pátek 17. dubna 2015

Věc, které Západoevropan neporozumí



Tomáš Krystlík

V článku www.novinky.cz/domaci/366997-trvaly-pobyt-bude-muset-odpovidat-mistu-kde-lide-opravdu-ziji-navrhuje-ministerstvo.html vyplývá, co si český stát přeje. In spe má též požadovat, aby lidé, kteří se zdržují někde jinde 90 dní, se tam přihlásili k přechodnému pobytu.

Na západ od Šumavy není institut trvalého bydliště, je tam jen bydliště, o kterém se předpokládá, že se tam člověk většinu roku zdržuje. Takových bydlišť můžete ale mít po různých státech kolik libo. Své příjmy zdaňujete pak v zemi, kde se zdržujete déle než 184 dní v roce. Pobýváte-li ve všech bydlištích v různých státech kratší dobu, tak tam, kde jste pobývali v daném kalendářním roce nejdéle.

Vnitrostátní změnu bydliště sankcionuje například Německo, abychom uvedli příklad, 1000 € pokuty, neučiníte-li tak do 10 pracovních dnů. Personální průkazy (obdoba občanských) se přitom nevyměňují, radnice po předložení nájemní smlouvy nebo kupní smlouvy nemovitosti nebo písemného souhlasu majitele přelepí starou adresu novou, orazítkuje a k průkazu přivaří. Procedura na minutu dvě. Máte-li pouze pas (základní německý průkaz, personální průkaz není povinný), tak si novou adresu pouze zapíší. Do obce nového bydliště pak také směřuje polovina všech daní z příjmu zaplacených nově přestěhovavším. Tedy žádné dodatečné přerozdělování daní z příjmu jako v ČR s vysokými administrativními náklady.

Malé odbočení. Když někdo má ale propadlý jak pas tak osobní průkaz, nikdo mu to nevytkne, natož aby ho úřad pokutoval. Při změně bydliště si pak musí nechat vystavit nový cestovní pas. Jisté omezení ale existuje: do Švýcarska smí vjet pouze s německým pasem nebo personálním průkazem propadlým ne déle než deset let.

Doručování písemností není na rozdíl od ČR v Německu žádný problém, protože se nic, opravdu nic kromě soudních rozsudků neposílá doporučeně! Ani nové bankovní karty, ani vymáhání pokut ne! Odvolací lhůty jsou jeden měsíc po vhození adresátu do schránky. U soudních rozsudků, které se posílají jako jediné doporučeně, začínají běžet následující den už uložením na poště i bez vyzvednutí. Můžete však někoho konkrétního zmocnit svým podpisem na poště k vyzvednutí – způsob doručení do vlastních rukou jako v ČR se nepoužívá. Soudy též přihlížejí při promeškání odvolací lhůty v nepřítomnosti adresáta k omluvitelným překážkám na jeho straně, například šestitýdenní dovolená, pobyt v nemocnici a podobně. Je tedy v každého zájmu pověřit někoho vybíráním poštovní schránky v nepřítomnosti, případně podepsat plnou moc na poště k vyzvedávání svých soudních rozsudků, očekáváte-li nějaký.

Nutno podotknout, že němečtí pošťáci nevhodí do schránky trochu oficiálně vypadající dopis, poslaný obyčejnou poštou za běžné porto, nenajdou-li na zvonku jméno adresáta a odešlou ho zdarma zpět odesilateli, pokud je příslušný požadavek na obálce uveden.

Nyní se český stát chystá uzákonit povinnost se hlásit i v přechodném bydlišti. Kdo zaplatí náklady na administraci záznamů o přechodném bydlišti, včetně platů úředníků a nákladů na provoz jejich kanceláří, kdo uhradí správcům domu náklady na změnu podílu bytu na domovním vodném a stočném, přibyde-li v něm přechodně k dosavadním jeho obyvatelům další (a byt nemá měřič spotřeby vody), nové rozpočtení poplatků za odvoz odpadků a podobně? Domyslel to vůbec někdo?  Na radnici v trvalém bydlišti by pak radnice musela zaznamenat, kde je dotyčný přechodným pobytem, správce domu by měl vodné, stočné, poplatky za odvoz odpadků by přepočítat. A po odjezdu z místa přechodného bydliště a návratu do bydliště trvalého by se dala administrativa znova do pohybu. Kdo to všechno zaplatí? Přece nemohou být čeští politici tak hloupí, aby si tyto konsekvence neuvědomili! Nebo ano?

Žádné komentáře:

Okomentovat