čtvrtek 29. ledna 2015

Zhoubnost českého způsobu uvažování


Tomáš Krystlík

V diskusi v mém blogu se objevil i tento názor vztažený k televizní debatě DVTV http://video.aktualne.cz/dvtv/navrh-na-majetkova-priznani-me-desi-rika-kalousek/r~ec1be868a64711e4aff10025900fea04/:

„…S Kalouskem souhlasím ohledně té retroaktivity – ale návrh jsem nečetl, tak nevím, zda je to opravdu tak horké, jak to Kalousek prezentuje. Jeho ostatní dva body jsou populisticky přetažené. V mnoha civilizovaných zemích je majetkové přiznání povinné. Když někdo přijde k majetku a nemůže dokázat, že ho získal legálním zdaněným způsobem, tak mu ho berňák dodatečně zdaní: důkazní břemeno tedy není u berňáku. Karel H.“

Karle H., jste zářným příkladem, proč to Češi nikdy za existence novodobého českého státu nikam nedotáhli – racionální myšlení je jim cizí, uvažují emocionálně. Ve vašem přístupu hraje roli třeba i podvědomé přesvědčení, že bohatí přišli ke svému majetku většinou způsobem nekalým, takže musí na ně být přísnost.

Zákaz retroaktivity je „opravdu tak horký“! Mohou-li dnes české finanční úřady zkoumat přiznání daňových poplatníků nejvýše za poslední tři roky, nemohou například od června tohoto roku podle nově formulovaného zákona požadovat doložení nabytí majetku z doby třeba před deseti lety. Mohou tak učinit až od června 2025, pokud zákon onu desetiletou lhůtu stanoví.

Zabývejme se vašimi zbývajícími bláboly. V civilizované zemi, když chce stát někoho trestat, musí to provinilci dokázat. To se týká též nezdaněného nebo nedostatečně zdaněného majetku. Důkazní břemeno je na straně státu, v tomto případě berňáku.

Dodatečné zdanění ovšem neznamená konfiskaci majetku, který propadá v civilizovaném státu v případech vyjmenovaných v trestním zákoně. Penále a dodatečné zdanění majetku ve výši 100 % je jen maskovaným propadnutím majetku ve prospěch státu a civilizovaná země takový způsob konfiskace nepřipouští.

Formulace v zákoně navrhovaném ministerstvem financí mi připomínají způsob vládnutí za první republiky. Těsně po první světové válce nechali Masaryk a Beneš ukrást vídeňský policejní archiv, vytáhli z něj nebo nechali ofotografovat kompromitující dokumenty. Kdo začal proti Hradu vyskakovat, toho hned jimi usadili. V dnešní variantě by to znamenalo, že kdo by se choval nepřístojně, byl by pomocí zákona in spe zbaven majetku a poslán do vězení.

Vaše názory mne utvrzují v přesvědčení, že se ČR postupně bude hospodářsky propadat, až se probojuje mezi nejchudší země Evropy, protože většina Čechů podle mé zkušenosti uvažuje obdobně jako vy, tj. naprosto chybně. Bohužel, takto chybně myslící jsou ve vysoké politice, v Parlamentu České republiky.

U většinového obyvatelstva ČR se následkem českých bludů vykrystalizovala tři tvrzení, která se považují v podstatě za axiomata:

1. Bohatí většinou přišli ke svému majetku způsobem nekalým.
2. Parazitujícího obyvatelstva zatěžujícího český sociální systém je třeba se nějak zbavit.
3. Za to, že se obyvatelům ČR nedaří dobře, může především EU a Německo.





Sháníte nějaký knižní titul? Podívejte se do www.megaknihy.cz, do websites druhého největšího internetového knihkupectví v ČR.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat