úterý 4. listopadu 2014

Objevování Ameriky aneb Český způsob vládnutí si



Tomáš Krystlík

Bez dlouhého psaní to dokumentují tři články z dnešních Hospodářských novin: Pojišťovny šetří miliardy díky smlouvám na levnější léky (http://archiv.ihned.cz/c1-63052360), Stát se snaží dostat z Německa domů českou naftu (http://archiv.ihned.cz/c1-63052320), 178 milionů z kauzy ProMoPro zmizelo. Policie neví, kdo je má (http://archiv.ihned.cz/c1-63052310).

K prvnímu článku nutno podotknout, že tato praxe se zavedla v Německu dávno před tím, než v Praze se začalo cinkat klíči. Rozdíl je pouze v tom, že o maximálních cenových limitech za léky nerozhoduje jako v Česku jedna pojišťovna (Všeobecná zdravotní), nýbrž se každý rok dohadují na jednotné maximální ceně za účinnou látku v léčivu všechny německé zdravotní pojišťovny, kterých je několik stovek. Lékárny na rozdíl od ČR tím finančně netrpí. Další rozdíl je v tom, že lék v lékárně je vždy k dispozici, nejpozději v ten den odpoledne, takže jej není třeba substituovat medikamentem dražším, což by ostatně zdravotní kasy nedovolily.

V druhém článku se již nepíše, že Viktoriagruppe, když se úbytek nafty zjistil, vyrazila z českým managementem a s českými členy ve své dozorčí radě dveře. Proč asi?

V třetím článku se popisuje, jak skvělá česká policie zjistila, že z bank vybírali konkrétní lidé v hotovosti obrovské sumy, celkem maličkost 178 000 000 CZK, ale už nevypátrala, co se s nimi stalo dál. Zajímavý způsob vyšetřování.

Žádné komentáře:

Okomentovat