sobota 25. dubna 2015

Češi objevují Ameriku aneb Hloupost českých soudců a žurnalistů



Tomáš Krystlík

Průměrného obyvatele ČR nic takového uvedeného v titulku, pokud si přečte www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nova-era-alimentu-Podle-nekterych-by-se-mely-pocitat-podle-matematickeho-modelu-372323, vůbec nenapadne. Ale měl by o tom vědět novinář iDnes.cz a své čtenáře informovat.

V roce 1962 rozhodoval Vrchní zemský soud v Düsseldorfu (OLG) o odvolání proti rozsudku Zemského soudu tamtéž, který zamítl jedné matce zvýšení výživného na její dítě. Rozhodl se systemizovat výšku alimentů podle ministerských směrnic, statistických da, fyziologicko-vyživovacích poznatků tak, aby se výška výživného dala napříště určit univerzálně pro každé dítě v různých věkových kategoriích. Systém jeho tvůrci-soudci z OLG Düsseldorf popsali v Deutsche Richterzeitung a tím světlo světa spatřily tzv. düsseldorfské tabulky používané pak v celé republice. Sazby v nich jsou aktualizovány každý rok.

Princip düsseldorfských tabulek je jednoduchý. Každému dítěti určité věkové skupiny (dnes jen čtyři, předtím šest) přísluší pevná částka výživného, na kterou se složí oba rodičové po odečtení svého sociálního minima (pro jednu dospělou osobu) a to v poměru svých čistých příjmů. Jednoduché, jasné, nezávislé na tom, jak se budoucí platič alimentů za- nebo znelíbí soudkyni.

Jen českým tupým hlavám v justici to trvalo pouhých 53 let, než na takový princip přišly.

Žádné komentáře:

Okomentovat