čtvrtek 11. června 2015

Toho policajta bych svlékl z uniformy



Tomáš Krystlík

V článku www.ceskenoviny.cz/zpravy/policista-ktery-zadrzel-muze-co-sel-na-cervenou-nepochybil/1226507 se píše, že tento závěr vyplynul ze šetření policie. Policista v civilu zastavil dva muže, kteří vstoupili na přechod dříve, než naskočila zelená, a vyzval je, aby mu předložili občanské průkazy.

To je první pochybení policajta. Když chci udělit pokutu nebo někomu domluvit, nepotřebuji ho (je) k tomu identifikovat.

Jeden z mužů protestoval a chtěl vidět služební průkaz. Policista ho pak povalil na zem, protože údajně nechtěl počkat, až přijede policejní hlídka. Z videozáznamu jeho úmysl se vzdálit patrný není. Druhý muž celý incident bez zábran natáčel na mobilní telefon.

To je druhé pochybení policajta. Kvůli přestupku přecházení na červenou nepovolávám policejní posily a hlavně nesrážím jednoho provinilce na zem. Vše musí být úměrné provinění, jinak klidně mohu jako policajt tasit pistoli a jednoho muže nebo i oba zastřelit. Nesmyslnost konání policajta vysvitne zejména z toho, že druhého provinilce nechal na pokoji.

Takového policajta bych ihned vyrazil ze služeb Policie ČR.

Na závěr poznámky týkající se přiměřenosti a logické úvahy. V Německu se hradí škody z povinného ručení v plné výši, jsou-li způsobeny řidičem pod vlivem alkoholu nebo drog (v ČR nikoliv), ale ne škody v rámci havarijního pojištění na vozidle řízeným opilým nebo zdrogovaným majitelem vozidla. Vylučovací klauzule v pojišťovací smlouvě zní: hrubá nedbalost. Jenže soudy udělaly ve výkladu tohoto pojmu pojišťovnám v tom škrt přes rozpočet a to zcela logicky. Několika rozsudky dovodily, že majitel je schopen do cca 2,3 o/oo schopen rozpoznat, že se dopouští hrubé nedbalosti, nad tuto hranici již nikoliv, ergo pojišťovna pak musí uhradit poškození i jeho vozidla. Primitivní české uvažování by z toho učinilo závěr, že když chlastat před zasednutím za volant, tak do němoty. Jenže, pouze podle českého úzu úvah.

Jiný případ. Srazil pod vlivem drog autem policistku, která zemřela www.ceskenoviny.cz/zpravy/za-usmrceni-policistky-pri-honicce-soud-vymeril-16-5-roku-vezeni/1225976. To je pomsta státu, nikoli spravedlivý rozsudek. Stačí si přečíst agenturní zprávu a je to dostatečně jasné.

Žádné komentáře:

Okomentovat