čtvrtek 4. června 2015

To Češi nezvládnou



Tomáš Krystlík

Rada České televize navrhuje platit koncesionářské poplatky v budoucnu podle německého modelu i při sledování z nových médií – počítačů, tabletů, mobilních telefonů (http://www.novinky.cz/domaci/371439-ceska-televize-chce-poplatek-i-za-pocitace-mobily-a-tablety.html). Podle německého modelu by jeden poplatek platila celá domácnost bez ohledu na počet jejích členů.

Zní to pěkně do doby, než si člověk uvědomí to, co radní nedomysleli. Zatímco dnes čerpá Český rozhlas a Česká televize údaje o neplatičích od distributorů elektrické energie – mlčky se předpokládá, že, kdo platí proud, má i rozhlasový a televizní přijímač – bude muset po novelizaci zákona zjišťovat, kdo patří nebo nepatří do dané domácnosti. V Německu je to jednoduché, tam pro ARD a ZDF vybírají koncesionářské poplatky obecní úřady, které mají k dispozici údaje, kde kdo v obci a s kým bydlí. To je umožněno registrem obyvatel obce, ve kterém je rozlišeno, kde, v které domácnosti v domě, na jednom patře kdo bydlí. Rozdělení domácností a jejich členů podle poschodí a bytů na jednom poschodí české obecní úřady k dispozici nemají nebo údaje jsou vedeny ledabyle.

Velmi úsměvné bude vybírání koncesionářských poplatků od desítek tisíc osob, které mají bydliště v sídlech obecních úřadů.

Dovedl si někdo z Rady České televize alespoň náznakem při návrhu představit, pokud to úředníci vůbec zvládnou, kolik ta legrace bude asi stát?

Žádné komentáře:

Okomentovat