – nedůvěra k zaměstnancům, zda by se neobohacovali. Symptomaticky se to projevuje i jinde. Zatímco pokladní v Německu lístek z automatu na vracení láhví po odečtení z účtu roztrhne a vhodí do koše, česká pracně lístek tlustým fixem přeškrtne (aby se nemohl načíst čárový kód) a pečlivě si ho schová.

Jestliže se i přesto v Česku zvyšuje počet týdenních nákupů potravin přes internet svědčí to jen tom, že Češi ještě více rezignují na kvalitu potravin, které konzumují. Řídí se jednoduše heslem, co nejlevněji se nažrat.

V Česku jsou v obchodech k mání brambory s vadami, které by se v západní Evropě do krámů vůbec nedostaly a šly by rovnou na zkrmení prasatům – a to Česko byla bramborářská velmoc! Obyčejnou cibuli musíte při nákupu podrobit podrobnému zkoumání, zda je dostatečně oschlá, aby vám, než ji stačíte sníst, nehnila. Nějakým záhadným způsobem ovoce i zelenina nakoupené v Česku hnijí dříve, než například v Německu. Přiznám se, že je to dost záhada, protože třeba ovoce a zelenina od stejných producentů ze Španělska a Itálie dorazí do českých obchodů ve stejný čas jako do německých. Že se v Česku musí ovoce týž den sníst, se stává spíše pravidlem.

Kvalita českých dušených šunek se nedá s německými ani trochu srovnávat. Vypěstoval jsem si v Česku metodu, jak odhadnout šunku podle vzhledu (odlesky na povrchu plátků), jenže ani to nestačilo. Tím jsem odhadl jen podíl vody a želatiny v šunce, ne její chuť. Nakonec jsem je přestal v Česku kupovat. Nedávno jsem pravidlo porušil a v Bille na doporučení českých známých si koupil prý báječnou šunku venkovskou nejvyšší kvality za 25 Kč/100 g, když ostatní se pohybovaly v cenovém segmentu 11 až 15 Kč/100 g. Inu, s podílem vody a želatiny to bylo v pořádku, byla spíše sušší, ale ta chuť! Nic šunkově jemného, jak lze očekávat u dušených šunek, byla relativně hodně slaná a měla divnou chuť (což ostatně mají všechny české šunky). V německém Kauflandu jsem o týden později koupil několik druhů dušených šunek za 0,89–1,29 EUR/100 g, všechny šťavnaté chutné, jak mají být.

Věda, jak chutná pečená šunka v Německu, koupil jsem si u řezníka v Praze šunku stejného názvu. Chuťově nevyhovovala a k tomu byla hodně vysušená. Reklamovat jsem to u dotyčného řezníka a dostalo se mi odpovědi: „Jó, milý pane, oni před pečením mají šunku potřít karamelem, aby se nevysušila, ale kašlou na to.“ Když jsem kdysi u něj reklamoval talián bez vůně a chuti, dověděl jsem se, že dnešní uzenáři vůbec do taliánů nedávají kardamom, údajně většina z nich ani neví, že ono koření má talián obsahovat. Další téma u stejného řezníka: přesolená jelítka. „Voni se zase při práci asi opili a přesolili je“, znělo vysvětlení. V jaternicích má být máčená houska, ale ne v tom množství, jaká je v českých jitrnicích. Místy člověk neví, zda nejí ochucenou housku. V Německu se do nich přidávat nesmí – a jde to taky.

O českém zvyku přidávat do prodaného zboží odřezky se snad nemusím zmiňovat. V Německu, když přikročí prodavač k hromádce šunky nebo salámu a zdá se mu být vrchní plátek nedokonalý (neplatí pro mortadelu, která musí mít plátky maximálně tlusté jako nakrájený uherák) nebo okoralý, sejme jej a vhodí pod pult do odpadků. Když se pokusila známá bydlící dvě desetiletí v Německu v doprovodu své přítelkyně z Česka přimět prodavače u pultu v českém krámě k odstranění okoralého plátku šunky, vyhověl jí, ale její přítelkyně jí pak vyčetla, co že to za nafoukané západní móresy se snaží v Česku zavádět.

No a nakupujte jídlo přes internet!

Žádné komentáře:

Okomentovat